Vyriausybės kancleris aiškinsis, kas šeimininkauja kanceliarijos kompiuteriuose

Vyriausybės posėdžių įrašai vėl bus atviri, tačiau Seimo nariams to neužtenka – jie kviečia Vyriausybės kanclerį Algirdą Stončaitį pasiaiškinti, kas vis dėlto šeimininkauja kanceliarijos kompiuteriuose.

Seimo nariai lauks Vyriausybės kanclerio A.Stončaičio paaiškinimo.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo nariai lauks Vyriausybės kanclerio A.Stončaičio paaiškinimo.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-30 06:30

Opozicijai priklausantys Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariai A.Stončaitį tikėjosi išvysti jau pirmadienį, tačiau komiteto vadovas Vytautas Bakas jam kvietimo neišsiuntė. „Negalime komiteto paversti politinių santykių aiškinimosi platforma“, – aiškino pirmininkas. Bet jis liko vienišas.

Opozicijos atstovų balsai lėmė, kad Vyriausybės kancleris vis dėlto būtų kviečiamas į NSGK.

Rodė pirštu į kitus

Nepadėjo V.Bako įtikinėjimai, kad Vyriausybės pasitarimo garso įrašo sunaikinimo aplinkybes aiškintųsi Kultūros arba Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetai.

Valstietis dėstė, kad sunaikinto įrašo faktas nėra susijęs su nacionaliniu saugumu: „Galima, aišku, viską pritempti, bet nei aš, nei komitetas nesame girdėję, kad prieš Vyriausybę būtų buvusi įvykdyta kibernetinė ataka.“

Politikas kreipėsi į Seimo etikos sargus prašydamas išaiškinti, ar šiuos reikalus turėtų nagrinėti NSGK.

Opozicija įtarinėjo

Tačiau kiti NSGK nariai buvo įsitikinę, kad Vyriausybės atstovai turėtų išsklaidyti abejones, ar iš jos kompiuterių taip pat negali dingti ir su nacionaliniu saugumu susijusi informacija.

Socialdemokratas Juozas Olekas priminė, jog Vyriausybės kanceliarijos darbo reglamentas numato, kad visi jos pasitarimai turi būti įrašomi, o padaryti garso įrašai saugomi.

„Būtų gerai, kad kancleris mums paaiškintų, kokia vis dėlto yra tvarka. Ar jos tiesiog nesilaikoma, ar čia prieš Vyriausybę buvo įvykdyta kibernetinė ataka? Kas gali įeiti į tuos kompiuterius ir ten šeimininkauti?“ – kalbėjo J.Olekas.

Socialdemokratui antrinusio konservatoriaus Arvydo Anušausko teigimu, komitetas privalo ištirti šią istoriją ir dėl to, kad niekas negali būti tikras, ar kitą kartą nebus ištrinta ir kita informacija: „Šiuo atveju tame Vyriausybės pasitarime buvo aptariami santykiai su žiniasklaida.

Bet kitąkart gali būti aptariami ir strateginių įmonių, energetikos klausimai, kurie gali turėti reikšmę nacionaliniam saugumui.

Mums kyla klausimų ir mes norime išgirsti atsakymus.“

Kitas konservatorius Žygimantas Pavilionis įtarinėjo, kad informacija galėjo būti ištrinta dėl politinių sumetimų: „Dabar gali būti manipuliuojama teise saugoti informaciją, bet kitą kartą, jeigu tą informaciją reikės apsaugoti dėl kokių nors valstybei kylančių grėsmių, jau bus sukurtas blogas precedentas.“

Ž.Pavilionis tvirtino, kad į politinius žaidimus, mėgindamas nusišalinti nuo šio klausimo svarstymo, jau įsivėlė ir V.Bakas.

Tikino, kad viskas gerai

Premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas Skirmantas Malinauskas vakar „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad A.Stončaitis atvykti į NSGK posėdį kol kas nebuvo kviečiamas, o kai gaus kvietimą, nuspręs, kaip elgtis.

„Dabar yra keliami klausimai dėl kibernetinio saugumo, bet už tai yra atsakingas ne kancleris, o kitos institucijos.

Stebina ir tai, kad Vyriausybės pasitarimų protokolavimo subtilybes nagrinėja Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas. Vargu ar tai kaip nors susiję su gynyba ir nacionaliniu saugumu? Akivaizdu, kad yra interesas kuo ilgiau tęsti šią temą.

Visa informacija Vyriausybėje yra tvarkoma griežtai laikantis įstatymų: dabartinė tvarka yra nusistovėjusi per ilgą laiką, kai kanceliarijai vadovavo Deividas Matulionis ar Alminas Mačiulis“, – dėstė S.Malinauskas.

Dabartinis pirmasis vicekancleris D.Matulionis kanceliarijai vadovavo konservatorių valdymo laikais, o kitas vicekanckeris A.Mačiulis – valdant socialdemokratams.

Turėtų vėl saugoti

Aistros dėl ištrinto garso įrašo iškilo po spalio pradžioje vykusio Vyriausybės pasitarimo, kuriame buvo svarstyta galimybė žiniasklaidai neatlygintinai naudotis registrų duomenimis.

Tuomet atidėjus sprendimą žurnalistai paprašė pateikti pasitarimo, kuriame premjeras S.Skvernelis esą įžeidžiamai kalbėjo apie žiniasklaidą, garso įrašą. Iš pradžių buvo atsisakyta pateikti tokį įrašą, o vėliau buvo pranešta, jog jis yra sunaikintas motyvuojant, kad jo saugojimo nenumato teisės aktai.

Be to, Vyriausybė netikėtai nusprendė iš socialinių tinklų ištrinti ir visus iki tol juose pateiktus Vyriausybės posėdžių įrašus.

Bet vakar Vyriausybė pranešė, kad įrašai vėl bus viešinami ir saugomi. Gali būti tikslinamas ir kanceliarijos darbo reglamentas, o Seimui planuojama siūlyti keisti Vyriausybės įstatymą ir jos darbo reglamentą, numatant, kad atviri būtų ne tik posėdžiai, bet ir pasitarimai. Jų garso įrašai irgi būtų saugomi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.