Esminės vaikų maitinimo problemos: išmetamos daržovės ir noras ieškoti picos

Po vaikų maitinimo tvarkos pakeitimo didelis kiekis daržovių vis dar išmetamas ir tik tėvai gali paaiškinti vaikui, kad už mokyklos ribų esanti picerija nėra sveikas pasirinkimas. Taip situaciją įvertino Valstybinės maisto veterinarijos tarnybos, Maisto skyriaus laikinoji direktoriaus pavaduotoja Jurgita Bakasėnienė.

 V.Balkūno nuotr. 
 V.Balkūno nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 29, 2018, 2:36 PM, atnaujinta Oct 29, 2018, 3:51 PM

Tarnybos atstovė Seime surengtoje konferencijoje „Vaikų maitinimo (r)evoliucija ugdymo įstaigose ir namuose“ įvardijo esmines problemas, su kuriomis susiduriama dabar, vykdant vaikų maitinimą.

J.Bakasėnienė teigė, kad nusiskundimų ir problemų yra, bet „nereikia jų suabsoliutinti“.

„Nepakentintųjų visuomet buvo. Mes tuos nusiskundimus fiksuojame ir vertiname, bet nusiminti tikrai nereikia. Dažniausiai tėveliai skundžiasi, kad maitinimas yra per sveikas, jų vaikams yra teikiame neįprasto skonio patiekalai, vaikai grįžta alkani. Todėl yra nešami patiekalai iš namų“, – pasakojo tarnybos atstovė.

Ji pabrėžė, kad dabar, kai mokyklos reikia derinti valgiaraščius, net keletą kartų padidėjo tarnybos darbuotojų krūvis.

„Deja, suderinti pateiktų valgiaraščių iš pirmo karto tikrai nepavyksta, apie 30 procentų valgiaraščių reikia pakartotinai vertinti“, – pasakojo J.Bakasėnienė.

Tarnybos atstovė patikino, kad į vaikų atsineštas pietų dėžutes niekas nelįs. „Tikrai neatiminės maisto, atsinešto iš namų, tai yra tėvelių reikalas“, – teigė ji.

„Maisto švaistymo problema tikrai išlieka, vaikai dar nėra linkę daržovių valgyti“, – pasakojo ji.

„Reikia mokyti vaikus pasirinkti sveikatai palankius produktus. Jie patys turi suprasti, kad pica, kuri yra už mokyklos teritorijos, yra toli gražu, ne pats sveikiausias pasirinkimas. Mes vaikų neužrakinsime ir durų neužkalsime. Čia kol žmogus pats neįsisavins, pokyčių ypatingų mes neturėsime“, – sakė ji.

„Mokyklų bendruomenės balsas vaikų mityboje tikrai turi būti nepaskutinėje vietoje. Apsispręsti, koks yra pasirenkamas maitinimo modelis, su švedišku stalu, ar be jo, tai tikrai galima sulaukti patarimų iš tėvų, mokinių ir bendruomenių. Vaikus taip pat būtina įtraukti į maisto gaminimo procesą“, – sakė tarnybos atstovė. Ji pabrėžė, kad šiuo metu visi vaikai yra sotūs.

Kaltina nesklandžiu procesu

Lietuvos tėvų forumo tarybos pirmininkas Darius Trečiakauskas BNS sakė, kad mintis vaikus maitinti sveikai yra prasminga, bet jos įgyvendinimas nebuvo sklandus.

„Gerai, teisinga ir prasminga, kad sveikas maistas ir vaikai maitinami sveiku maistu, bet tai, kaip tai padaryta, yra ištrauktas iš konteksto vienas dalykas, numestas ir pasakyta, va tai reikia daryti“, – žurnalistams sakė D. Trečiakauskas.

„Problema, kurią matome, kad nėra tarpinstitucinio bendradarbiavimo, nėra visuminio holistinio požiūrio, kas yra sveika gyvensena“, – kalbėjo Lietuvos tėvų forumo atstovas.

Nuo rugsėjo įsigalioję nauji vaikų mitybos reikalavimai sukėlė dalies tėvų nepasitenkinimą.

Socialiniuose tinkluose, žiniasklaidoje pasirodė pasakojimai, kad vaikai sveiko maisto nevalgo, iš vaikų darželių grįžta alkani ir t. t.

Nuo rugsėjo įsigaliojus naujoms vaikų maitinimo taisyklėms darželiuose, mokyklose, stovyklose ar socialinės globos įstaigose negali būti siūloma pieno produktų su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu, valgomųjų ledų, rūkytų mėsos gaminių. Taip pat draudžiami džiūvėsėliuose volioti ar džiūvėsėliais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai, padažai su spirgučiais, silkė.

Apraše nustatyti ir didžiausi leidžiami cukraus bei druskos kiekiai, privalomas skaidulinių medžiagų kiekis vaikams tiekiamuose maisto produktuose ir patiekaluose, priartinant juos prie sveikatai palankių maisto produktų, ženklinamų tarptautiniu Rakto skylutės simboliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.