Vaisiuje rasta adata sukėlė ant kojų prekybos centrą: bananai išimti iš prekybos

Vos prieš kelias dienas Šiauliuose nuskambėjo gyventojos pasakojimas apie bananuose paslėptą adatą. Šie kraupūs radiniai vakar pasiekė ir Kauną – teigiama, kad adata rasta Raudondvaryje esančioje „IKI“ parduotuvėje pirktame vaisiuje.

Banane aptiktas radinys pašiurpino gyventoją<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Banane aptiktas radinys pašiurpino gyventoją<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Goda Šarakauskaitė

2018-10-16 16:02, atnaujinta 2020-02-20 11:07

Nors žmonės šįkart rimtai nenukentėjo ir atsipirko tik įdrėskimu, situacija galėjo pakrypti daug baisesne linkme. Gyventojai nuogąstauja, kad kitą kartą rimtai susižaloti gali vaikai, kurie itin mėgsta šį vaisių, taip pat baiminamasi ir dėl galimų užkrėtimų.

Portalui Lrytas.lt Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus patarėja Ona Sužiedelytė sakė, jog dėl įvykių Kaune bei Šiauliuose yra pradėtas tyrimas.

Kol kas įtariama, jog tai pirkėjų darbas, nes nesutampa nei bananų tiekėjai, nei klasė. Tiesa, tiek Šiaulių „Lidl“, tiek Raudondvario „IKI“ parduotuvėse parduodami bananai atvežti iš Ekvadoro.

Piktadarius tikimasi nustatyti peržiūrint parduotuvėse esančių stebėjimo kamerų užfiksuotus vaizdus, tačiau tokios paieškos gali užtrukti.

Jeigu pavyktų nustatyti kaltus asmenis, informacija nedelsiant būtų perduota policijos pareigūnams. „Incidentai įvyko po to, kai spaudoje itin plačiai nuskambėjo panašūs atvejai Australijoje, jie ir parodė blogą pavyzdį piktadariams“,- sakė O.Sužiedelytė. Šalyje buvo aptikta adatėlėmis susmaigstytų braškių. Pasak jos, Lietuvoje atvejai, kai vaisiuose randama aštrių objektų, tik pavieniai, jų pasitaiko labai retai.

O.Sužiedelytė teigia, jog tyrimui labai padeda ir pats prekybos centras. Po incidento prekybos salėje buvę bananai buvo išimti iš prekybos, sugriežtinta jų kontrolė.

„IKI“ komunikacijos atstovė Berta Čaikauskaitė patikino, jog nepaisant to, kad pati apie rastą adatą pranešusi pirkėja į parduotuvę nesikreipė bei nepateikė pirikimą įrodančio čekio, buvo imtasi papildomų priemonių vaisių kontrolei. „Visų pirma sustiprinta bananų patikra: griežtiname bananų priėmimo kontrolę, pasirinktinai 3 dėžes iš kiekvienos gavimo partijos tikriname pjaustant ar nėra pašalinių daiktų. Parduotuvėje, kurioje galimai įvyko šis įvykis, vizualiai patikrinus buvusius bananus, žievėje esančių įtrūkimų ar įpjovimų nenustatyta. Atvykę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atstovai patikrinimo metu neatitikimų bananuose taip pat nenustatė“, – pasakojo B.Čaikauskaitė. Pasak jos, maisto produktų kokybė yra vienas iš šio prekybos tinklo išskirtinumų ir veiklos prioritetų, kuriam nedaromos išlygos.

Įmonė laikosi aukščiausių maisto produktų kokybės reikalavimų, visi vaisiai ir daržovės privalo turėti kokybę patvirtinančius sertifikatus. Teigiama, jog dėl panašių incidentų prekyba vaisiais nesumažėjo ir bananai išlaiko vienų perkamiausių vaisių titulą.

O.Sužiedelytė pataria pirkėjams atidžiau rinktis maisto produktus, ypač vaisius: prieš perkant bei valgant apžiūrėti, ar nėra išorinių pažeidimų, įvertinti bendrą vaisiaus būklę. Pavyzdžiui, pažeidus banano žievę, ji pajuoduoja, todėl pastebėti pažeidimus – įmanoma. Taip pat, esant galimybei, rekomenduojama bananus prieš valgant perpjauti, kad būtų galima įsitikinti, jog juose nėra pašalinių objektų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.