Po ŠMM skliautais pratrūko mokytojų atstovas: įžeidūs žodžiai – ministrei ir jos palydai

Antradienį Švietimo ir mokslo ministerijoje (ŠMM) vykęs etatinio mokytojų apmokėjimo poveikio pristatymas baigėsi itin trankiai. Savo nuomonę pakeltu tonu čia išsakė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Andrius Navickas. Šiuo metu dalyje mokyklų vyksta šios profesinės sąjungos inicijuotas streikas.

A.Navickas įsiuto ir ministerijoje pratrūko ministrę ir jos patarėjus vadinti siaurapročiais. <br> R.Danisevičiaus nuotr. 
A.Navickas įsiuto ir ministerijoje pratrūko ministrę ir jos patarėjus vadinti siaurapročiais. <br> R.Danisevičiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 14, 2018, 6:57 PM

Kaip skelbia etatinio apmokėjimo poveikį tyręs Mokslo ir studijų stebėsenos centras (MOSTA), vidutinis mokytojų atlyginimas šiais mokslo metais, palyginti su padėtimi prieš metus, padidėjo 13,6 proc. ir siekia 934 Eur neatskaičius mokesčių. Vidutinis padidėjimas, kaip skelbia ministerija, siekė 190 eurų. Atlyginimai augo 70,5 proc. mokytojų.

„Neaišku, ką jūs čia tyrėte, kodėl tyrėte. Tarp etatinio mokytojų apmokėjimo tikslų nebuvo darbo užmokesčio didinimo, o jūs kalbate tik apie darbo užmokesčio didinimą. Kiek reikia arba būti bukiems, arba visus kitus čia susirinkusius laikyti kvailiais.

Dabar žiūrėkime į tas penkias mokyklas, kurios streikuoja (pirmąją streiko dieną jame dalyvavo penkios šalies mokyklos. – Red.). Jos labai skirtingos. Vienose užmokestis didėjo, kitose mažėjo. Ar jūs tiek siaurapročiai ir nesuprantate, kad ne tai (algos. – Red.) yra problema. Jūs kalbate apie sistemos išskaidrinimą, o sistema padaryta visiškai korupcinė.

Sistema tapo dar neskaidresnė, dar neaiškesnė“, – piktinosi A.Navickas.

LŠDPS vadovas tęsė toliau: „Jūs net nesuvokiate, kiek įžeidėte ir įskaudinote mokytojus. Mokytojus dabar labai lengva pakelti į streiką. Jūs pamatysite, kaip plėsis sąrašas (streikuojančių mokyklų. – Red.).“

Ministė Jurgita Petrauskienė audringą ir garsų kalbėjimą sutiko šypsena. Į tai dėmesį atkreipė ir A.Navickas.

„Ministre, pirmiausia jūs turite pradėti nuo atsiprašymo. Atsiprašykite visų mokytojų dėl to, ką padarėte. Jūs žiūrite ir šypsotės. Ne šypsojimosi jau čia reikalas, jums gėda turėtų būti“, – kalbėjo A.Navickas.

Jis kaltino ministrę, kad su mokytojais ji nesitaria.

A.Navickas šaukdamas reagavo ir į mokytojos, kuri mėgino pasakyti, kad jos mokykloje buvo susitarta dėl etatinio įvedimo, kalbą.

Ministrės patarėjas Arminas Varanauskas paprašė išjungti mikrofoną A.Navickui.

„Šmeižti ir sakyti negražius žodžius, kurie nedera išsilavinusių žmonių kompanijoje, skirtus man ir ministrei, turėtų būti gėda. Man dėl to visiškai neskauda. Tačiau negražu, kai tai sakai mokytojai, kuriai ir atstovauji“, – sakė A.Varanauskas ir apgailestaudamas pridūrė, kad konferencija „pabaigoje pavirto cirku“.

Ministrė atsiprašė susitikime dalyvavusių mokytojų, kurie, anot jos, buvo išvadinti bukagalviais. A.Navickas išsyk paprieštaravo, kad šis epitetas buvo skirtas ne mokytojams.

„Atsiprašau mokytojų. Mes gyvename tokioje kultūroje, kad jei kas nors deda daug pastangų, siekia susitarimo, randa susitarimą. Jei mes niekinsime susitarimo kultūrą, jei niekinsime mokyklų vadovų, mokytojų darbą ir kompetenciją, apie kokybę švietime kalbėti bus sunkiau“, – pabaigė J.Petrauskienė.

Paskelbė apie augusias algas

Etatinio apmokėjimo poveikį tyrė Mokslo ir studijų stebėsenos centro (MOSTA) darbuotojai. Tyrimas apima tik vieno mėnesio – rugsėjo – rezultatus. Analizuota tik dalis pedagogų algų – 34 tūkst. mokytojų rugsėjo atlygiai. Be to, apie darbo krūvį į sistemą prieš pradedant tyrimą buvo suvesta tik 20 tūkst. asmenų informacija.

Kaip parodė tyrimas, mokytojų vidutinis darbo užmokestis rugsėjį siekė 934 eurus. Prieš metus šis dydis siekė 822 eurus, 2016 metais – 783 eurus.

Labiausiai algos augo asmenims iki 30 metų – 29 proc., pokytis per metus – nuo 647 iki 836 eurų (neatskaičiavus mokesčių). 30–40 metų mokytojams algos didėjo 16 proc. – nuo 777 iki 901 euro. Didžiausia pedagogų grupė – tie, kuriems 50–60 metų. Jiems algos kilo 12 proc. – nuo 825 iki 923 metų.

MOSTA atstovas Gintautas Jakštas sakė, kad šalyje vidutiniškai darbo krūvis mokytojams pakilo nuo 0,71 etato iki 0,77. 2018 m. etato dydis augo 73 proc. mokytojų, o 2017 m. etatas augo 46 proc. mokytojų. MOSTA atstovas sakė, kad ten, kur mažėjo algos, mažėjo ir mokinių, o ten, kur alga didėjo, paprastai ir vaikų daugėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.