Reitingai: G. Nausėdai padeda tylios gastrolės, o S. Skverneliui koją kiša garsūs žodžiai

Įsibėgėjantis politinis sezonas nepalieka nuošalyje ir paprastų piliečių. Nemaža jų dalis keičia savo požiūrį į pretenduojančius tapti prezidentu veikėjus ar partijas. Tai parodė spalio 5-14 dienomis atliktos „Vilmorus“ reprezentatyvios apklausos rezultatai.

Reitingai: G. Nausėdai padeda tylios gastrolės, o S. Skverneliui koją kiša garsūs žodžiai.
Reitingai: G. Nausėdai padeda tylios gastrolės, o S. Skverneliui koją kiša garsūs žodžiai.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2018-10-20 07:13, atnaujinta 2018-10-20 13:46

Santakos parke popiežiaus Pranciškaus aukotos mišios. Grybų šventė Varėnoje. Eurolygos krepšinio rungtynės Kauno „Žalgirio“ arenoje. Visuose šiuose renginiuose šmėžavo Gitanas Nausėda. Kandidatuojantis į prezidentus ekonomistas nieko nauja neišrado. Taip prieš vienus ar kitus rinkimus gastroliuoja daugelis valdžios postų siekiančių veikėjų.

Tokios pernelyg nereklamuojamos gastrolės G.Nausėdai buvo naudingos. 23 proc. „Vilmorus“ apklausos dalyvių mano, kad jis geriausias pretendentas į šalies prezidentus. Maždaug tiek rėmėjų buvęs banko SEB prezidento patarėjas turėjo ir rugsėjį.

O štai premjero Sauliaus Skvernelio, tiesa, dar nepasakiusio, ar jis dalyvaus šalies vadovo rinkimuose, akcijos gerokai krito.

Prieš mėnesį prezidentu jį norėjo matyti 16,6 proc. piliečių, o dabar – jau tik 12,8 procento. Gali būti, jog pasitikėjimą S.Skverneliu smukdė ir jo triukšmingi susikirtimai su žiniasklaida, kai paeiliui kilo net du skandalai.

Iš pradžių iš žurnalistų buvo atimta teisė nemokamai gauti duomenis iš Registrų centro, o vėliau buvo ištrintas Vyriausybės pasitarimo, kuriame premjeras žiniasklaidą lygino su elementariausiu verslu, įrašas.

Beje, apklausa parodė, kad šiame konflikte didesnė dalis visuomenės palaikė žiniasklaidą, pasitikėjimas ja gerokai ūgtelėjo, o nepasitikinčiųjų Vyriausybe padaugėjo.

Kad ir kaip būtų, galimų kandidatų į prezidentus lenktynėse premjerą iš antrosios vietos išstūmė konservatorių atstovė Seimo narė Ingrida Šimonytė. Jos šuolis – įspūdingas. Rugsėjį šią politikę rėmė 10 proc. apklaustųjų, o spalį – 17,5 procento.

Prie G.Nausėdos artėjanti I.Šimonytė pralenkė ne tik S.Skvernelį, bet ir konservatorių kandidato į prezidentus pirminiuose rinkimuose su ja konkuruojantį diplomatą Vygaudą Ušacką. Pastarajam iš trečiosios pozicijos teko nusileisti į ketvirtąją.

Pirmajame penketuke dar liko Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Panašiai galimus kandidatus į prezidentus surikiavo ir Eltos užsakymu „Baltijos tyrimų“ rugsėjo pabaigoje–spalio pradžioje atliktos apklausos dalyviai: G.Nausėdą šalies vadovo poste norėtų matyti 19 proc., I.Šimonytę – 14 proc., S.Skvernelį – 12 proc., V.Ušacką – 8 proc., V.Matijošaitį – 4 proc. piliečių.

Po šios „Vilmorus“ apklausos kitokia ir partijų rikiuotė. Gana ryškia lydere tapo opozicinė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, nors prieš mėnesį ji žengė koja kojon su valdančiaisiais valstiečiais. Pastarieji dalį savo rėmėjų išbarstė.

Užtat pozicijas sutvirtino (sunku pasakyti, ar ilgam) skilinėjanti partija „Tvarka ir teisingumas“, kurios Seimo frakcija prisišliejo prie valdančiosios koalicijos. O Socialdemokratų partija atsiplėšė nuo Socialdemokratų darbo partijos. Tiesa, neatmestina, jog kai kas šias partijas ir supainioja, todėl po kitos apklausos gali būti kitoks vaizdas.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.