Vytauto Grubliausko skyrybų su liberalais ženklai - japonų padėka ir naujos pagundos

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas sulaukė Japonijos padėkos – už nuopelnus plėtojant draugiškus santykius tarp šios šalies ir Lietuvos jam skirtas apdovanojimas – Tekančios saulės su aukso spinduliais ir rozete ordinas. Jau pasitraukęs iš liberalų gretų ir kitai mero kadencijai bendražygių nesiūlomas V.Grubliauskas nutarė kandidatuoti į šį postą be partijos paramos.

 Klaipėdos piliavietėje mero Vytauto Grubliausko ir Japonijos būgnininkų koncertas kaitino publiką.<br>A.Kubaičio nuotr. 
 Klaipėdos piliavietėje mero Vytauto Grubliausko ir Japonijos būgnininkų koncertas kaitino publiką.<br>A.Kubaičio nuotr. 
 Japonai įvertino V.Grubliausko talentą ir jo nuopelnus.<br>A.Kubaičio nuotr. 
 Japonai įvertino V.Grubliausko talentą ir jo nuopelnus.<br>A.Kubaičio nuotr. 
 Japonai įvertino ir V.Grubliausko talentą  ir nuopelnus.<br> A.Kubaičio nuotr.
 Japonai įvertino ir V.Grubliausko talentą  ir nuopelnus.<br> A.Kubaičio nuotr.
Liberalų kandidatu į Klaipėdos mero postą išrinktas Seimo narys Simonas Gentvilas.<br> G.Pilaičio nuotr.
Liberalų kandidatu į Klaipėdos mero postą išrinktas Seimo narys Simonas Gentvilas.<br> G.Pilaičio nuotr.
Bendražygių liberalų Vytauto Grubliausko ir Eugenijaus Gentvilo keliai išsiskyrė.<br> G.Pilaičio nuotr.
Bendražygių liberalų Vytauto Grubliausko ir Eugenijaus Gentvilo keliai išsiskyrė.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Raginę nušluoti politinį absurdą liberalai sukėlė tokią bangą, kuri gali paskandinti juos pačius.  <br> G.Pilaičio nuotr.
 Raginę nušluoti politinį absurdą liberalai sukėlė tokią bangą, kuri gali paskandinti juos pačius.  <br> G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 6, 2018, 1:10 AM, atnaujinta Jan 30, 2019, 4:43 PM

Japoniją primena sakurų sodas

Japonijos ambasados Lietuvoje pranešime dėl sprendimo skirti ordiną V.Grubliauskui pažymima, jog 2011 metais pirmą kartą tapęs Klaipėdos meru jis ėmėsi plėtoti draugiškus dviejų šalių santykius padėdamas nuo smarkaus drebėjimo nukentėjusiam japonų miestui partneriui Kudži piniginėmis aukomis, kitokia parama.

Po trejų metų, kai V. Grubliauskas su oficialiu vizitu viešėjo Japonijoje, ten buvo surengta fotografijų paroda, skirta Japonijos ir Lietuvos diplomatinių santykių atkūrimo 20-mečiui paminėti.

Klaipėdos meras tada susitiko su Kudži valdžios atstovais, bendravo su ten gyvenančiais lietuviais, apžiūrėjo žemės drebėjimo ir cunamio nuniokotas vietoves, solidarizavosi ir palaikė nuo stichijos šėlsmo nukentėjusius Japonijos gyventojus.

V. Grubliauskas ir vėliau prisidėjo prie draugiškų Japonijos ir Lietuvos santykių plėtojimo bei stiprinimo – Klaipėdoje buvo svetingai sutikti Japonijos tarptautinės junimo mainų programos dalyviai, džiazo ir kitokių meno sričių atlikėjai, Danės upės pakrantėje užveistas sakurų sodas.

Prieš dvejus metus, kai Lietuvoje lankėsi Japonijos savigynos jūrų pajėgų pratybų eskadra, V.Grubliauskas išvien su Prezidentūra, Krašto apsaugos bei Užsienio reikalų ministerijomis, Klaipėdos jūrų uoste svetingai priėmė pirmuosius Lietuvos istorijoje Japonijos karo laivus.

Eskadrą sveikino trimito garsais

V. Grubliauskas kartu su Lietuvos karinėmis jūrų pajėgomis organizavo japonų eskadros sutiktuvių Klaipėdoje ceremoniją, skleidė žinias, todėl daugybė žmonių atvyko į uostą pasveikinti kariškių.

Japonijos eskadros sutikimo garbei organizuotame priėmime dalyvavo užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, tuometis krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, o prezidentė Dalia Grybauskaitė svečius pasveikino vaizdo žinute.

V. Grubliausko, kaip buvusio profesionalaus muzikanto, iniciatyva buvo surengtas eskadros pučiamųjų orkestro koncertas – muzikuojantis Klaipėdos meras Japonijos karo jūrininkus pasveikino trimito garsais.

Japonijos ambasados pranešime pabrėžiama, jog V. Grubliauskas padėjo stiprinti Tekančios saulės šalies ir Lietuvos ryšius gynybos, saugumo, kultūros ir kitose tarpvalstybinių santykių srityse.

V.Grubliauskas – septintasis lietuvis, kuriam bus įteiktas tokio aukšto rango Japonijos vyriausybės ordinas.

Antrą kadenciją baigiantis Klaipėdos meras prieš trejus metus apdovanotas Švedijos karališkuoju Šiaurinės (Poliarinės) žvaigždės Komandoro laipsnio ordinu.

Pernai Prancūzijos kultūros ministerija V.Grubliauskui suteikė Meno ir literatūros ordino karininko laipsnį.

Išeitis – sprukti iš liberalų laivo ?

Pirmadienį Lietuvos liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyriaus nariai išplatino rezoliuciją, kurioje išreiškė nerimą dėl V.Grubliausko bendravimo su korupcija įtariamu buvusiu šios partijos lyderiu Eligijumi Masiuliu – abu pastebėti Odesoje, kur vyko džiazo festivalis.

Uostamiesčio liberalai taip pat prašė V.Grubliausko viešai paneigti kalbas apie jo ketinimus kitais metais dalyvauti savivaldos rinkimuose panašiai kaip Vilniaus meras Remigijus Šimašius – be partijos sutikimo, steigiant rinkiminį komitetą.

Tačiau V.Grubliauskas tą pačią dieną surengtoje spaudos konferencijoje nepaneigė, o tik patvirtino žinią, kad dalyvaus savivaldos rinkimuose su visuomenininkų komitetu ir kandidatuos į Klaipėdos mero postą.

Klaipėdiečio Seimo nario Eugenijaus Gentvilo vadovaujamiems liberalams nereikės stabdytų V.Grubliausko narystės partijoje. Meras jau pats viešai pareiškė, kad traukiasi iš liberalų gretų ir nebėra LLS narys.

Jeigu V.Grubliauskas iš tikrųjų taptų visuomenininkų komiteto kandidatu į merus, jam dėl šio posto tektų kautis su buvusiu bendrapartiečiu parlamentaru Simonu Gentvilu.

Išrinktas partijos vedlio sūnus

Klaipėdos skyriaus liberalams renkant oficialųjį partijos kandidatą į merus, V.Grubliauską septynių balsų persvara nurungė Simonas Gentvilas – LLS pirmininko ir buvusio uostamiesčio mero Eugenijaus Gentvilo sūnus.

„Ateinu ir dalyvausiu rinkimuose į Klaipėdos mero poziciją, nes priimti partiniai sprendimai, kuriuos aš gerbiu ir nekvestionuoju, nepalieka galimybės dalyvauti kitaip“,- kalbėjo V. Grubliauskas.

Per siūles braškančio Liberalų sąjūdžio partijos vedlio E.Gentvilo toks ilgamečio bendražygio V.Grubliausko pareiškimas nenustebino.

„V.Grubliauskas pats man sakė nenorįs konkuruoti skyriuje ir galvojantis apie rinkimų komitetą. Bet paskui konkuravo ir pralaimėjo. Dabar savo ambicijas jis realizuoja štai tokiu būdu“, – kalbėjo E.Gentvilas.

Paragino kautis dėl mero posto

V.Grubliausko ryžtą trečią kartą kautis dėl mero posto veikiausiai sustiprino atviras žinomų klaipėdiečių laiškas, kuriame jo prašoma trečią kartą kelti savo kandidatūrą į uostamiesčio merus

„Artėja savivaldos rinkimai, ryškėja ratas politikų, pretenduojančių į Klaipėdos mero postą. Tarp jų kol kas nematome Jūsų. Tuo tarpu miesto laukia sudėtingi iššūkiai, labai svarbu, kad vedliu būtų žmogus, gebantis sutelkti bendruomenę bendram darbui. Manome, kad toks, telkiantis bendram darbui ir naujiems iššūkiams, žmogus esate ir privalote būti jūs“, – rašoma atvirame laiške.

Peticijos autoriai V.Grubliauską apibūdina kaip politiką, kuris sugeba pakilti virš partinių skirčių ir rietenų, ieško ir atranda tai, kas jungia, o ne tai, kas skiria, moka derinti ekonominės plėtros ir miestiečių gyvenimo kokybės poreikius.

Kandidatuos be partijos pančių

Visuomenininkų, regis, nė kiek neglumina tai, jog Liberalų sąjūdis V.Grubliauską atleido nuo atsakomybės už tos partijos likimą ir jau pasirinko kitą savo kandidatą į Klaipėdos mero postą – S.Gentvilą.

„Yra ir aukštesnė nei partinė atsakomybė už mylimą miestą. Prisiimkite tokią atsakomybę, nusimetęs partijos pančius – kandidatuokite į merus“, – V.Grubliauską nesitraukti iš politinės veiklos lauko prašo visuomenininkai.

Tarp 14 atvirą laišką V.Grubliauskui pasirašiusių asmenų – laikinasis Klaipėdos universiteto rektorius Artūras Razbadauskas, įmonės „Klaipėdos konteinerių terminalas“ vadovas Vaidotas Šileika, buvę uostamiesčio merai Rimantas Taraškevičius ir Povilas Vasiliauskas, Klaipėdos valstybinio dramos teatro direktorius Tomas Jočys, Lietuvos verslo kolegijos direktorė Elida Lileikienė, Klaipėdos armėnų bendruomenės pirmininkas Albertas Albertjanas, kiti žinomi klaipėdiečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?
Gyvai
Gyvai: Silvester Belt išlydėjimas į „Euroviziją“