Gavęs kareivių sprigtą vadas Ramūnas Karbauskis užsimojo kuoka

Ar prisimenate buvusio Seimo pirmininko Arūno Valinsko sparnuotą frazę: „Jeigu šitaip, tai nafig“? Atrodo, šiuo posakiu ėmė vadovautis įsiaudrinęs valstiečių vedlys Ramūnas Karbauskis, kuris prabilo apie pirmalaikius Seimo rinkimus.

R.Karbauskis nurodė ištikimajai bendražygei A.Širinskienei parengti nutarimą dėl pirmalaikių Seimo rinkimų.<br>T.Bauro nuotr.
R.Karbauskis nurodė ištikimajai bendražygei A.Širinskienei parengti nutarimą dėl pirmalaikių Seimo rinkimų.<br>T.Bauro nuotr.
Premjeras S.Skvernelis užstojo Seimo pirmininką V.Pranckietį, įtariamą darius įtaką etikos sargams.<br>T.Bauro nuotr.
Premjeras S.Skvernelis užstojo Seimo pirmininką V.Pranckietį, įtariamą darius įtaką etikos sargams.<br>T.Bauro nuotr.
R.Baškienė: „Konstitucijoje labai aiškiai parašyta, kada gali būti rengiami pirmalaikiai rinkimai.“
R.Baškienė: „Konstitucijoje labai aiškiai parašyta, kada gali būti rengiami pirmalaikiai rinkimai.“
P.Urbšys pateko į didelę buvusių politinių bendrakeleivių nemalonę.
P.Urbšys pateko į didelę buvusių politinių bendrakeleivių nemalonę.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-10-19 06:16, atnaujinta 2018-10-20 08:30

Apie apkaltą buvusiam politiniam bendrakeleiviui Povilui Urbšiui garsiai prakalbęs, bet nesulaukęs dalies savo vadovaujamos valstiečių frakcijos pritarimo R.Karbauskis pagrūmojo nepaklusniems saviškiams pirmalaikiais Seimo rinkimais.

Net keli valstiečių frakcijos posėdyje dalyvavę politikai „Lietuvos rytui“ patvirtino, jog R.Karbauskis jau įpareigojo jam ištikimą Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkę Agnę Širinskienę parengti Seimo nutarimo dėl pirmalaikių rinkimų projektą.

„Tas dokumentas mums bus pakabintas kaip koks diržas“, – guodėsi R.Karbauskio armijos kareiviai.

Valstiečių teigimu, panašių gąsdinimų iš R.Karbauskio ir A.Širinskienės lūpų yra nuskambėję ir anksčiau, pavyzdžiui, svarstant buvusio bendražygio Justo Džiugelio likimą frakcijoje.

Partijos vedliui prieštaraujantys parlamentarai esą sulaukdavo užuominų, kad jų pavardės nebūtinai gali būti įrašytos į būsimus partijos kandidatų į Seimą sąrašus.

Abejojo užmojų sėkme

Per frakcijos posėdį nuskambėjusio įpareigojimo A.Širinskienei parengti nutarimo projektą dėl pirmalaikių rinkimų neneigė ir „Lietuvos ryto“ pakalbinta Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė.

Tačiau politikė svarstė, kad svaidytis tokiais pareiškimais yra viena, o įgyvendinti – visai kita: „Konstitucijoje labai aiškiai parašyta, kada gali būti rengiami pirmalaikiai rinkimai. Tam turi pritarti trys penktadaliai Seimo narių.“

R.Baškienė teigė ir pati prieštaravusi atsirandančioms vis naujoms partijos vadovo iniciatyvoms, nes dabar esą reikėtų susitelkti į biudžeto svarstymą.

Pokalbyje minimi politikai

R.Karbauskis apie apkaltos procesą P.Urbšiui prabilo užvakar, kai delfi.lt priminė senas rietenas Vyriausiojoje tarnybinės etikos komisijoje (VTEK), apie kurias maždaug prieš metus rašė „Lietuvos rytas“.

P.Urbšys, taip pat Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis minimi daugiau prieš kaip metus slapta darytame garso įraše, kuriame girdėti, kaip etikos sargai spaudžia iš pareigų trauktis VTEK darbuotoją Mindaugą Siaurį.

Iš pradžių apkaltą P.Urbšiui kuo greičiau skubinęs surengti R.Karbauskis vakar jau užsiminė, kad dėl to bus balsuojama tik priėmus biudžetą.

Tačiau slapta darytą įrašą paviešinęs valstiečių lyderis aiškino manąs, kad P.Urbšio apkaltai pakanka pagrindo.

Politikas neatmetė, kad apkaltos metu gali iškilti ir Seimo pirmininko atsakomybės klausimas.

R.Karbauskis taip pat neįsivaizduoja tolesnio VTEK narių darbo.

Mojuoja garso įrašu

– Iš kur jūs gavote slapto įrašo išklotinę, kurią paskelbėte? – ketvirtadienį buvo paklaustas R.Karbauskis.

– Tai dabar niekam nėra paslaptis. Aš suprantu, kad tuo įrašu dalijasi tie, kurie jį įrašinėjo. O aš to pokalbio išklotinę gavau iš A.Širinskienės. Ji man persiuntė.

– Tie įrašai buvo skelbiami jau prieš metus. Kodėl tada kriminalo neįžiūrėjote, o dabar jį matote?

– Aš nesu nei girdėjęs, nei matęs jokių įrašų, jokių stenogramų. Jeigu jums teko matyti, priminkite man, kur.

– Jos buvo skelbiamos viešai.

– Visos? Jeigu tada būtų buvęs paskelbtas visas turinys, reakcija būtų lygiai tokia pat, kokia dabar. Be šito turinio, apie kurį žinome šiandien, šnekėti, kad buvo tokie pokalbiai, ir tuo pagrindu pradėti tyrimą negali.

Dabar tie žmonės, kurie dalyvauja tame pokalbyje, prisiekę turės paneigti arba patvirtinti tai, ką sakė, ir nurodyti kitas aplinkybes, iš kurių paaiškėtų, yra pagrindas apkaltai ar nėra.

– Vis dėlto taip ir neaišku, kodėl tuomet nebuvo įžvelgta problemų, o dabar jos matyti. Kas pasikeitė?

– Tada nebuvo realaus pagrindo apkaltai, nes nebuvo viso paties įrašo turinio. Koks pagrindas apkaltai galėjo būti? Laikraščio publikacija?

– Bet dabar apkaltą norima pradėti pagal delfi.lt publikaciją apie tą patį įrašą. Koks skirtumas?

– Dabar mes remiamės ne publikacija, o garso įrašu.

– Įrašas yra darytas slapta. Ar gali toks įrašas tapti apkaltos pagrindu?

– Absoliučiai. Ne pats įrašas juk bus pagrindas, o parodymai.

Tie žmonės, kurie dalyvavo tame pokalbyje, turės komisijai atskleisti visas aplinkybes. Tai ir bus pagrindas.

Jeigu visi pradės gintis, kad tokio pokalbio arba įrašo nebuvo, apkalta neturėtų jokio pagrindo.

Bet aš netikiu, kad tie žmonės, kurie dalyvavo pokalbyje, kurių balsai įrašyti, neigs, kad toks pokalbis buvo. Bet labai svarbu, kad jie paaiškintų aplinkybes, kurių įraše nėra.

Ten yra dalykų, kurie reikalauja paaiškinimo, kaip buvo ta įtaka daroma, kas šnekėjo posėdyje, pasitarime, kokie nurodymai tiksliai buvo duoti, nes čia nėra labai aiškiai tai išdėstyta.

Tik sakoma, kas tai darė ir kad bus pareikalauta atsiskaityti, bet nėra pasakyta, kada tai buvo, kaip tai buvo.

Būtent apkaltos komisija turės tai nustatyti. Juk nenueisi į Konstitucinį teismą su kaltinimais jų nepagrindęs. Tikrai ne įrašas bus pagrindas, o tų žmonių parodymai.

– Ar matote tik P.Urbšio atsakomybę, ar ir Seimo pirmininko?

– P.Urbšys minimas tiesiogiai kelis kartus tame įraše.

Be to, jis buvo Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto, kuris kuravo VTEK, vadovas.

Bet mums labai norisi ir Seimo pirmininko paaiškinimų, kaip jis tame procese dalyvavo.

Jei V.Pranckietis dalyvavo kažkokiame susitikime ar pasitarime Seimo pirmininko kabinete, bet nešnekėjo, pavyzdžiui, tiesiog organizavo susitikimą, – visai kitas dalykas.

– Ar įvertinote galimą riziką, kad bandydamas pakenkti P.Urbšiui galite pakenkti ir Seimo pirmininkui?

– Čia negali būti dvejopų standartų. Nė vienam žmogui, kad ir kokioje frakcijoje jis būtų – valstiečių ar kitoje, jokių išimčių nebus.

– O kaip jūs vertinate tai, kad visi tie veiksmai, dėl kurių jūs dabar siūlote pradėti apkaltą, vyko jau valstiečių valdymo metu? Jūsų partijos tai turbūt nepuošia?

– Tai nepuošia nei Seimo, nei partijos, nei dar kažko, bet dar liūdniau būtų į tai visiškai nereaguoti. Kaip sakiau, negali būti išimčių niekam – nei Seimo pirmininkui, nei opozicijos atstovui.

– Jūs paraginote VTEK narius trauktis iš pareigų.

Opozicija atkreipė dėmesį, kad jūsų raginimo laikas sutampa su tuo, kad VTEK turi pateikti išvadą, ar švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė nesupainiojo interesų. Ar taip nėra ši komisija šantažuojama?

– Visą laiką kas nors su kuo nors sutampa.

Tie įvykiai VTEK yra gana seni, bet yra nesenas teismo sprendimas, kad metus laikinuoju vadovu neteisėtai buvo vienas VTEK narys (Virginijus Kanapinskas. – Red.), kyla ir daugiau abejonių. Yra informacija ir, matyt, dėl to bus kreiptasi į prokuratūrą, kad viena VTEK narė gauna atlyginimą, o posėdžiuose nesilanko.

Kitaip sakant, yra gana daug informacijos, todėl kyla klausimas, kaip tie žmonės gali svarstyti Seimo, Vyriausybės narių, valstybės tarnautojų etiką, kai patys nesusitvarko su tokiais dalykais.

– Bet jūs buvote klausiamas, ar nebandote paveikti VTEK galimo sprendimo dėl J.Petrauskienės?

– Niekaip nematau to ryšio. Bet neįsivaizduoju, kaip po šito galėtume pasitikėti VTEK sprendimais ateityje. Visiškai akivaizdu, kad jiems galima daryti įtaką.

– Teigiama, kad taip jūs kerštaujate VTEK dėl jums priimtų nepalankių sprendimų tiek dėl buvusios Seimo narės Gretos Kildišienės, tiek ir jūsų paties deklaracijų?

– Jeigu kerštaučiau, pradėčiau kelti tą klausimą, bet aš to nedarau. Aš nevertinu buvusių VTEK sprendimų.

Bet tikiuosi, kad pokyčiai VTEK įvyks ir bus galima atkurti buvusį pasitikėjimą šia komisija.

– Premjeras Saulius Skvernelis jūsų iniciatyvą vertina gana skeptiškai.

Ar frakcija neklimpsta į naują krizę?

– Premjeras dažnai turi kitą nuomonę, bet tai nieko nereiškia. Jis yra tik vienas iš frakcijos narių, kurioje yra demokratija.

Jau ne kartą buvo tokių atvejų, kai frakcija turėdavo kitokią nuomonę nei premjeras, bet tai nereiškia, kad frakcijoje yra problemų. Jei jų būtų, frakcijos jau seniai nebūtų buvę.

Galbūt ir premjero nuomonė pasikeis, jeigu jis geriau įsigilins į turinį ir įrašus.

– Premjerui šis skandalas gal net naudingas, nes dabar nebe S.Skvernelis ir sunaikintas Vyriausybės pasitarimo garso įrašas atsidūrė dėmesio centre.

– Nemanau. O kokių problemų jis turi? Nemanau, kad premjeras norėjo ką nors nuslėpti, nes tame pasitarime dalyvavo ir žiniasklaidos atstovė. Tai burbulo pūtimas iš nieko.

– Bet ar šiuo atveju vienu burbulu nebandoma pridengti kito burbulo?

– Tuo burbulu, kurį dabar pučia opozicija, gal greičiau yra bandoma pridengti tuos jos atstovams kilusius nemalonumus dėl kreipimosi į Konstitucinį teismą dėl pensijų reformos.

– P.Urbšys mano, kad dabar keldamas ankstesnius įrašus jūs bandote prispausti Seimo pirmininką V.Pranckietį, kuris esą dabar nėra jums pakankamai lojalus.

Ką galite pasakyti apie tai?

– Juokinga. P.Urbšys visiškai nešneka apie įrašo turinį. Jis, kaip teisininkas, supranta, kad jame yra pagrindo apkaltai ir todėl apie tai nešneka. Nė žodžiu. Jis kalba, kas ką bando prispausti, kas už ką ir kam kerštauja, bet ne apie turinį.

– P.Urbšys ir prieš metus sakė, ir dabar tvirtina tą patį: jo vadovaujamas komitetas buvo informuotas apie galimus pažeidimus VTEK ir komisija buvo įpareigota spręsti joje kylančias problemas. Tik jis to netraktuoja kaip spaudimo ir neigia davęs nurodymus.

Gal galite paaiškinti, kodėl skirtingai vertinate P.Urbšio ir V.Pranckiečio galimą nusikalstamą veiką?

– Aš nežinau, kiek vienas ir kiek kitas veikė toje situacijoje. P.Urbšys įtakos net nebando neigti.

Tačiau manau, kad visas aplinkybes išsiaiškinsime pradėję apkaltą. Dar nereiškia, kad prasidėjęs procesas baigsis apkalta – gal Konstitucinis teismas nematys pažeidimų, o gal Seimas nepritars apkaltai?

Bet aiškintis reikia – įdomu žinoti visas aplinkybes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.