Mečys Laurinkus. Gaila, kad vienam stipriausių kandidatų teko sudėti ginklus

Kas yra teigiamo dramatiškoje V.Ušacko šalinininkams kandidatavimo į Lietuvos prezidento postą istorijoje? V.Ušackas pademonstravo, kad, būdamas partijos narys, laikosi žaidimo taisyklių, o tai dabartinėje mūsų partijų praktikoje yra retas dalykas. Tai – solidaus politiko požymis.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2018, 7:15 AM, atnaujinta Nov 13, 2018, 6:43 AM

Ar tam reikėjo tokios aukos, paaukoti ne vienų metų įdirbį, kitas klausimas.

Mano manymu, išvis nereikėjo V.Ušackui stoti į konservatorių gretas, nes, D.Grybauskaitei pareiškus nepasitikėjimą buvusiu užsienio reikalų ministru, TS-LKD vadovybė pritarė tokiam prezidentės sprendimui. Bet jau tapus partijos nariu neieškoti progos, kaip į kolegas nusispjauti ir nusišluostyti kojas, – garbingas elgesys. Pavyzdys politiniam gyvenimui besitreniruojančiai jaunajai kartai.

O ar garbingai elgėsi TS-LKD vadovybė, iš anksto nedviprasmiškai pasisakiusi prieš V.Ušacką ir tuo nulėmusi „demokratijos šventės“ finalą? Negarbingai. Ji juk žinojo, kad V.Ušacko „prorusiškumas“ yra paskubomis surastas pagalys dėl neaiškių priežasčių nebenorimam kandidatui mušti.

V.Ušackas buvo vienas darbingiausių ir energingiausių ambasadorių JAV, organizavusių ne vieno iškilaus amerikiečių politiko palaikymą Lietuvai stojant į NATO. Tada visa Lietuvos žiniasklaida V.Ušacką gyrė. O kas pagaliau sutvarkė ambasadą Londone? Visi dabar džiaugiasi civilizuotomis sąlygomis ten dirbti.

Būdamas užsienio reikalų ministras iš karto ėmėsi aktyvios veiklos. Gerai žinome, kam tai nepatiko. Nustebęs skaitau ir klausausi apie V.Ušacko „prorusiškumą“ jam lankantis Gruzijoje. Kaip ambasadorius toje šalyje dalyvavau oficialiuose ir neoficialiuose V.Ušacko susitikimuose su anuometine Gruzijos vadovybe.

Net Gruzijos patriotai atsargiau kalbėjo apie šalies pasirinktą kelią į euroatlantines struktūras. Tegu Lietuvos žurnalistai pakalbina buvusį Gruzijos užsienio reikalų ministrą G.Vašadzę. Rusijai labai nepatiko V.Ušacko organizuotas Vakarų Europos palaikymas Gruzijai. Solidūs kontaktai turi didelę reikšmę užsienio politikoje.

Pasibaigus „demokratijos šventei“ V.Ušackas prisipažino nustebęs, kad susitikimuose žmonės klausinėjo, kaip jis atsidūręs Maskvoje. Deja, nėra ko nustebti. Lietuvoje rengiamas visuotinis Konstitucijos egzaminas. O reikėtų surengti žinių patikrinimą apie ES institucijas. Neverta ir spėlioti, koks būtų rezultatas. Negarbingi politikai tuo ir naudojasi.

Kelis kartus esu girdėjęs, jog V.Ušackas Maskvoje tą ir tą neva pasakęs, net nepatikslinant, o dažnai ir nutylint, kad jis buvo oficialus ES atstovas Rusijoje. Tai – viena iš gudrių manipuliacijos priemonių, stengiantis išauginti įtarimą-gandą, kad galbūt V.Ušackas „iš meilės Rusijai“ tapo ES atstovu priešiškoje Vakarų Europai valstybėje.

Negana to, pasitelkus iš konteksto ištrauktą užuominą, kad konfliktą su Rusija reikėtų spręsti ir diplomatiniu būdu, pergalingai sušunkama: tai ir reikėjo įrodyti, „prorusiška“ ES atstovo pozicija akivaizdi.

Gal tokiu atveju ir prezidentės vizitas į Kiniją yra „prokiniškas“, negirdint balsų apie žmogaus teisių problemas vis galingesnėje pasaulio valstybėje?

Beje, kas blogiau – prorusiška ar prokiniška? Atsakymas numanomas: Kinija nebuvo okupavusi Lietuvos, nepuola Ukrainos, neketina pulti ir Lietuvos. Užtat Kinija smaugia Tibetą, grasina Taivanui, stoja į ekonominį karą su JAV ir didina karinio pasirengimo apsukas tokiu tempu, apie kokį Rusija galėtų tik pasvajoti. Kinijai nereikia kovoti su Lietuva. Ji ją nupirks ir įsidės į kišenę tiek verslininkus, tiek politikus.

Manau, daug kam aišku, kad ne diplomatinis požiūris į Rusiją lėmė kai kurių įtakingų TS-LKD narių nepasitenkinimą V.Ušacku. Priežastys kitos ir tikriausiai labai žemiškos. Pavydas, konkurencija ir intrigos, atkeliavusios dar iš Užsienio reikalų ministerijos. Pagyvensim – sužinosim.

Gaila, kad iš prezidento rinkimų kampanijos dar tik jos prieigose pasitraukė vienas stipriausių pretendentų. Tikrosios kautynės prasidės tik pavasarį, įsiregistravusiems kandidatams renkant parašus ir „drožiant“ lazdas lupti priešininką.

Deja, nuojauta kužda, kad toliau bendrų frazių tiek užsienio, tiek vidaus politikos klausimais, pakeliui pabarstant „kopromatų“, nebus pažengta. Dalyvaujant užsienio politikos užkulisius žinančiam V.Ušackui bent jau buvo galima tikėtis, kad kandidatų debatai apie Lietuvą sudėtingame pasaulyje būtų buvę įdomūs ir „nevarytų vėžio“ jau nuo pirmų sakinių.

Tiesa, V.Ušackas savo, kaip pretendento į aukščiausią postą, prisistatymą pradėjo bendromis trafaretinėmis frazėmis. Ką reiškia būti visų žmonių prezidentu? Tas pats, kas ir niekieno. Ar prezidentas turi vienyti valstybės, kuriai vadovauja, gyventojus? Karo metu – taip. Taikos metu prezidentas turi kovoti už per rinkimų kampaniją skelbtas idėjas, kurioms pritaria bent kiek reikšmingesnė visuomenės dalis.

Bet pirmiausia prezidentas ne tik privalo žinoti realią užsienio ir vidaus situaciją, bet ir nebijoti apie tai viešai pasakyti.

Gaila, kad tik pasitraukęs iš trasos V.Ušackas trumpame interviu pasakė tai, ką reikėjo kalbėti nuo pasirodymo pradžios. Įtampa pasaulyje didėja, akivaizdūs politinės ir ekonominės krizės požymiai ES. Lietuvai reikia ruoštis visais frontais.

Vadovauti tokiai parengčiai ir skirtingų pažiūrų politikų mobilizacijai turi ateiti jau pasirengęs, politiniame gyvenime išbandytas asmuo, o ne tas, kuris po laimėtų rinkimų dar dvejus metus „mokysis“, kaip reikia vadovauti.

Užsienio politikoje, o tai sudaro esminę Lietuvos prezidento funkcijų dalį, V.Ušackas dalykinio pasirengimo požiūriu būtų buvęs patikimas vadovas. Negi kiti kandidatai nieko neverti? Gal ir verti, bet kol kas nieko konkretaus ir reikšmingo Lietuvos ateičiai iš jų dar neteko girdėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų