Artūras Jančys. Rombais nubrėžtu keliu Kaune drąsiai žengt galiu

Kaune ant namo V.Putvinskio gatvėje nupieštas juokdarys – socialinės reklamos kūrinys, kviečiantis atvykti į netradicinį teatro festivalį „Namas Nr.1“. Nors festivalis vyks 5-uoju numeriu pažymėtame name, taip juokingiau, ne veltui juokdarys papuošė namą istorinėje Kauno gatvėje.

A.Jančys. 
A.Jančys. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2018, 7:55 AM

Juokas – dalykas rimtas, tai patvirtino pastarieji įvykiai Kaune. Kai kurie jų kėlė šypseną, nors ir piktai suraukus antakius. Kandžią šypseną kai kam sukėlė ir Lietuvos apeliacinio teismo sprendimas skirti 25 tūkst. eurų baudą Kauno miesto savivaldybei už tai, kad rengdama S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukciją konsultavosi su Viešųjų pirkimų tarnyba. Va, čia tai bent humoras!

Po tokios teismų sprendimo logikos neturėtume stebėtis, kad gausime baudą už tai, kad perėjome gatvę per pėsčiųjų perėją, būsime nubausti už tai, kad pamatę greitį ribojantį ženklą sulėtinome automobilio greitį, o ne pradėjote lėkti iki galo paspaudę greičio paminą. Prie pėsčiųjų perėjos, pavyzdžiui.

Bet ir patys kauniečiai sugalvoja pokštų, iš kurių ir patiems smagumas, ir miesto svečiams savotiška pramoga. Ir tai pokštai be jokio pykčio.

Atvykėlius ir pačius kauniečius vairuotojus vis dar stebina kitų miestų, ne tik Lietuvos, bet ir visos ES, gatvėse nematyti žymėjimai – rombai. Jie nubraižyti K.Donelaičio, Jonavos gatvėse, A.Juozapavičiaus prospekte.

Rombai atsirado likus nedaug laiko iki popiežiaus Pranciškaus vizito, todėl pasklido nuomonė, kad taip pažymėtas kelias, kuriuo turės važiuoti Šventasis Tėvas, pagal kita versiją, rombas esą heraldinė detalė Bergoglio giminės, iš kurios ir kilęs dabartinis popiežius.

Tačiau popiežius atvyko ir išvyko, o paslaptingieji rombai liko. Ir pasirodo, jie neturi nieko bendra su popiežiškąja heraldika, tai kauniečių eismo organizatorių sugalvoti ženklai, perspėjantys vairuotojus, kad artėja pėsčiųjų perėja ir reikia pradėti mažinti greitį.

Tokie ženklai nenumatyti Kelių eismo taisyklėse, bet Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Paulius Keras nuramino pareiškęs, kad jei tokie ženklai pasirodys esantys paveikūs, taisykles bus galima pakeisti, papildyti.

Mes juk kauniečiai, kiečiausiai besitvarkanti savivaldybė Lietuvoje, tad Automobilių kelių direkcija mums ne autoritetas. Mums autoritetas Jėzus Kristus, popiežius Pranciškus ir Visvaldas Matijošaitis.

Dėl pirmųjų dviejų visuotino pripažinimo aukščiausiais autoritetais nesame visai tikri, nes kitatikiai ir laisvamaniai su tokia autoritetų hierarchija turbūt nesutiktų. Bet dėl trečiojo prieštarautų nebent tik architektas Audrys Karalius, advokatas Saulius Dambrauskas ir keli senus medžius apraudantys ekologiniai ekstremistai.

Tuos rombus pagaliau galbūt reikia suprasti kaip nacionalinio kaunietiško humoro išraišką. Vyresnės kartos kino žiūrovai turbūt pamena kultinę rusišką komediją „Nacionaliniai žvejybos ypatumai“?

Ten yra toks epizodas, kai povandeniniame laive vienas prisilakęs personažas paspaudžia gazuoto vandens automatą – iš pradžių stiklinę su vandeniu, be sirupo, po to – su sirupu. O tai, pasirodo, buvęs toks lyg ir slaptas branduolinių raketų paleidimo įrenginys.

„Jūs, idiotai, nesuprantate, tai mūsų jūreiviškas humoras!“ – nusiminęs tada šaukė laivo kapitonas.

Tai, va, ten jų rusiškas militaristinis humoras, o kelių žymėjimas – mūsų, kauniečių, automobilių mėgėjų pokštas.

Tiesa, įžvalgesni vairuotojai siūlo ties itin pavojingomis sankryžomis nubraižyti ne rombus, o kryžius. Tai būsią veiksmingesnė perspėjimo priemonė: nespėsi sulėtinti greičio – nutrėkši artimą savo į kapus.

Tai nehumaniška ir demografiniu požiūriu nepatriotiška, nes dar nėra duomenų, kad Kauno gyventojų sparčiai daugėtų, o emigracija būtų labai sulėtėjusi.

Nors Kaunas iš tiesų sparčiai atsigauna, prie autobusų stotelių gausu socialinės reklamos, siūlančios darbą Kaune. Kitas dalykas, kiek tose reklamose pateikta informacija patikima, kiek dideli atlyginimai, kurių užtektų ne tik pramisti ir mokesčiams susimokėti, bet ir būstui jaunoms šeimoms įsigyti.

Juk būtent ne brangūs maisto produktai ir dideli komunaliniai mokesčiai, bet nepalankios sąlygos būstui jaunoms šeimoms įsigyti yra svarbiausias Kauno emigracijos variklis. Veiksnys, išvarantis jaunas šeimas iš Lietuvos. Nors, kita vertus, miesto politikai jau bando rasti formulę, kuri palengvintų jauniems kauniečiams įsigyti būstą.

O štai verslo bendruomenė ir policija teigiamais pokyčiais Kaune negali atsidžiaugti.

Tryliktą kartą surengtuose „Auksinės krivūlės“ apdovanojimuose Kaunas tapo vieninteliu šalies miestu, pelniusiu du apdovanojimus. Vienas buvo skirtas už investicijų pritraukimą ir verslo plėtrą, o kitas – už aktyvų darbą kovojant su prekyba žmonėmis bei teikiant pagalbą prekybos žmonėmis aukoms.

Kauno įvaizdis pasikeitė neatpažįstamai – didžiausius pinigų srautus čia sąžiningai uždirba miesto plėtrą skatinantys investuotojai, o ne spirito kontrabanda ir prostitucija (prekyba žmonėmis) užsiimantys banditai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.