Į įžūlios propagandos mėsmalę pateko ir Lietuvos karys: ataka surengta iš Lenkijos

Melagingas žinias tiražuojantis Lenkijos propagandinis portalas savo taikiniais ir melo įrankiais pasirinko lietuvius. Rukloje tarnaujantis karys šiuo metu turi aiškintis nesakęs nieko tokio, ką į jo lūpas įdėjo neaišku kieno išlaikoma žiniasklaidos priemonė kaimyninėje šalyje.

 Melagingas žinias tiražuojantis Lenkijos propagandinis portalas savo taikiniais ir melo įrankiais pasirinko lietuvius. 
 Melagingas žinias tiražuojantis Lenkijos propagandinis portalas savo taikiniais ir melo įrankiais pasirinko lietuvius. 
 Publikacija, kurioje abejojama NATO oro policijos misija.
 Publikacija, kurioje abejojama NATO oro policijos misija.
 Šioje publikacijoje lietuviui į lūpas buvo įdėti žodžiai, kurių jis nesakė.
 Šioje publikacijoje lietuviui į lūpas buvo įdėti žodžiai, kurių jis nesakė.
 Šioje publikacijoje lietuviui į lūpas buvo įdėti žodžiai, kurių jis nesakė.
 Šioje publikacijoje lietuviui į lūpas buvo įdėti žodžiai, kurių jis nesakė.
 Publikacija apie tai, kad islamistai pagrobė 14-metę ir sumalė ją kebabams.
 Publikacija apie tai, kad islamistai pagrobė 14-metę ir sumalė ją kebabams.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 8, 2018, 3:31 PM, atnaujinta Nov 8, 2018, 7:54 PM

Maža to, portalas socialiniame tinkle „Facebook“ taip pat mulkina skaitytojus, kaip savo bendradarbį pristatantis greičiausiai neegzistuojantį asmenį, kurio paskyros nuotraukai panaudotas gana žinomo gydytojo iš Lietuvos atvaizdas.

Prieš kurį laiką Lenkijos interneto portale „Dziennik Polityczny“ pasirodė publikacija „Wojskowi NATO: Polscy żołnierze wyglądają jak świnie, a przygotowanie fizyczne mają po prostu fatalne“ („NATO kariuomenė: lenkų kariai atrodo kaip kiaulės, o jų fizinis pasirengimas yra tiesiog tragiškas“, – red. past.).

Publikacija pasirodė likus porai mėnesių iki didžiausių šių metų Lenkijos kariuomenės pratybų „Anakonda 2018“. Teksto autorius Janas Radžiūnas (originale – Jan Radžiūnas) aptaria Lenkijos kariuomenę. Remdamasis kai kur neįvardytais pašnekovais, o kai kur konkrečiais asmenimis, jis formuoja nuomonę, kad Lenkijos kariuomenė nieko verta.

Tekste cituojamas ir Lietuvos kariuomenės seržantas Saulius Laisonas, kalbantis apie Lenkijos karius.

„Kai kurie jų atrodo kaip kiaulės, o jų fizinis pasirengimas yra toks, kad išėję į žygį vėliau jie dvi dienas iš viso vaikščioti negali“, – cituojamas Lietuvos karys.

Nežinojo, net koks laipsnis

Ar iš tiesų gali būti, kad Lietuvos karys šitaip apibūdintų NATO sąjungininkus, Lenkijos karius? Lrytas.lt surado Saulių Laisoną. Aiškėja, kad tai iš tiesų yra mūsų karys, tarnaujantis Rukloje. Į paieškos sistemas įvedus jo vardą ir pavardę, nesunku rasti straipsnių Lietuvos žiniasklaidoje, iš kurių aiškėja, kad jis ne kartą yra bendravęs su Lietuvos žurnalistais.

Tačiau Juozo Lukšos mokymo centro ekspertas štabo seržantas Saulius Laisonas kategoriškai neigia kada nors bendravęs su propagandinio Lenkijos portalo žurnalistu Janu Radžiūnu ar sakęs ką nors panašaus: „To nebuvo. Nė vienam lenkų žurnalistui panašių interviu nesu davęs. Ir su tuo Jan Radžiūnu aš asmeniškai nesu kalbėjęs. Ir tokių žodžių tikrai niekam nesakiau.“

Tad kas įvyko? Kodėl buvo pasirinktas būtent jis? Tokius klausimus štabo seržantas S.Laisonas sako pats sau uždavęs ne kartą, kai tik ši istorija pradėjo kilti į viešumą. Tikri lenkų žurnalistai jau buvo susisiekę su juo ir taip pat klausinėjo, ar jis kalbėjęs su „Dziennik Polityczny“.

Karys sako, kad greičiausiai jis pasirinktas atsitiktinai, nes jo pavardę nesunkiai galima rasti interneto paieškoje. Tačiau pasinaudoję S.Laisono tapatybe melagiai nesugebėjo išsiaiškinti jo laipsnio.

„Jau nuo 2015 m. vasaros esu štabo seržantas, o straipsnyje perskaičiau, kad esu tik seržantas. Aš jau trejus metus esu štabo seržantas. Jie net nežino, kad turiu kitą laipsnį“, – sakė Lietuvos karys.

Profesorius kategoriškai paneigė jam priskiriamus žodžius

Lenkijos portalas tvn24.pl atkreipia dėmesį į tai, kad ši publikacija apie Lenkijos kariuomenę yra pilna melo ir netikslumų. Štai publikacijoje cituojamas Lodzės universiteto profesorius hab. dr. Eugeniuszas Ponczekas, kuris sako, kad ginkluoto konflikto atveju Lenkijos ginkluotosios pajėgos nebus vertos dėmesio, o jų dalyvavimas tarptautinėse pratybose būna gėdingas.

Profesorius E.Ponczekas yra buvęs Lodzės universiteto Politikos ir politikos minties katedros vedėjas, daugiau nei 170 mokslinių publikacijų autorius, nuo spalio mėnesio – pensijoje.

Kai tvn24.pl žurnalistai paklausė paties profesoriaus, ar jis sakė jam priskiriamus žodžius, E.Ponnczekas tai kategoriškai paneigė.

„Tai ne mano žodžiai. Tai visiška falsifikacija. Aš nieko niekada nekalbu apie Lenkijos kariuomenę. Tai ne mano tema. Niekas su manim apie tai nekalbėjo“,– tikriems lenkų žurnalistams sakė profesorius.

Kas valdo portalą – nežinia

Nagrinėdami šį atvejį tvn24.pl žurnalistai taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad publikacijoje ne tik prikurta pašnekovų minčių, bet ir supainioti faktai, skaičiai. Pavyzdžiui, rašoma, kad pratybose „Anakonda 2018“ dalyvaus 100 tūkst. karių, iš kurių 20 tūkst. bus lenkai. Lenkijos kariuomenė šiuos skaičius paneigė. Iš tiesų Lenkijos teritorijoje pratybose dalyvaus 12,5 tūkst. karių, apie 5 tūkst. dar treniruosis Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje bei Baltijos jūroje.

Melą platinančio portalo „Dziennik Polityczny“ domenas Lenkijoje buvo užregistruotas 2014 m. vasario 26 d., tačiau kas šį domeną valdo – nežinia. Kaip rašo tvn24.pl, rugsėjį portalą aplankė 140 tūkst. unikalių vartotojų, o jo paskyrą  „Facebook“ seka kiek daugiau nei 7 tūkst. vartotojų.

Portalo temos dažniausiai nepalankios Lenkijos kariuomenei, jos būna antiamerikietiškos ir antiukrainietiškos, čia nuolat kritikuojamas Lenkijos bendradarbiavimas su JAV ar NATO.

Portalas skiria dėmesio ir Lietuvai. Štai dar balandį, kai Baltijos šalių oro erdvę, vykdydami NATO oro policijos misiją, saugojo Lenkijos karo orlaiviai, tas pats Janas Radžiūnas paskelbė piktą publikaciją, nukreiptą prieš Lietuvą ir kitas Baltijos šalis. Publikacijos pagrindinė mintis skelbė, kad Lietuva, Latvija ir Estija galėtų susimesti pinigų ir pačios nusipirkusios kovinių lėktuvų saugoti savo oro erdvę.

Būna portale ir tautinę nesantaiką kurstančių žinučių. Štai visai neseniai rimtu tonu buvo aprašoma istorija, kaip Anglijoje islamistai pagrobė 14-metę ir sumalė ją kebabams.

Paskyros nuotraukai pasirinko gydytojo iš Lietuvos atvaizdą

Kas yra melagingos publikacijos, kurioje cituojamas ir Lietuvos karys, autorius Janas Radžiūnas – taip pat nežinoma. Interneto paieškos sistemose galima rasti jo straipsnių, pasirašytų kaip Jan Radziunas, tačiau ar tai yra tikras žmogus – nežinia.

Visi šio autoriaus tekstai, kuriuos pavyko surasti, dvelkia antiamerikietiškumu ir antiukrainietiškumu. Jis taip pat netrykšta meile Lietuvai.

Įdomu tai, kad kaip portalo redaktorius pristatomas Adamas Kaminskis. Ar tai realus žmogus, irgi nežinoma. Savo paskyros nuotraukai socialiniame tinkle „Facebook“ jis pasirinko garbaus gydytojo iš Lietuvos atvaizdą. Jo, kaip ir štabo seržanto S.Laisono, pavardę galima nesunkiai rasti interneto paieškos sistemose, kadangi gydytojas ne kartą yra bendravęs su žiniasklaida.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?