Sauliaus Skvernelio žvaigždė gęsta: politologai ėmė abejoti dėl itin svarbaus žingsnio

„Lietuvos ryto“ dienraščio užsakytos „Vilmorus“ apklausos duomenimis, kandidatų į prezidentus reitinge premjeras Saulius Skvernelis nusileido iš antrosios į trečiąją vietą ir gerokai atsilieka nuo Gitano Nausėdos ir Ingridos Šimonytės.

Krenta S.Skvernelio reitingas.<br> lrytas.lt montažas.
Krenta S.Skvernelio reitingas.<br> lrytas.lt montažas.
Krenta S.Skvernelio reitingas.<br>T.Bauro nuotr.
Krenta S.Skvernelio reitingas.<br>T.Bauro nuotr.
Krenta S.Skvernelio reitingas.<br>T.Bauro nuotr.
Krenta S.Skvernelio reitingas.<br>T.Bauro nuotr.
Krenta S.Skvernelio reitingas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Krenta S.Skvernelio reitingas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Visvaldas Matijošaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Visvaldas Matijošaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 21, 2018, 6:49 PM, atnaujinta Oct 23, 2018, 11:54 AM

Politologai prognozuoja, kad premjero reitingo mažėjimas gali sukelti rimtą galvos skausmą Valstiečių ir žaliųjų partijos lyderiui Ramūnui Karbauskiui, dar nepaskelbusiam partijos kandidato į prezidento postą.

Neigiama viešumo pusė

Iš žurnalistų atimta teisė nemokamai gauti duomenis iš Registrų centro. Ištrintas vyriausybės pasitarimo, kuriame premjeras žiniasklaidą lygino su elementariausiu verslu, įrašas. LRT tyrimas, atskleidęs informaciją apie aukštus postus užimančius buvusius S.Skvernelio kolegas ir bendražygius.

Aršūs žodžių karai su TS-LKD lyderiu Gabrieliumi Landsbergiu. Patvirtintas ekonomistų kritikuotas 2019 metų biudžetas, kuris, remiantis viešais premjero pasisakymais, ir toliau gerins gyvenimo kokybę mūsų šalyje. Tai įvykiai, kurių sūkuryje pastarąjį mėnesį sukosi S.Skvernelis.

Panašu, kad S.Skvernelio elgesys padarė įtaką ir visuomenės vertinimui bei pasitikėjimui premjeru. Praėjusį mėnesį pagal „Vimorus“ atliktą apklausą kandidatų į prezidentus reitinge S.Skvernelis užėmė antrąją vietą. Jį rėmė 16,6 proc. apklaustųjų.

Šį mėnesį premjero reitingas gerokai sumažėjo ir siekė 12,8 proc., nustumiant S.Skvernelį į trečiąją reitingo poziciją.

MRU docentas Virgis Valentinavičius portalui lrytas.lt tvirtino, kad esamas reitingo kritimas dar neatspindi paskutiniųjų S.Skvernelio pasisakymų viešojoje erdvėje ir skandalų, į kuriuos įsivėlė premjeras.

„Vilmorus“ apklausa buvo atlikta spalio 5-14 dienomis.

„Labai įdomu sulaukti kito mėnesio apklausos, kuri jau galimai atspindės visus premjero veiksmus ir pasisakymus. Kol kas paskutiniai skandalai įtakos dar nepadarė, bet bendra Vyriausybės reputacija, ypač švietimo ir mokslo ministrės bei aplinkos ministro reputacija prisidėjo prie premjero reitingo mažėjimo.“

„Žvelgiant į bendrą perspektyvą, švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės atstatydinimo vilkinimas ir su juo susiję Ramūno Karbauskio veiksmai panašėja į bandymą bet kuria kaina išlaikyti ministrę, kurios reputacija yra labai prasta. Būtent šitas vilkinimas jau kerta tiek per partijos, tiek per S.Skvernelio reitingus ir gali kirsti dar labiau“, – teigė V.Valentinavičius.

Populiarumo mažėjimą lemia ir kitų kandidatų pozicijos

Politologas Algis Krupavičius pastebėjo, kad S.Skvernelio reitingo mažėjimo tendencija atsirado jau prieš kurį laiką.

„Įdomu tai, kad S.Skvernelio reitingas mažėja, bet Visvaldo Matijošaičio, kuris siejamas su Skvernelio atstovaujama partija, reitingas iš esmės nekinta. Todėl tikėjimas, kad rinkėjų, palaikančių V.Matijošaitį, parama galėtų automatiškai pereiti premjeriui panašėja į iliuziją“, – prognozėmis dalinosi A.Krupavičius.

Pasak MRU docento V.Valentinavičiaus, premjero reitingo kritimas šį mėnesį yra pasekmė labiau to, kad šiuo periodu stipriau dominavo kiti kandidatai į prezidentus. „Matome labai ryškų I. Šimonytės šuolį, kiti kandidatai daugiau ar mažiau liko savo vietose, o Skvernelis liko šešėlyje“.

R.Karbauskio gali laukti sunkus apsisprendimas

Politologai sutiko, kad reitingo mažėjimas gali turėti įtakos ir sprendimui dėl Valstiečių ir žaliųjų sąjungos apsiprendimo kandidato į prezidento postą klausimu.

„Sprendimas, kas bus valstiečių kandidatas į prezidento postą, nebus paprastas. Vėlgi, jau vien paskelbimas, kad S.Svernelis kandidatuos gali pataisyti ir kilstelėti reitingus, bet tai labai priklauso nuo to, kada sprendimas bus padarytas ir kaip bus pateiktas. Bet jei premjero reitingo kritimo tendencija stiprės, tai tada valstiečių lyderiui R.Karbauskiui tikrai bus apie ką pagalvoti“, – teigė V.Valentinavičius.

Šią poziciją patvirtino ir A.Krupavičius, teigdamas, kad S.Skvernelio reitingo mažėjimas ilgainiui gali priversti R.Karbauskį rimtai pasukti galvą dėl partijos kandidato.

„Svarbu atkreipti dėmesį, kad Skvernelio reitingas jau yra mažesnis nei partijos reitingas. Dažniausiai, jei kandidatas stiprus, būna atvirkščiai: jei kandidatas vertinamas kaip stiprus ir mažų mažiausiai galintis patekti į antrą rinkimų ratą, jo reitingas viršija partijos reitingą. Dabar taip yra atsitikę su I.Šimonyte“, – pastebėjo A.Krupavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.