Skyrybų randai: liberalams gresia naujos bėdos – susidomėta po „Lietuvos ryto“ straipsnio

Liberalų sąjūdžio duris užvėręs Vilniaus meras Remigijus Šimašius partijai paliko ir tiksinčią bombą – jai gali grėsti dar viena byla.

Anot R.Šimašiaus (kairėje), apie britų paslaugas turėjo žinoti E.Masiulis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Anot R.Šimašiaus (kairėje), apie britų paslaugas turėjo žinoti E.Masiulis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Remigijus Šimašius ir Eugenijus Gentvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Šimašius ir Eugenijus Gentvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 13, 2018, 9:09 AM, atnaujinta Nov 13, 2018, 10:45 AM

Rinkimų prievaizdus sudomino „Lietuvos ryto“ straipsnis apie įtartinas britų konsultantų paslaugas, kurias Liberalų sąjūdis daugiau kaip prieš trejus metus pirko savo kandidatui į Vilniaus merus R.Šimašiui.

Vyriausioji rinkimų komisiją (VRK) ypač domina, kodėl šios išlaidos nebuvo įtrauktos į kampanijos finansines ataskaitas. Jei pasitvirtintų įtarimai, kad britų bendrovę „SCL Elections“ samdę liberalai šias išlaidas nuslėpė, partijai gali grėsti rimti nemalonumai.

Išlaidas privalėjo nurodyti

VRK vadovė Laura Matjošaitytė „Lietuvos rytui“ patvirtino, kad Liberalų sąjūdis, kuriam tada vadovavo Eligijus Masiulis, rinkimų prievaizdams nebuvo pateikęs sutarties su „SCL Elections“. Kodėl? Tai dabar aiškinamasi.

VRK narė Aistė Žilinskienė „Lietuvos rytui“ teigė, jog komisija bando nustatyti, už kokias lėšas buvo perkamos sutartyje su „SCL Elections“ numatytos paslaugos, ar nebuvo bandyta apeiti nustatytos finansavimo tvarkos.

„Liberalų sąjūdis privalėjo šias išlaidas nurodyti. Jei paaiškėtų, kad buvo atsiskaitoma neteisėtai, grėstų ir baudžiamoji atsakomybė“, – sakė A.Žilinskienė.

Kilo pasaulinis skandalas

Kaip rašė „Lietuvos rytas“, liberalai už paslaugas Jungtinėje Karalystėje įsikūrusiai kompanijai 2015 metais įsipareigojo sumokėti 30 tūkst. eurų.

Sutartyje buvo numatyta, jog britai parengs į Vilniaus merus kandidatavusiam R.Šimašiui prijaučiančių rinkėjų duomenų bazę.

Sutartyje numatyta, kad renkant ir apdorojant gautus vilniečių duomenis bus naudojama „Ripon“ programa. Ji buvo pasitelkta ir respublikonų rėmėjams identifikuoti per JAV prezidento rinkimus. Dėl to praėjusį pavasarį buvo kilęs didžiulis skandalas. Mat paaiškėjo, kad „SCL Elections“ antrinė įmonė „Cambridge Analytica“ neteisėtai iš „Facebook“ buvo gavusi dešimčių milijonų šio socialinio tinklo vartotojų asmeninius duomenis.

Į teisėsaugą nesikreips

Skandalas buvo atsiritęs ir iki Lietuvos. Nors „SCL Elections“ gyrėsi turinti klientų ir Lietuvoje, dauguma apklaustų šalies partijų atstovų tai kategoriškai neigė.

Tačiau Liberalų sąjūdžio skyrybos su R.Šimašiumi apnuogino liberalus. Jų lyderis Eugenijus Gentvilas patvirtino, kad sutartis buvo. Jis tikino apie tai anksčiau nieko nežinojęs ir net svarstė galimybę kreiptis į teisėsaugą.

Bet kažkodėl dabar E.Gentvilas jau atvėso: „Pamatėme, kad produktas vis dėlto buvo sukurtas, todėl nėra pagrindo kreiptis į teisėsaugą. Dėl ko į ją kreiptis – dėl partijoje buvusio balagano?“

Anot liberalų vadovo, su VRK šiuo metu vyksta konsultacijos dėl galimybės papildomai deklaruoti naujai paaiškėjusias rinkimų kampanijos išlaidas.

„Jei būtų vykęs koks nors neteisėtas atsiskaitymas, tai, aišku, neatsispindėtų jokiuose finansiniuose dokumentuose. Bet apmokėjimai buvo padaryti iš partijos biudžetinės sąskaitos. Visi banko pavedimai yra tarp partijos buhalterinių dokumentų“, – tvirtino E.Gentvilas, vis dėlto pripažinęs, kad jam nepavyko išsiaiškinti, kodėl tos išlaidos nebuvo deklaruotos.

Formalumai nerūpėjo?

Iš partijos pasitraukęs R.Šimašius atsiribojo nuo ją užklupusių bėdų. Meras mano, kad britų konsultantų paslaugos jam primenamos iš keršto.

Politiko teigimu, tai buvęs tuomečių partijos vadovų sprendimas, apie kurį esą žinojo mažai, o „SCL Elections“ paslaugomis jis nesinaudojo.

Bet dabartinė liberalų vadovybė aptiko per R.Šimašiaus rinkimų kampaniją savanoriams vadovavusio dabartinio Vilniaus tarybos sekretoriaus Simono Girdzijausko elektroninį susirašinėjimą. Jis atskleidžia, jog liberalai prieš mero rinkimus naudojosi rinkėjų elgesiui paveikti skirta „Ripon“ programa.

„Reikia jūsų patarimo dėl klausimų, kurie bus suvesti į „D2D“ („Door to door“) apklausos programą ir kuriuos savanoriai užduos jiems duris atidariusiems rinkėjams.

Klausimai pateikti mūsų partnerių iš Didžiosios Britanijos ir remiasi jų rinkimų organizavimo patirtimi JAV. Akivaizdu, kad visų klausimų uždavinėti nereikia, ir manau, kad jų turėtų būti ne daugiau kaip keturi“, – laiške liberalams rašė S.Girdzijauskas.

Paklaustas apie šį laišką, S.Girdzijauskas teigė galįs tik pakartoti, ką kalbėjo ir anksčiau: „Išbandėme, netiko ir grįžome prie pieštuko. O dabar prisimenamos detalės tik iliustruoja, kokia didelė gaišatis buvo.“

Bet pasiteiravus, kas nusprendė nesinaudoti britų konsultantų paslaugomis, S.Girdzijauskas prarado atmintį. „Tikrai neprisiminsiu. Kampanijos įkarštyje formalumais nesidomėjau.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.