Ilgai brinkęs Ramūnas Karbauskis užputojo

Kartais mėgstantis pamanevruoti valstiečių vedlys šaškininkas Ramūnas Karbauskis staiga tapo aršiu šachmatininku – buvusiam politiniam bendrakeleiviui paskelbė matą. Kodėl?

Karbauskis Ramūnas, žalieji, valstiečiai, konferencija<br>M.Patašiaus nuotr.
Karbauskis Ramūnas, žalieji, valstiečiai, konferencija<br>M.Patašiaus nuotr.
Buvęs valstiečių frakcijos narys P.Urbšys (dešinėje) mano, kad R.Karbauskis jam keršija dėl G.Kildišienės istorijos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Buvęs valstiečių frakcijos narys P.Urbšys (dešinėje) mano, kad R.Karbauskis jam keršija dėl G.Kildišienės istorijos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Pranckietis prisidėjo, kad iš VTEK pasitrauktų R.Valentukevičius (dešinėje).
V.Pranckietis prisidėjo, kad iš VTEK pasitrauktų R.Valentukevičius (dešinėje).
Šaškininkas R.Karbauskis tapo agresyviu šachmatininku. <br>M.Patašiaus nuotr.
Šaškininkas R.Karbauskis tapo agresyviu šachmatininku. <br>M.Patašiaus nuotr.
Šaškininkas R.Karbauskis tapo agresyviu šachmatininku. <br>M.Patašiaus nuotr.
Šaškininkas R.Karbauskis tapo agresyviu šachmatininku. <br>M.Patašiaus nuotr.
Šaškininkas R.Karbauskis tapo agresyviu šachmatininku. <br>M.Patašiaus nuotr.
Šaškininkas R.Karbauskis tapo agresyviu šachmatininku. <br>M.Patašiaus nuotr.
Šaškininkas R.Karbauskis tapo agresyviu šachmatininku. <br>M.Patašiaus nuotr.
Šaškininkas R.Karbauskis tapo agresyviu šachmatininku. <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Oct 18, 2018, 8:57 AM, atnaujinta Oct 18, 2018, 11:21 AM

Buvusiam bendražygiui Povilui Urbšiui, tapusiam atskalūnu, – apkalta. Buvusiam dėstytojui Viktorui Pranckiečiui, savo rankomis pasodintam į Seimo pirmininko kėdę, – galbūt atstatydinimas, o galbūt dar kartą priklijuota aplinkoje nesiorientuojančio veikėjo etiketė.

R.Karbauskis tokių grasinimų pažėrė kažkodėl itin skausmingai sureagavęs į delfi.lt primintas senas rietenas Vyriausiojoje tarnybinės etikos komisijoje (VTEK), kurias maždaug prieš metus buvo atskleidęs „Lietuvos rytas“.

Slapta įrašė pokalbį

Pernai rudenį dienraštis pateikė išsamią istoriją, kaip VTEK atsikratė savo Prevencijos skyriaus vedėjo Mindaugo Siaurio.

Jis buvo vienas artimiausių buvusio komisijos pirmininko Romo Valentukevičiaus parankinių. Valdininką iš posto imta krapštyti kartu su R.Valentukevičiumi, kuris po aukščiausių valstybės pareigūnų (tarp jų – V.Pranckiečio) pareiškimų pasitraukė iš posto pernai kovą.

Tačiau M.Siaurys prieš tai slapta įrašė pokalbį, kuriame dalyvavo R.Valentukevičius, taip pat VTEK nariai Virginijus Kanapinskas ir Saulius Katuoka.

Pastarieji bandė įkalbėti Prevencijos skyriaus vedėją kuo greičiau rašyti prašymą išeiti iš darbo „savo noru“, M.Siaurys prašė jo „nevalgyti“, leisti išnaudoti sukauptas atostogas ir išeiti po to, o R.Valentukevičius mėgino švelninti situaciją.

V.Kanapinskas aiškino, kad jei M.Siaurys parašytų prašymą atleisti iš pareigų savo noru, gautų du mėnesius atostogų ir dar dviejų mėnesių atlyginimo dydžio išeitinę kompensaciją. Bet jeigu jis atsisakysiąs šio pasiūlymo, bus sudaryta komisija, ji atliks „tyrimą“, kuris pasibaigs drausmine nuobauda – atleidimu iš darbo.

O S.Katuoka dar perspėjo, kad M.Siauriui reikėtų paskubėti apsispręsti iki tol, kol iš atostogų sugrįš VTEK narės Gražina Imbrasienė ir Dalia Paulauskaitė – jos esą nusiteikusios itin karingai ir tikrai kibs į tarnybinį tyrimą.

Abu VTEK nariai vis kartojo M.Siauriui, kad jam neverta nei „gadintis nervų“, nei reputacijos, nes gavęs nuobaudą negalės normaliai įsidarbinti kur nors kitur.

Etikos sargai valdininkui siūlė apskritai gyventi „ramiau“, aiškino, kad jis „nesupranta situacijos“ ir neturi jokios kitos išeities, nes viskas jau „surežisuota“.

Nurodymai – iš aukščiau

Tačiau bene svarbiausias argumentas, kuriuo V.Kanapinskas ir S.Katuoka spaudė M.Siaurį, aiškindami, kad derėtis beprasmiška, – nurodymai jį atleisti esą gauti iš Seimo.

Pokalbyje buvo paminėta tada Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetui vadovavusio P.Urbšio pavardė, be to, pasakyta, kad nurodymas atleisti M.Siaurį, pasiūlant jam išeitinę kompensaciją, duotas šiame komitete.

Įrašytame pokalbyje minimas ir „pirmininkas“, kuris esą davė lygiai tokį patį nurodymą.

Akivaizdu, kad VTEK nariai kalbėjo apie V.Pranckietį, net šiek tiek stebėdamiesi Seimo pirmininko dėmesiu M.Siauriui ir tuo, kad jis net atsiminė šio valdininko pavardę.

M.Siauriui vis spyriojantis etikos prievaizdų tonas kilo. Pavyzdžiui, V.Kanapinskas jį pavadino „moliu“ ir pareiškė, kad jis vis tiek rašys pareiškimą.

Išmestas nenuleido rankų

Prevencijos skyriaus vedėjui vis dėlto atsisakius pasitraukti geruoju, kaip ir grasinta, buvo pradėti tarnybiniai patikrinimai ir po kelių mėnesių jis buvo atleistas.

Tuomet valdininkas VTEK padavė į teismą net dėl kelių savo atleidimo epizodų ir jau laimėjo porą susirėmimų teismuose. Vieną – neskundžiamą nutartį priėmusiame Lietuvos vyriausiajame administraciniame teisme.

Tiesa, šių M.Siaurio pergalių, kurias jis laimėjo pastaraisiais mėnesiais, pagrindas buvo ne skandalingas slaptas įrašas, o V.Kanapinsko statusas jį stumiant iš darbo.

Teismai paskelbė, kad VTEK, paskyrusi V.Kanapinską laikinuoju pirmininku, pažeidė įstatymus ir viršijo savo įgaliojimus. Mat komisijai laikinai vadovauti gali tik vyriausias pagal amžių jos narys, o V.Kanapinskas tuo metu buvo jauniausias.

Mosavo vėzdu į visas puses

Apie šios istorijos peripetijas, taip pat teismų sprendimus „Lietuvos rytas“ yra rašęs ne kartą.

Abejonių dėl to, ar V.Kanapinskas teisėtai daugiau nei metus vadovavo VTEK, buvo ir Seime – būtent dėl to jis nebuvo patvirtintas nuolatiniu komisijos pirmininku.

Bet R.Karbauskis kažkodėl užputojo tik trečiadienį.

„Seimo narys P.Urbšys, veikdamas kaip Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas, galimai viršijo savo įgaliojimus, darė spaudimą nepriklausomoje institucijoje dirbusiems valstybės pareigūnams ir galimai siekė savo asmeninių tikslų įgyvendinimo.

Tokiais veiksmais P.Urbšys galimai šiurkščiai pažeidė Lietuvos Respublikos Konstituciją ir sulaužė Seimo nario priesaiką. Šiuos veiksmus turėsime įvertinti, deja, bet apkaltos būdu“, – pareiškė Seimo Kultūros komiteto pirmininkas.

Negana to, R.Karbauskis išrėžė, kad VTEK yra „visiškai diskredituota“ ir jos nariai turėtų atsistatydinti.

Anot valstiečių vedlio, V.Pranckietis irgi turės pasiaiškinti dėl savo vaidmens šioje istorijoje, tiesa, jam buvo labiau atlaidus nei P.Urbšiui – esą pastarasis manipuliavo Seimo pirmininku.

„Ar bus apkalta Seimo pirmininkui, dabar negaliu atsakyti, nes prisimenu visas aplinkybes, žinau, kas dominavo pokalbiuose. Tai tikrai nebuvo Seimo pirmininkas, nes jis dar nelabai susigaudė tuo momentu“, – delfi.lt citavo R.Karbauskį.

Pats V.Pranckietis anksčiau yra pripažinęs, kad dalyvavo procesuose dėl M.Siaurio atleidimo, bet teigė nedaręs nieko bloga.

Kerštas vis kaupėsi

R.Karbauskis trečiadienį tikino, jog anksčiau nereagavo į visą šią istoriją todėl, kad esą nebuvo teismų sprendimų ir jam nebuvo aiškus visas paveikslas.

Tuo metu P.Urbšio nuomonė buvo vienareikšmiška – tai valstiečių vadovo kerštas pirmiausia dėl garsiosios Gretos Kildišienės istorijos.

Neskaidrių šios moters ryšių su R.Karbauskiu skandalas, jau kadencijos pradžioje pasibaigęs jos išvijimu iš Seimo, buvo įsukęs ir VTEK.

P.Urbšys, kuris tuomet pliekė Kultūros komiteto pirmininką dėl aklos G.Kildišienės gynybos, kritikavo ir M.Siaurį bei R.Valentukevičių, kurie buvo stoję į jos pusę.

Dėl tokios pozicijos R.Valentukevičiui ir M.Siauriui tada priekaištus žėrė ir V.Pranckietis, netgi ėmęs žaisti opozicijos, Prezidentūros ir kritiškai nusiteikusios žiniasklaidos pusėje.

Vakarykštę R.Karbauskio reakciją galima paaiškinti ir kitomis nesuvestomis sąskaitomis. Aršiu maištininku tapęs P.Urbšys paliko valstiečių frakciją, o V.Pranckietis net keletą kartų išdrįso atvirai paprieštarauti R.Karbauskiui, yra sakęs, kad jam gėda dėl šios kadencijos Seimo.

Užkulisiuose – svarstymai

Pastaruoju metu politikos užkulisiuose pasklido kalbų, kad R.Karbauskis svarsto galimybę atstatydinti V.Pranckietį, nes jis esą nepakankamai lojalus jam ir partijai. Galima profesoriaus pamaina – Agnė Širinskienė.

Trečiadienį Seime svarstyta, jog R.Karbauskio išpuolį prieš VTEK galėjo lemti ir tai, kad etikos sargai turi spręsti dėl galimo švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės interesų konflikto, o komisijos sprendimas gali būti neigiamas valstiečių deleguotai politikei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.