A. Butkevičiaus privirtą košę srebiantis socdemų lyderis pripažino: ruošėsi tam

Be dotacijos likusių socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas tvirtina, kad laukdama rinkimų prievaizdų sprendimo partija neišlaidavo, todėl į kitąmet vyksiančius trejus rinkimus eis ne tuščiomis kišenėmis.

Iš A.Butkevičiaus (dešinėje) Socialdemokratų partijos vairą perėmęs G.Paluckas turi srėbti anksčiau privirtą košę.<br>T.Bauro nuotr.
Iš A.Butkevičiaus (dešinėje) Socialdemokratų partijos vairą perėmęs G.Paluckas turi srėbti anksčiau privirtą košę.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-11-14 15:28, atnaujinta 2018-11-14 16:50

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) vakar nepasigailėjo opozicijoje esančių socialdemokratų – dėl šiurkščių pažeidimų, padarytų per praėjusių Seimo rinkimų kampaniją, partija neteko antrojo pusmečio valstybės dotacijos. Tai – beveik 505 tūkst. eurų. Kairiesiems turėję atitekti pinigai keliaus atgal į valstybės biudžetą.

Tačiau gresiančiam sunkmečiui socialdemokratai, pasirodo, ruošėsi iš anksto.

„Mes buvome įvertinę riziką, kad gali būti ir toks komisijos sprendimas. Jos tyrimas tęsėsi devynis mėnesius, todėl turėjome laiko pasiruošti, taupėme. Į skolą nereikės gyventi.

Sprendimas nemalonus, bet jis niekaip nestabdo mūsų veiklos ir pasiruošimo rinkimams“, – po VRK sprendimo „Lietuvos rytui“ sakė G.Paluckas.

Bet socialdemokratams vadovaujantis Vilniaus vicemeras neatskleidė, kiek pinigų pavyko atsidėti juodai dienai, ir juokdamasis paaiškino: „Nenorime sukelti kitų partijų pavydo.“

Vis dėlto politikas užsiminė, kad partijos sąskaitose banke tikrai yra bent pusė milijono eurų.

Įžvelgė dvejopus standartus

„Komisijos pažymoje įvardyti galimi pažeidimai ir siūlymai rodė aiškią kryptį ir fantazijai nebuvo palikta erdvės“, – taip G.Paluckas pakomentavo vakarykštį VRK sprendimą.

Politikas neneigė, kad rinkimų kampanijos metu galėjo būti padaryta pažeidimų, bet sakė iki paskutinės minutės tikėjęs, jog VRK nenueis dvejopų standartų taikymo keliu.

„Komisijos sprendimą mes tikrai apskųsime teismui. Gerai būtų, kad teismas suformuotų tolesnę praktiką, nes dabar matome dvejopus standartus – mūsų pažeidimus laiko šiurkščiais, o prieš tai už padarytus panašius pažeidimus valstiečiai, kurie darbo užmokesčio nepriskyrė prie rinkimų kampanijos išlaidų, kažkodėl atsipirko simboline pinigine bauda“, – kalbėjo G.Paluckas.

Kaip rašė „Lietuvos rytas“, vasarą VRK valstiečių lyderiui Ramūnui Karbauskiui surašė administracinių teisės pažeidimų protokolą už tai, kad rinkimų kampanijos metu dabartiniai valdantieji kandidatus į Seimą, tarp kurių buvo ir šiandieninis premjeras Saulius Skvernelis, buvo įdarbinę partijoje, tačiau jų darbo užmokesčiui skirtų išlaidų nedeklaravo kaip rinkimų kampanijos išlaidų.

Pavadino valstiečių kerštu

VRK esą taikomais dvejopais standartais vakar stebėjosi ir buvęs Socialdemokratų partijos rinkimų štabo vadovas Algirdas Sysas. Anot jo, komisija nėra nepriklausoma ir dabar opozicijoje esantys kairieji savo kailiu patiria valdančiųjų kerštą.

A.Sysas įsitikinęs, kad į rinkimų prievaizdų akiratį socialdemokratai pateko dėl jų pasiūlyto televizijos serialo „Naisių vasarą“ tyrimo. Ilgai trukęs tyrimas baigėsi nemalonumais VRK vadovei Laurai Matjošaitytei.

Seimo opozicija dėl to ją bandė išversti iš posto.

„Komisija nemato nieko bloga, kad partija moka atlyginimą S.Skverneliui ir jo komandai, bet jei A.Sysas per radiją kalba apie pensijas ir taip reklamuoja partijos rinkimų programą, kurią jis pats parašė, tai jau šiurkštus pažeidimas.

Kita vertus, komisija nemato valstiečių reklamos ant R.Karbauskio įmonės furgono ir nedeklaruotomis išlaidomis to kažkodėl nelaiko“, – kalbėjo politikas.

A.Sysas nesutiko su VRK nustatytais pažeidimais: „Aš nepripažįstu, kad esame kalti, ir būtų teisingiausia, jog tašką šioje istorijoje padėtų teismas. Juk vienaip ar kitaip gyvename teisinėje valstybėje.“

Įtarimų – ne vienas

Anoniminį skundą apie galimus socialdemokratų padarytus pažeidimus VRK tyrė nuo šių metų pradžios.

Įtariama, jog skundą galėjo parašyti iš partijos pasitraukę buvę bičiuliai.

VRK teigimu, Socialdemokratų partija kaip savo rinkimų išlaidų nenurodė 100 tūkst. eurų, arba 13,51 proc., limito politinės kampanijos išlaidų, o pats limitas esą buvo viršytas 20,59 proc.

Komisija taip pat nustatė, kad partija savo skyriams lėšų rinkimams skyrė dar neprasidėjus politinei kampanijai. VRK surinko duomenų, kad šios partijos kandidatai galėjo mokėti ne už savo, bet už partijos ar kitų kandidatų politinę reklamą.

Be to, įtariama, kad galėjo būti sudarytos fiktyvios sutartys dėl konsultacijų, kai realiai buvo mokama už kitas paslaugas. Dėl to valstybės dotaciją iš socialdemokratų atėmusi VRK dar kreipėsi ir į Seimo etikos sargus.

Komisija prašo įvertinti parlamentarų A.Syso, Gedimino Kirkilo, Algimanto Salamakino, Algirdo Butkevičiaus ir Irenos Šiaulienės elgesį.

Pastarieji trys, kaip teigia išsiaiškinusi VRK, prieš Seimo rinkimus paklojo tūkstančius eurų už viešųjų ryšių konsultantų paslaugas, kurių esą realiai galėjo ir negauti. Jų pervestomis partijos lėšomis esą galėjo būti apmokėta reklama žiniasklaidoje.

A.Sysas ir G.Kirkilas etikos sargams skundžiami dėl to, kad šiems politikams rinkimų kampanijai skirtomis partijos lėšomis jie galėjo apmokėti ne savo, o partijos politinę reklamą.

Pažeidimai ar prielaidos?

VRK posėdyje vakar dalyvavusi socialdemokratų advokatė Jurgita Karvelė prašė skirti daugiau laiko atsikirsti į kaltinimus.

Advokatė tvirtino, kad pažyma apie pažeidimus buvo parengta skubotai, todėl neišvengta klaidų: „Mes matome tik prielaidas.

Pažyma grįsta ne įrodymais ar konkrečiais duomenimis, o prielaidomis ir pamąstymais, kad galėtų būti taip, o ne kitaip.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.