Gabrieliaus Landsbergio žinutė premjerui: „Sauliau, padėk kastuvą, toje duobėje sėdi ne tik tu“

Neeilinio posėdžio metu Seime bus svarstoma rezoliucija „Dėl Sauliaus Skvernelio įvykdytų Lietuvos teisės aktų pažeidimų bei galimo priesaikos sulaužymo“. Šia rezoliucija reikalaujama, kad premjeras duotų nurodymą atkurti sunaikintą Vyriausybės pasitarimo įrašą ir sudarytų galimybę su juo susipažinti visuomenei ir žiniasklaidai. Tiesa, pats premjeras S. Skvernelis posėdyje nedalyvaus ir išvyko į Marijampolę.

 G. Landsbergis davė patarimą premjerui.
 G. Landsbergis davė patarimą premjerui.
Premjeras į rezoliucijos svarstymą pranešė neatvyksiantis.<br>D.Umbraso nuotr.
Premjeras į rezoliucijos svarstymą pranešė neatvyksiantis.<br>D.Umbraso nuotr.
Premjeras į rezoliucijos svarstymą pranešė neatvyksiantis.<br>D.Umbraso nuotr.
Premjeras į rezoliucijos svarstymą pranešė neatvyksiantis.<br>D.Umbraso nuotr.
Premjeras į rezoliucijos svarstymą pranešė neatvyksiantis.<br>T.Bauro nuotr.
Premjeras į rezoliucijos svarstymą pranešė neatvyksiantis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 23, 2018, 10:00 AM, atnaujinta Oct 23, 2018, 11:16 AM

„Atsišaudė“ per „Facebook“

„Šiandien ir vėl opozicijos esu kviečiamas į Seimą. Deja, kvietimo priimti negaliu, nes darbotvarkėje – seniai suplanuoti darbai. Vykstu į Marijampolę, kur bus atidaryta Danijos langų ir lauko durų gamybos milžinės gamykla“, – savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje antradienio rytą paskelbė premjeras.

Karčių žodžių savo pasisakyme premjeras negailėjo ir opozicijai: „Visgi matau, kad opozicijai atsakymai visai nereikalingi. Tiesiog norima pasinaudoti proga ir velti mane į tuščias, beprasmes politines intrigas. Jei yra teisinių klausimų – juos visada gali išspręsti teismas, tačiau į jį kreiptis kažkodėl neskubama. Priešingai – esu viešai įžeidinėjamas, žeminamas, man metami niekuo nepagrįsti kaltinimai. Jau atvirai kalbama ir apie mano interpeliaciją“, – žodžių į vatą nevyniojo S.Skvernelis.

Kaltina premjerą melu

Rezoliucijos projekte rašoma, kad „spalio 16 d. Seimo plenariniame posėdyje Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis atsakydamas į Seimo narių iš anksto raštu užduotus klausimus, pateikė melagingą informaciją, atsisakė atskleisti prašomą informaciją apie galimai sunaikinto Vyriausybės pasitarimo įrašo aplinkybes bei sąmoningai klaidino Seimo narius apie Konstitucijoje, įstatymuose ir poįstatyminiuose teisės aktuose įtvirtintas Vyriausybės ir Vyriausybės Kanceliarijos teises ir pareigas.“

Dokumente taip pat nurodoma, kad S.Skvernelis šių metų spalio 3 d. Vyriausybės pasitarime asmeniniais veiksmais siekė sutrukdyti Susisiekimo ministro teiktai iniciatyvai neatlygintinai teikti Registrų centro duomenis žiniasklaidos atstovams, o vėliau jis ir jo paskirti politinio pasitikėjimo pareigūnai atsisakė patenkinti teisėtą žiniasklaidos atstovų prašymą pateikti oficialaus darbinio posėdžio – Vyriausybės pasitarimo – garso įrašą bei paskelbė, kad minėtas įrašas yra sunaikintas, nors tai daryti griežtai draudžia galiojantis Vyriausybės Kanceliarijos darbo reglamentas.

Pagal Statutą nenumatytas Seimo posėdis turi būti surengtas, jeigu to raštu reikalauja Respublikos Prezidentas, ne mažesnė kaip 1/3 visų Seimo narių grupė, Seimo valdyba, o Konstitucijos 89 straipsnio 1 dalyje nustatytais atvejais – Seimo Pirmininkas. Nenumatytame Seimo posėdyje svarstomi tik tie klausimai, kuriuos pateikia posėdžio iniciatoriai.In

J. Olekas: „Mums vis papilama miltų į akis“

Į neeilinį posėdį užsiregistravo 99 Seimo nariai iš 141. Pirmasis iš Seimo tribūnos kalbėjęs Juozas Olekas, kuris pristatė opozicinių frakcijų parengtą rezoliucijos tekstą. Savo kalboje parlamentaras akcentavo žiniasklaidos ir žodžio laisvę bei šiuo metu matomą „atvirkščią procesą“, neleidimas susipažinti su Vyriausybės pasitarimo stenograma yra vienas iš tokių žiniasklaidos laisvės ribojimo ženklų.

J.Olekas akcentavo, kad premjeras nesirenka žodžių bendraudamas su Seimo nariais ir „siunčia juos pasitikrinti pas gydytoją“. „Mums vis papilama miltų į akis. Jei ministras pirmininkas neturi ko slėpti, kam tą slėpti ir naikinti, nusižengiant visoms esamoms tvarkoms“, – piktinosi J. Olekas.

J. Olekas teigė, kad ši situacija turi būti toliau tiriama. Apie tai, kad Seimo salėje paties premjero nebuvo, parlamentaras sakė: „Galiu tik apgailestauti, kad atsakymas į priesaikoje duotus žodžius, yra premjero arogancija, nesusivaldymas renkant žodžius ir atsakymus. Nuo priesaikos ir Konstitucijos žodžių yra nusisukama, kartu su kolegomis bandome atvesti premjerą į doros kelią.“ Anot jo, gal emocijų paveiksta spremjera ssuklydo ir klaidą taisyti nėra vėlu.

Premjerą palygino su blogu policijos tyrėju

Frakcijos vardu kalbėjęs Seimo narys Bronislovas Matelis teigė: „Negaliu patikėti, tačiau valdžią gavę du lyderiai pavertė Lietuvą sunkiai atpažįstamu kraštu. Premjera sėmė elgtis kaip blogas policijos tyrėjas, kurio kabinete dingsta bylos ir įrašai, o paklausus, kas dėl to kaltas, sulaukia viešų grasinimų pasikapstyti praeityje. Kartais nežinai, juoktis ar verkti, klausant ciniško melo.“

Anot jo, jau sunku susivokti, kas vadovauja valstybei, o parlamentarai tik priversti nuryti įžeidinėjimus. „Premjera svis dažniau valosi kojas į kitus politikus. Seimo pirmininkas ir premjeras demonstruoja, kad jie sutinka būti vieno žmogaus vasalais“, – daugiaprasmėmis įžvalgomis dalijosi politikas.

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis, kreipdamasis į Seimo narius akcentavo, kad tiek klaidų buvo galima ir nepadaryti, būtų užtekę pripažinti klaidą ir atsiprašyti. „Jei galėčiau kreiptis asmeniškai į premjerą, sakyčiau: „Sauliau, padėk kastuvą, nustok kasti, toje duobėje sėdi ne tik tu vienas, sėdi Vyriausybė, valstiečių reitingai, sėdi visi žmonės, kuriems svarbu, ką daro Vyriausybė“, – ironizavo G. Landsbergis ir pridūrė, kad pagaliau tauta išvydo tikrąjį premjero veidą, o pats premjeras „dėjo į krūmus“.

Po balsavimo (iš 107 balsavo 106 parlamentarai)  Seimo salėje „už“ rezoliucijos redagavimą pasisakė 43 seimo nariai, o už tai, kad rezoliuciją reikia atmesti, pasisakė 63 parlamentarai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.