Į priekį veržiasi I. Šimonytė, J. Petrauskienė gramzdina ir save, ir valstiečius

Šeštadienį paskelbtos reprezentatyvios „Vilmorus“ apklausos, įgyvendintos spalio 5-14 dienomis, duomenys atskleidė stiprėjančias Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) ir Ingridos Šimonytės pozicijas bei kritiškai smunkantį švietimo ir mokslo ministrės reitingą.

Persirikiavimas reitingų lentelėje.
Persirikiavimas reitingų lentelėje.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Petrauskienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jurgita Petrauskienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>D.Umbraso nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>D.Umbraso nuotr.
Vytautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr. 
Vytautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr. 
Kęstutis Girnius.<br>kiti
Kęstutis Girnius.<br>kiti
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 20, 2018, 3:53 PM, atnaujinta Oct 21, 2018, 8:31 AM

Tačiau politologai perspėjo, kad išvadas daryti dar anksti – situacija iki rinkimų gali gerokai pasikeisti.

Švietimo ir mokslo reformų liūnas

Vadovaujantis apklausos duomenimis, neigiamai švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės darbą vertina 49,5 proc. apklaustųjų.

Rugsėjo mėnesį šis skaičius skaičius buvo daugiau nei 9 proc. mažesnis ir siekė 40,4 proc. Tuo tarpu teigiamai J.Petrauskienės darbą vertina vos 10,7 proc. apklausos dalyvių.

Politologai Kęstutis Girnius ir Vytautas Dumbliauskas vieningai sutiko, kad nepasitikėjimas ministre ir jos darbu yra visiškai natūralus reiškinys.

Pasak politikos apžvalgininko, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docento K.Girniaus, tai sietina su reformomis mokyklose, neištesėtais pažadais dėl mokytojų algų kėlimo ir akivaizdžiu mokytojų nepasitenkinimu.

Politologas V.Dumbliauskas pastebėjo, kad ministrės ir ministerijos darbui koją galimai kiša ir technokratinis požiūris į mokslą.

„Šios ministrės atveju neretai abejojama jos kompetencija, jos patirtimi, akademinės ir pedagoginės patirties trūkumu. Mokslo negalima sukaišioti į lenteles, kokybiškam mokslui reikia laisvės ir kūrybos“, – portalui lrytas.lt sakė V.Dumbliauskas.

Tuo tarpu politologas Algis Krupavičius pastebėjo, kad J.Petrauskienės inicijuotos reformos gali būti pagrįstai siejamos ir su bendru valdančiosios partijos reitingo mažėjimu.

„Kuo ilgiau valdančioji Valstiečių ir žaliųjų sąjunga išlaikys švietimo ir mokslo ministrę poste, tuo labiau į problemų liūną klimps ne tik ji pati, bet tuo pačiu ir partija praras vis daugiau palaikymo“, – teigė A.Krupavičius.

Valstiečių krizės ženklai

Pasak politologo A.Krupavičiaus, būtent valdančiosios partijos negebėjimas apsispręsti dėl švietimo ir mokslo ministrės ateities yra viena iš partijos reitingo smukimo priežasčių.

Naujausios „Vilmorus“ apklausos duomenimis, bendrame partijų reitinge Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, sulaukusi 13,1 proc. apklaustųjų palaikymo, užima antrąją vietą. Partijos reitingas praėjusį mėnesį siekė 14,9 proc.

Valstiečius šį mėnesį gerokai lenkia pirmąją reitingo vietą užimantys TS-LKD. Konservatorius palaiko 16.9 proc. apklausos dalyvių.

Politologas V.Dumbliauskas pastebėjo, kad žemėjantis valdančiosios partijos reitingas leidžia prognozuoti nusivylimo šia partija stiprėjimą.

„Valstiečiai yra valdžios partija, tuoj bus dveji metai, kai jie yra valdžioje. Be to, jie priima abejones keliančius sprendimus. Visuomenės pasipiktinimą kelia kompensuojamųjų vaistų klausimas, švietimo reforma, priimta paskubomis, universitetų pertvarka. Tokie dalykai negali neatsiliepti ir pasitikėjimas jais krenta.

„Žmonės taip pat pradeda prisiminti, nuo ko ši partija pradėjo: pavyzdžiui, rinkimų kampanijos metu kritikavo darbo kodeksą, o paskui sėkmingai jį priėmė su menkais pakeitimais“, – portalą lrytas.lt tikino politologas.

Tačiau K.Girnius atkreipė dėmesį, kad pakitusių reitingų stipriai sureikšminti nereikėtų.

Pasak K.Girniaus, „apklausos vyksta kas mėnesį, nuolat matome šiokį tokį svyravimą. Šis mėnuo valstiečiams buvo labai blogas mėnuo, jie padarė daug klaidų, todėl juos palaikančių skaičius sumažėjo, o konservatorių reitingas tuo tarpu kiek pakilo. Bet iki rinkimų dar toli ir valstiečiai vis dar gali atsitiesti“.

Į reitingų viršų kyla konservatoriai

TS-LKD rikiuojasi ne tik partijų reitingo viršuje, prisitraukusi 2,4 proc. daugiau palaikančiųjų nei praėjusį mėnesį (šį mėnesį juos rėmė 16,9 proc. apklaustųjų, praėjusį – 14,5 proc.). Stiprią antrąją poziciją kandidatų į Prezidento postą reitinge užima viena iš TS-LKD kandidačių I.Šimonytė.

I.Šimonytės šuolis reitingų lentelėje šį mėnesį įspūdingas. Rugsėjį politikę rėmė 10 proc. respondentų, dabar – net 17,5 proc. I.Šimonytė taip pat gana stipriai lenkia kitą TS-LKD kandidatą Vygaudą Ušacką, su kuriuo vidiniuose partijos rinkimuose susikaus lapkričio 3-4 dienomis.

V.Ušackas šį mėnesį sulaukė 10,5 proc. palaikymo ir reitinge užėmė ketvirtąją vietą. V.Ušacką praėjusį mėnesį rėmė 12,9 proc. apklausos dalyvių.

Anot A.Krupavičiaus, I.Šimonytės šūvis į viršų turėtų būti sietinas ir su tuo, jog būtent šiuo laikotarpiu politikė viešai apsisprendė dėl dalyvavimo Prezidento rinkimuose.

„Ji yra politikė, turinti žmogišką veidą, ji gerai komunikuoja, turi nemenką profesinę patirtį. Klausimas, kiek laiko jai pavyks išlaikyti tokį aukštą reitingą, yra atviras. Tačiau didelių abejonių, kad ji sugebės laimėti pirminius rinkimus partijoje, jau beveik nebelieka”, – pastebėjimais dalinosi A.Krupavičius.

Tuo tarpu politikos apžvalgininkas K.Girnius prognozavo, kad kitą mėnesį I.Šimonytės pozicija reitinge gali dar labiau sustiprėti.

„Ji gerai atrodo debatuose su V.Ušacku, ji demonstruoja kompetenciją. Nepaisant to, kiek stengsis V.Ušackas, kuris nebuvo aktyvus partijos narys, žmonės pradeda tikėti, kad I.Šimonytė ir bus TS-LKD kandidatė. Turėdama partijos užnugarį, ji turės ir ganėtinai tvirtą komandą”, – teigė K.Girnius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu