Vadinamoji Dramblio byla judėjo vėžlio žingsniu

Triukšmingai pradėta, po to tyliai ir vangiai tirta vadinamoji Dramblio byla pagaliau baigta. Ar ji teisme nesubliūkš, kaip daugelis politinėmis pramintų ir garsiai ištrimituotų STT ir prokuratūros akcijų?

Partija „Tvarka ir teisingumas“.<br>V.Balkūno nuotr.
Partija „Tvarka ir teisingumas“.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2018, 2:19 PM

Prekyba poveikiu, apgaulingas apskaitos tvarkymas, dokumentų klastojimas ir lėšų iššvaistymas – tokiais nusikaltimais kaltinamas juridinis asmuo partija „Tvarka ir teisingumas“, buvęs Seimo narys ir buvęs šios partijos atsakingasis sekretorius Rimas Antanas Ručys, taip pat penki verslininkai.

Vakar šią baudžiamąją bylą, kurią sudaro net 166 tomai, Generalinė prokuratūra perdavė Vilniaus apygardos teismui.

„Pinigai buvo imami už pažadus daryti įtaką viešiesiems pirkimams, kuriuos rengė Vidaus reikalų ir Aplinkos ministerijos, o leidžiami daugiausia partijos veiklai viešinti“, – sakė Generalinės prokuratūros prokuroras Martynas Jovaiša.

Įtariamųjų labai sumažėjo

Nusikaltimų, kurie esą buvo vykdomi 2013–2014 metais, organizatoriumi prokurorai įvardija R.A.Ručį.

Prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) daugiau kaip prieš ketverius metus pradėjo sekti partiją „Tvarka ir teisingumas“.

„Tvarkiečių“ būstinėje net buvo slapta sumontuotos vaizdo kameros, tad agentai galėjo tiesiogiai stebėti, kas joje vyksta.

Įtarta, kad galėjo būti įvykdyta maždaug 20 nusikalstamos veiklos epizodų, tačiau tiriant „tvarkiečių“ finansinę veiklą kai kurie jų nepasitvirtino.

Dėl šios priežasties sumažėjo ir įtariamųjų – vietoj 15 tyrimo pradžioje įtartų asmenų į teismą keliaus tik šeši, tarp jų ir žinomas prodiuseris Rolandas Skaisgirys. Jis kaltinamas prekyba poveikiu.

Koncertas sukėlė įtarimų

Tyrėjai mano, kad 2013 metais R.Skaisgirys su R.A.Ručiu sukirto rankomis, kad koncerte „Pirk dramblį“, kuriame rinktos lėšos Kauno zoologijos sodui, būtų reklamuojama partija „Tvarka ir teisingumas“, o už tai verslininkams pažadėta padėti laimėti Vidaus reikalų ir Aplinkos ministerijų rengiamus viešuosius pirkimus.

Prokuratūra apskaičiavo, kad šio užslėpto reklaminio sandorio vertė buvo 68 205 eurai.

Pasirodo, tiek „tvarkiečiams“ būtų kainavusi reklama šiame renginyje.

Žadėjo paveikti tarnautojus

R.A.Ručys taip pat kaltinamas dėl sandėrio, kuris buvo sudarytas tarp partijos ir verslininkų Peisacho Kačerginskio, Giedriaus Rakausko ir Justino Garliausko.

Buvo sutarta, kad P.Kačerginskis ir G.Rakauskas duos „tvarkiečiams“ 151 tūkstančio eurų kyšį. Už tai pažadėta, kad šie verslininkai laimės Vidaus ministerijai pavaldaus Turto valdymo ir ūkio departamento bei vienos valstybinės įmonės viešuosius pirkimus.

Partiją rėmė per tarpininką

Sutarus dėl sumos P.Kačerginskis ir G.Rakauskas esą pasitelkė ir verslininką J.Garliauską.

Buvo suklastoti dokumentai, pagal kuriuos pinigai buvo pervesti į J.Garliausko įmonių sąskaitas.

Vėliau šiais pinigais buvo apmokėtos „Tvarkos ir teisingumo“ viešinimo paslaugos.

J.Garliauskas, kuriam pareikšti kaltinimai turto iššvaistymu, dokumento suklastojimu ir apgaulingu apskaitos tvarkymu, teisme turės pasiaiškinti ir dėl dar vieno epizodo.

Prokuratūra teigia, kad į jo sąskaitas buvo pervesti ir dar vieno verslininko – Vytauto Banio – pinigai.

V.Banys už R.A.Ručio pažadą laimėti viešųjų pirkimų konkursą suklastojo dokumentus ir pagal juos į J.Garliausko sąskaitas pervedė 140 tūkstančių eurų.

Šie pinigai esą taip pat buvo panaudoti „Tvarkos ir teisingumo“ reklamai.

Apskaičiavo sandorių vertę

P.Kačerginskiui, G.Rakauskui ir V.Baniui yra pareikšti kaltinimai turto iššvaistymu, dokumentų suklastojimu ir apgaulingu apskaitos tvarkymu. Pirmieji du taip pat kaltinami prekyba poveikiu.

Prokuratūra apskaičiavo, kad visų šių sandorių vertė yra maždaug 350 tūkstančių eurų.

Kadangi suma didelė, teismas leido apriboti kaltinamųjų teises į jų turtą, kurio vertė yra daugiau nei 250 tūkstančių eurų.

166

Tiek tomų sudaro byla, kurią Generalinė prokuratūra perdavė Vilniaus apygardos teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.