Štai kas keisis Lietuvoje nuo lapkričio 1-osios: palies kiekvieną

Jau nuo lapkričio pirmosios Lietuvoje įvyks ne vienas pokytis. Primename svarbiausius: pėstieji perėjose negalės naudotis mobiliaisiais, keičiasi degalų žymėjimas degalinėse, keičiasi bagažo taisyklės ir įsigalioja keletas kitų pokyčių. 

Ruduo mieste.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ruduo mieste.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ruduo mieste.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ruduo mieste.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Keleiviai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Keleiviai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eismas Vilniuje per šventes.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eismas Vilniuje per šventes.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Degalinėse vairuotojų laukia naujas žymėjimas.<br>Energetikos ministerijos nuotr.
Degalinėse vairuotojų laukia naujas žymėjimas.<br>Energetikos ministerijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 1, 2018, 8:19 PM, atnaujinta Nov 2, 2018, 3:15 PM

Įsigalioja draudimas pėstiesiems perėjose naudotis telefonu

Nuo ketvirtadienio įsigalioja draudimas pėsčiųjų perėjose naudotis mobiliaisiais telefonais ir kiti Kelių eismo taisyklių (KET) pakeitimai.

Pagal naują tvarką, pėstieji, prieš įžengdami į važiuojamąją dalį ir eidami ja, turi vengti bet kokių veiksmų (naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis ir panašiai), kurie atitrauktų jų dėmesį nuo aplinkos ir eismo situacijos kelyje stebėjimo.

„Kalbėjimo mobiliuoju telefonu, muzikos klausymo ir panašios veiklos kertant važiuojamąją dalį turi būti vengiama, jei tai atitraukia dėmesį nuo aplinkos ir eismo situacijos kelyje stebėjimo ir trukdo įsitikinti, kad eiti saugu“, – teigia Susisiekimo ministerija.

Administracinių nusižengimų kodeksas numato, kad toks pažeidimas užtraukia baudą nuo dešimt iki dvylikos eurų.

Vairuotojams įsigalioja prievolė nereguliuojamoje pėsčiųjų perėjoje praleisti ne tik į ją įžengusį, kaip iki šiol, bet ir žengiantį arba prie važiuojamosios dalies krašto stovintį ir laukiantį galimybės įžengti pėsčiąjį.

Vairuotojui nuo šiol taip pat draudžiama įvažiuoti į pėsčiųjų perėją tol, kol pėstieji neišėjo iš jo užimamos eismo juostos.

„Svarbu, kad vairuotojas, artėdamas prie nereguliuojamos pėsčiųjų perėjos, sukdamas sankryžoje, eismo situaciją įvertintų ir sprendimą dėl pėsčiojo praleidimo priimtų iš anksto, t. y. ne pėsčiajam jau stovint važiuojamojoje dalyje“, – teigia ministerijos specialistai.

Taisyklėse taip pat patikslinta, kad draudžiamieji ženklai galioja iki artimiausios už šio ženklo esančios sankryžos, pažymėtos pirmumo kelio ženklais.

Kelių policijos tarnyba BNS šią savaitę informavo, kad specialių priemonių, siekiant užtikrinti naujų pakeitimų vykdymą, kol kas neplanuoja.

Senuosius dujų balionus reikės tikrinti dažniau

Nuo lapkričio 1 dienos griežtėja senųjų suskystintų naftos dujų balionų naudojimo tvarka. Tokie balionai turės būti tikrinami kas penkerius, o ne kas dešimt metų.

Taip pat nustatytas šių balionų naudojimo ribinis laikas – ne ilgesnis nei 40 metų nuo baliono pagaminimo datos. Iki šiol dujų balionų naudojimo laikas nebuvo reglamentuojamas.

Energetikos ministerijos teigimu, Valstybinei energetikos inspekcijai metų pradžioje patikrinus dujas į balionus pilstančias bei juos remontuojančias įmones, paaiškėjo, kad kas ketvirtas balionas yra techniškai netvarkingas.

Prekiautojų suskystintomis dujomis asociacijos duomenims, šalyje vis dar naudojama apie 400 tūkst. senų dujų balionų.

Įsigalioja dviejų oro linijų įvesti nauji rankinio bagažo pakeitimai

Lietuvos oro uostų Keleivių patirties valdymo skyriaus vadovė Rasa Petraitienė atkreipia dėmesį, kad nuo lapkričio 1 d. pasikeitus „Ryanair“ ir „Wizz Air“ bagažo taisyklėms į dviejų valandų rekomendaciją keleiviams reikėtų žiūrėti dar atsakingiau.

Primenama, kad pagal naująją „Ryanair“ bagažo politiką, nuo lapkričio 1 d. į orlaivio saloną keleiviai nemokamai galės pasiimti vieną nedidelį bagažo vienetą (40x20x25 cm), kuris tilptų po kėde priešais. Keleiviams, perkantiems pirmumo paslaugą, su savimi į orlaivio saloną papildomai bus leidžiama įsinešti ir didesnįjį bagažo vienetą.

Nuo tos pačios dienos „Wizz Air“ keleiviai su savimi orlaivio salone galės turėti vieną nedidelį rankinį bagažą (40x30x20 cm), oro vežėjas taip pat siūlo galimybę įsigyti pirmumo paslaugą ir į orlaivį papildomai įsinešti didesnį bagažą. Tiems, kas pirks ne pirmumo paslaugą, o papildomą 10 kg arba didesnį bagažą, primename, kad tokiu atveju bagažą reikia atiduoti keleivių registracijos metu.

Nesusimaišykite: nuo ketvirtadienio keičiasi degalų žymėjimas

Nuo ketvirtadienio keičiasi degalų ženklinimas degalinėse, kuris bus vienodas visose ES valstybėse.

Energetikos ministerija informuoja, kad benzinas nuo šiol bus pažymėtas žodžiu „Benzinas“ (nurodant jo rūšį 95 ar 98) ir raide E. Šalia raidės E bus parašyti skaičiai 5 arba 10, kurie procentais nurodys, koks yra maišytas maksimalus biodegalų (etanolio) kiekis benzine.

Dyzelinas bus žymimas žodžiu „Dyzelinas“ ir raide B. Šalia raidės B bus parašyti skaičiai 7, 10, 20 arba 30, kurie procentais nurodys, koks dyzeline yra įmaišytas maksimalus biodegalų (riebalų rūgščių metilo esterio) kiekis.

Žiemos laikotarpiu pirmos ir antros klasių arktinis dyzelinas, kaip ir iki šiol, bus papildomai žymimas vienos ar dviejų snaigių simboliais. Žymėti gazoliai, skirti žemės ūkio veiklos subjektams, papildomai bus žymimi raidėmis Dž. Suskystintos naftos dujos bus žymimos žodžiu „Dujos“ ir raidėmis LPG, suslėgtos gamtinės dujos – raidėmis CNG; suskystintos gamtinės dujos – raidėmis LNG.

Manoma, kad daugiau keliaujantiems vairuotojams toks degalų ženklinimas taps patogesnis.

Nuo lapkričio 1 dienos – vairuotojams svarbūs pokyčiai keliuose

Nuo lapkričio 1-osios, ketvirtadienio, Lietuvos keliuose jau prasideda žiemos sezonas.

Keičiasi greičio reikalavimai – maksimalus leistinas greitis automobilių vairuotojams automagistralėse nuo 130 km/val. sumažės iki 110 km/val. Ribojimas įsigalios ir specialiais kelio ženklais pažymėtuose greitkeliuose, kuriais iki lapkričio 1-osios lengvieji automobiliai galėjo važiuoti 120 km/val. greičiu. Leistinas greitis kituose keliuose nesikeičia – ruožuose su asfalto ar betono danga bet kuriuo sezonu galima važiuoti iki 90 km/val., o žvyrkeliais – iki 70 km/val. greičiu.

Tačiau visiems motociklininkams, B1 kategorijos automobilių, 2 metų patirties dar neturintiems lengvųjų automobilių vairuotojams ir besimokantiems vairuoti taikomi kitokie apribojimai. Jiems leistinas greitis išaugo. Pagal naujus Kelių eismo taisyklių reikalavimus, jie nuo lapkričio 1 dienos bet kuriuo sezonu automagistralėse gali važiuoti iki 100 km/val. greičiu, greitkeliuose – 90 km/val., keliuose su asfalto ar betono danga – 80 km/val., o kituose keliuose – 70 km/val. greičiu.

Nuo lapkričio 1 d. oficialiai leidžiama naudoti dygliuotas žiemines padangas. Svarbus reikalavimas – iki lapkričio 10 d. visi vairuotojai privalo pasikeisti padangas į žiemines ar universaliąsias.

Keičiasi draudimo sąlygos

Nuo lapkričio 1 dienos avarijose nukentėję asmenys pagal civilinės atsakomybės privalomąjį draudimą galės prisiteisti iki 5 mln. už neturtinę žalą, o už apgadintą turtą – iki 1 mln. eurų.

Išmokos nukentėjusiems keliuose didės ketvirtadienį įsigaliojus Seimo priimtoms Transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo įstatymo pataisoms.

Fiziniai asmenys galės teikti asmens ir turto apsaugos paslaugas

Ketvirtadienį įsigaliojo Seimo priimti Asmens ir turto saugos įstatymo pakeitimai, kurie leidžia asmens ir turto apsaugos paslaugas teikti ir fiziniams asmenims.

Įstatymas numato, kad apsaugininkas yra individualią veiklą vykdantis fizinis asmuo, įgijęs teisę teikti asmens ir turto apsaugos paslaugas klientams.

Asmeniui, siekiančiam būti apsaugininku, taikomi tokie pat reikalavimai ir ribojimai kaip ir apsaugos vadovui ar apsaugos darbuotojui. Jis privalės būti ne jaunesnis kaip 18 metų, atitikti sveikatos reikalavimus, būti įgijęs apsaugos darbuotojo kvalifikaciją.

Įsigaliojusios įstatymo pataisos numato trys licencijų rūšis: licencija vykdyti asmens ir turto apsaugą; licencija teikti asmens ir turto apsaugos paslaugas; tarpvalstybinio grynųjų pinigų vežimo licencija. Licencijuojama yra ši veikla: fizinė apsauga, elektroninė apsauga, leidimų režimo vykdymas, ginkluota asmens ir turto apsauga, režimo užtikrinimas, inkasavimo vykdymas, tarpvalstybinis grynųjų pinigų vežimas kelių transportu.

Seimas taip pat įstatyme įtvirtino bendrąsias licencijų išdavimo nuostatas, reglamentavo atsisakymą išduoti licenciją, įspėjimą apie galimą licencijos galiojimo sustabdymą, licencijos galiojimo sustabdymą ir panaikinimą.

Naujos redakcijos Asmens ir turto saugos įstatymą Seimas priėmė 2017 metų birželio 29 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.