G. Landsbergis pratrūko: premjerą išvadino melagiu ir bailiu, nori neeilinio posėdžio

„Ministre pirmininke, jūs arba melagis, arba bailys“, – premjerui Sauliui Skverneliui rėžė konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis. Tokį komentarą palydėjo kitų Seimo narių šūksnių banga, nusiritusi per Seimo posėdžių salę.

 Seimo salėje – ginčas tarp premjero ir G. Landsbergio.
 Seimo salėje – ginčas tarp premjero ir G. Landsbergio.
G. Landsbergis negailėjo aštrių žodžių premjerui.<br>T.Bauro nuotr.
G. Landsbergis negailėjo aštrių žodžių premjerui.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 18, 2018, 1:49 PM, atnaujinta Oct 18, 2018, 3:21 PM

Arši diskusija tarp politikų įsižiebė per Vyriausybės valandą Seime. Į tokį komentarą S.Skvernelis sureagavo santūriai ir į tolesnį ginčą nesileido, tik pasitaikius progai net porą kartą priminė G. Langsbergiui, jog kaip išsilavinęs asmuo jis elgiasi nederamai ir jo komentarai yra įžeidžiamo pobūdžio.

Vos prasidėjus Vyriausybės valandai G. Landsbergis priminė premjerui, kad jis nors buvo kviestas ir pareiškė nevysiantis į opozicinių frakcijų susitikimą, kur jo būtų prašoma paisaiškinti dėl ištrinto Vyriausybės pasitarimo įrašo. Jis teigė, kad opozicijai nepalikta kitos išeities, kaip tik imtis kitų veiksmų, priversiančių premjerą pateikti atsakymus.

„Sakydamas, kad aš sakau netiesą, sakote netiesą. Vyriausybė savo vadovaujasi visais įstatymais. Yra įstatymų hierachija, yra įstatymai, poįstatyminiai aktai ir sprendimai, kurie reguliuoja įstaigos vidaus darbo tvarkas. Noriu priminti, kad Vyriausybė vykdydama savo funkcvijas atliekas tas, kurios pavestos įstatymų“, – aiškino premjeras.

Kalbėdamas apie opozicijos frakcijos kvietimą, S.Skvernelis teigė, kad, jeigu tikrai nuoširdžiai norima vieno ar kito susitikimo, tai turi būti derinama per sekretoriatą.

„Tik tada susitikimas būna produktyvus ir nuoširdus, o kviečiama ne per žiniasklaidą“, – sakė jis, o G. Landsbergis atkirto, kad į premjero sekretoriatą buvo skambinta ir bandyta jį kviesti tokiu būdu.

Susitikime paliko laisvą kėdę

G.Landsbergis susitikime sakė, kad premjeras yra pasirinkęs negirdėti jam užduodamų klausimų. Premjeras pasirinko neateiti, G.Landbsergis, paliko jam laisvą kėdę šalia opozicinių frakcijų seniūnų.

„Premjero elgesį ir galimą teisės aktų sulaužymą turėtų įvertinti Seimas. Tai jau nebėra vien tik opozicijos priedermė šiandien. Kadangi turėsime pertrauką biudžeto svarstymui, mes siūlome kviesti neeilinį posėdį ir pristatytume rezoliuciją“, – per opozicinių frakcijų pasitarimą ketvirtadienį sakė konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis.

Parlamentarai diskutavo, kodėl premjeras, jų nuomone, iki galo neatsako į klausimus. „Mes darome savo darbą, norėčiau, kad visi suprastų, kokie pavojai čia gresia visuomenės teisės žinoti“, – susitikime sakė liberalų frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

„Aš nematau kito kelio, kaip dar kartą išsiaiškinti ir dar kartą kviestis premjerą susitikimui“, – teigė socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas. Jis pabrėžė, kad būtina yra susitikti ir su Vyriausybės kancleriu.

G.Landsbergis susitikime pasiūlė du galimus veiksmus.

„Mes siūlome kviesti neeilinį posėdį ir daryti jį artimiausiu metu. Jo metu mes pristatytume rezoliuciją, kuri siektų įvertinti premjero elgesį – įstatymų, priesaikos sulaužymą. Ir kad premjeras nedelsdamas panaikintų visas abejones“, – teigė konservatorių vadovas. Jis pabrėžė, kad realiausia data – kitas antradienis.

Jis teigė, kad visuomenės teisė žinoti turėtų būti atkurta.

Jau turi rezoliucijos projektą

Spaudai išplatintame Rezoliucijos projekte pažymima, kad spalio 16 d. Seimo plenariniame posėdyje Ministras Pirmininkas S. Skvernelis, atsakydamas į Seimo narių iš anksto raštu užduotus klausimus, pateikė melagingą informaciją, atsisakė atskleisti prašomą informaciją apie galimai sunaikinto Vyriausybės pasitarimo įrašo aplinkybes bei sąmoningai klaidino Seimo narius apie Konstitucijoje, įstatymuose ir poįstatyminiuose teisės aktuose įtvirtintas Vyriausybės ir Vyriausybės Kanceliarijos teises ir pareigas.

Remiantis rezoliucijoje išsakytais faktais ir primenant, kad Ministras Pirmininkas savo duotoje priesaikoje buvo įsipareigojęs Lietuvos Respublikai „gerbti ir vykdyti jos Konstituciją ir įstatymus“ bei „sąžiningai tarnauti demokratijai”, konstatuojama, kad Ministras Pirmininkas savo sąmoningais veiksmais galėjo pažeisti Lietuvos Respublikos Konstitucijos 25 straipsnio nuostatas, kad „neturi būti kliudoma ieškoti, gauti ir skleisti informaciją bei idėjas“, taip pat pažeisti Lietuvos Respublikos Visuomenės informavimo įstatymo nuostatas, apribodamas informacijos laisvę ir teisę gauti informaciją iš valstybės institucijų bei sudarydamas sąmoningas kliūtis žurnalistams atlikti profesinę pareigą.

„Tokiais veiksmais Premjeras sąmoningai siaurina demokratijos ir žodžio laisvės bei teisės į informaciją erdvę, o tai galimai prieštarauja Premjero priesaikoje duotiems įsipareigojimams. Todėl Seime bus svarstoma rezoliucija, kurioje Ministras Pirmininkas raginamas nedelsiant išsklaidyti abejones dėl galimo duotos priesaikos sulaužymo ir konkrečiais sprendimais įrodyti, kad Premjeras sąžiningai tarnauja demokratijai. S. Skvernelis taip pat raginamas nedelsiant imtis veiksmų, kad sunaikintas Vyriausybės pasitarimo įrašas būtų atkurtas ir būtų sudaryta galimybė visuomenei bei žiniasklaidai su juo susipažinti“, – rezoliucijos projektą komentavo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis.

Premjerui – klausimų lavina

Vyriausybės valandos metu premjerui kliuvo visa lavina klausimų apie tai,kaip Vyriausybėje iš tiesų turėtų būti saugoti posėdžių ir kitų susitikimų garso įrašai. S.Skvernelis kelis kartus pabrėžė, kad pasitarimų įtašų Vyriausybės kanceliarija įrašų saugoti neturi.

Atmosfera Seimo salėje nuolat kaito: kai kurių politikų klausimai ir premjero atsakymai prasidėdavo žodžiais „nieko asmeniško“, o veidų mimikos ir kūno kalba išdavė tvyrojusią įtampą.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: VSD pranešėjo komisijos išvados toliau kelia aistras