Po skandalingo projekto prabilo apie sprendimų kainas Seime: kas ir už kiek?

Valstiečiai ilgai ieškojo būdų, kaip valstybės lėšomis paremti nuo socialdemokratų atskilusius ir koalicijos partneriais tapusius Gedimino Kirkilo vadovaujamus socialdarbiečius.

Po skandalingo projekto prabilo apie sprendimų kainas Seime: kas ir už kiek?
Po skandalingo projekto prabilo apie sprendimų kainas Seime: kas ir už kiek?
Valstiečiai.<br>T.Bauro nuotr.
Valstiečiai.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariai.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariai.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariai.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariai.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariai.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariai.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariai.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariai.<br>D.Umbraso nuotr.
Gediminas Kirkilas.<br>T.Bauro nuotr.
Gediminas Kirkilas.<br>T.Bauro nuotr.
Bronislovas Matelis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Bronislovas Matelis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valstiečiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Valstiečiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Nov 12, 2018, 5:25 PM

Tačiau pastangos, pasirodo, buvo bevaisės. Seime pritrūko balsų, kad būtų atmestas prezidentės veto įstatymo pakeitimams, kuriais planuota atverti galimybę gauti dotaciją.

Kai uždaromos durys, politikai lipa per langus. Socialdarbietis parengė, o valstiečiai padeda stumti įstatymo pataisas, kurios teisininkų ir netgi Vyriausybės įvertintos kaip korupcinės.

Seimo narys Bronislovas Matelis įtaria, kad Seime galbūt už pinigus pradedama pataikauti valstybę apgaudinėjantiems vertelgoms. Ir klausia, kam ir kiek už tai bus atlyginta?

„Jeigu pažiūrėsime visų Seimų istorijas, yra tokia tendencija: prieš rinkimus prasideda partijų papirkinėjimas, verslininkai ieško pinigų rinkimams ir kam pinigus galėtų atiduoti.

Eligijaus Masiulio istorija irgi prasidėjo prieš rinkimus, kai partijai reikėjo pinigų“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ teigė Mišrios Seimo narių grupės seniūnas B.Matelis.

Įtarimų, kad Seime gali būti ne už dyką stumiamos įstatymo pataisos, kilo po to, kai visų institucijų kaip korupcinis įvertintas energetikos įstatymo pataisų projektas vėl suka naują ratą, kad būtų įteisintas.

„Situacija aiški ir nuoga. Sako, kad įstatymas reikalingas, nors Vyriausybė sako, kad nereikia, jis didins korupciją, teisės departamentas irgi tą sako. Europos reikalų prie Teisingumo ministerijos departamentas sako, kad įstatymas blogas ir ydingas, paskatins kurti nusikalstamas schemas.

Tačiau mano klausimas, kas darosi valstiečių frakcijoje? Jeigu visi, net premjeras sako ne, o ūkio ministras per jėgą stumia pataisas, kurios sužlugdys visą frakcijos autoritetą, bet gal kažkas pinigų gaus?“, – teigė B.Matelis.

Tik laimėję Seimo rinkimus Ramūno Karbauskio vadovaujami valstiečiai griebė jautį už ragų. Užkamšė visas spragas, leidusias verteivoms grobstyti akcizo ir pridėtinės vertės (PVM) mokesčius prekiaujant naftos produktais.

PVM grupuotės savinosi įsteigusios fiktyvias įmones, dokumentuose buvo nurodomi neįvykę pardavimai. Taip pasisavinti milijonai.

„Yra tyrimas, kur ir 10 mln. eurų žala valstybei buvo padaryta per 3-4 mėnesius. Įmonės, panaudojamos grandinėje, turi kelis darbuotojus, tik imituoja veiklą. Yra fiktyvūs pardavimai, o degalai važiuoja į kitas įmones ir lieka nesumokėjusios mokesčių.

O asmenų net neras – jie fiktyvūs ar asocialūs, arba įmonė net neturi finansinių pajėgumų“, – sakė Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) vadovo pavaduotojas Raimondas Kajėnas.

Valstiečių daugumai priėmus energetikos įstatymo pataisas, mokesčių grobstytojų verslas baigėsi.

„Mūsų nuomone, šis sprendimas pasiteisino, kadangi iki įsigaliojimo buvo 230 laidavimų didmeninei prekybai ir įmonė galėjo pasinaudoti. Po to liko tik 70 įmonių, kurios pateikė laidavimus ir kurios gali vykdyti veiklą.

Neliko įmonių, kurios buvo įtraukiamos į piktnaudžiavimo schemas“, – teigė Mokesčių inspekcijos Akcizų administravimo departamento direktorius Irmantas Gudas.

Sutramdyti piktavalius daug pastangų nereikėjo. Viso labo tik įvesta užstato sistema. Įvertinus, kad didmeninės prekybos naftos produktais su kuklia suma nepradėsiu, užstato reikalaujama nemenko – nuo 100 tūkst. iki milijono eurų.

„Buvo remtasi ir kitų valstybių pavyzdžiu, kur dar didesni garantai. Pavyzdžiui, Lenkijoje yra 2.5 mln. – tai taikoma naujiems, kurie ateina į rinką. O 100 tūkst. taikoma tiems, kurie yra rinkoje virš metų ir neturi įsipareigojimų valstybei, nepriemokų ir kurių įstatinis kapitalas turi būti pakankamas, kad būtų galima atlyginti, jeigu padaroma žala valstybei“, – sakė R.Kajėnas.

Prieš rinkimus kaip kovotojas su korupcija prisistatinėjo socialdemokratas Andrius Palionis. Jis ir parengė įstatymo pataisas. Ir dabar tas pats A.Palionis, tapęs socialdarbiečiu ir valstiečių partneriu, nori savo parengtas pataisas panaikinti.

„Jis yra tas, kuris siūlė spragas užkamšyti ir mes tas spragas užkamšėm. Dabar, matyt, su juo kažkas pasikalbėjo ir jis siūlo, kad tie, kurie vietos rinkoje prekiauja naftos produktais, nebemokėtų užstato“, – teigė B.Matelis.

Pats A.Palionis sako, kad jis viso labo nori palengvinti dalią verslininkams, kuriems gyvenimą jo paties kurtos įstatymo pataisos apsunkino.

„Dabar pasigirsta šnekos, kad mes nepasitikim verslininkais, reikia visiems įvesti garantijas. Čia jau mokesčių administracijos reikalas, jeigu vykdoma nesąžininga veikla“, – teigė Seimo Socialdemokratų darbo frakcijos seniūnas A.Palionis.

Grupuotės, prekiaudamos naftos produktais, nuo biudžeto milijonus nusukdavo vos per kelis mėnesius, o pareigūnai nusikaltėlius gaudydavo po kelerius metus. Kai iš anksto sumokamas užstatas, sukčiauti nebėra kaip.

FNTT skelbia apie pavojų, o Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Jonas Jarutis vienas iš tų, kuris kartu su A.Palioniu įstatymo pataisas teikia. Pats J.Jarutis teigia, kad jam teko bendrauti su verslininkais, iš jų gauti raštus, tačiau neprisimena, ar su jais buvo susitikęs.

„Į Antikorupcijos komisiją kreipėsi su tuo verslu susiję asmenys ir įrodinėja kad pataisos korupciniu požiūriu yra pavojingos ir reikia atsisakyti užstato sistemos. Antikorupcijos komisija nepastebėjo jokių korupcijos pažeidimų ir mes tą prašymą atmetėm. Ir kas įdomu, praėjo pusė metų ir staiga lygiai tie patys siūlymai į Seimą ateina per kitas duris“, – sakė B.Matelis.

Valstiečių lyderis R.Karbauskis apie planuojamus energetikos įstatymo pakeitimus sako nieko nežinantis.

Bet užtat gerai apie pataisas prekiaujantiems naftos produktais žino su valstiečiais į Seimą patekęs dabartinis ūkio ministras Virginijus Sinkevičius. Jis vienas iš trijų pataisų autorių. Pataisas, gavęs įvairių tarnybų neigiamas išvadas, Seimo Ekonomikos komitetas atmetė, bet valdančiųjų balsų dauguma jos sugrįžo į kitą valstiečio Stasio Jakeliūno vadovaujamą Biudžeto komitetą.

Nes, kaip sako ūkio ministras, anie įstatymo esmės nesuprato.

„Tie Seimo nariai turėtų paskaityti įstatymą. Labai gaila, kad jie negalėjo perskaityti įstatymų“, – teigė ūkio ministras V.Sinkevičius.

Tačiau Seimo narys B.Matelis įtaria, kad įstatymo pataisos stumiamos, norint gauti pinigų rinkimams.

„Galima kelti įvairias teorijas. Bus daug rinkimų, pradėjo lįsti interesai – kai kurie merais nori tapti, kiti nori į Europos Parlamentą ar ruošiasi prezidento rinkimams. Gali būti, kad frakcijoje susiformavo grupelės, nutarė, kad reikia prasimanyti pinigų rinkimams.

Yra A.Palionis, kuris įstatymą kuravo, ūkio ministras, kuris Vilniuje įtakinga figūra, kalbama, kad į merus eis. Pasinaudojama autoritetais, kad įstatymas praeitų“, – teigė B.Matelis.

Pinigų žūtbūt bando prasimanyti G.Kirkilo vadovaujami socialdarbiečiai, jiems padeda koalicijos partneriai valstiečiai.

Rinkimai artėja, o Seimui pritrūko balsų, kad būtų atmestas prezidentės veto dėl dotacijų partijoms. Jeigu įstatymo pataisas būtų pavykę priimti, socialdemokratus atskalūnus būtų pasiekusi solidi valstybės parama. Dabar pinigų teks ieškoti kitais keliais.

„Kokiu būdu galima pasirinkti pinigų, partijų finansavimas aiškiai apibrėžtas, valstybė partijas finansuoja ir tiek, o jokios įmonės negali remti, nematyčiau tos grėsmės“, – teigė Seimo valstiečių frakcijos seniūno pavaduotojas J.Jarutis.

O FNTT ir Mokesčių inspekcijos pareigūnai grėsmes mato.

„Manome, kad grįžus prie seno modelio vėl rastųsi įmonės, kurias būtų bandoma įtraukti į piktnaudžiavimo schemas. Šios schemos veikė ne akcizo mokesčio, bet PVM vengimui. Įvedus laidavimus ir atlikus mokesčių analizę pastebėjome, kad 34 proc. padidėjo deklaruoto, priskaityto PVM mokesčio, – teigė Mokesčių inspekcijos Akcizų administravimo departamento direktorius I.Gudas.

„Mes ne politikai, mes tik siūlome sprendimus. Bus įstatymai, juos vykdysime. Tačiau svarbu sąžininga konkurencija, kad visiems būtų vienodos sąlygos.

Sutvarkius sektorių, ypač šį, ir sudėjus saugiklius, daugiau mokesčių bus surenkama į mūsų bendrą biudžetą“, – sakė FNTT vadovo pavaduotojas R.Kajėnas.

Naftos produktų prekybos įstatymo pataisų iniciatoriai teigia, kad nuo bankrotų gelbėja mažų degalinių savininkus, tačiau iš mažmenine prekyba užsiimančių verslininkų finansinis garantas nereikalaujamas. Jo reikalaujama tik iš didmenine prekyba naftos produktais užsiimančių įmonių.

„24/7“ – sekmadieniais 21.00 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.