Vaiką nuspręsta grąžinti motinai, kuri netrukus bus teisiama

Kauno vaiko teisių apsaugos specialistai motinai, kaltinamai sūnaus sumušimu, jį atiduoda, nors prokurorai smurto prieš vaiką bylą trečiadienį perdavė teismui. Tiesa, numatyta viena sąlyga – vaikas pas mamą grįš tik kai tam bus pasiruošęs, su juo kurį laiką dirbs psichologas. 

 E.Geležiūnienei grąžinamas sūnus.<br> „Lietuvos ryto TV“ nuotr.
 E.Geležiūnienei grąžinamas sūnus.<br> „Lietuvos ryto TV“ nuotr.
 E.Geležiūnienei nuspręsta grąžinti sūnų.<br> „Facebook“ nuotr.
 E.Geležiūnienei nuspręsta grąžinti sūnų.<br> „Facebook“ nuotr.
 E.Geležiūnienei grąžinamas sūnus.<br> „Lietuvos ryto TV“ nuotr.
 E.Geležiūnienei grąžinamas sūnus.<br> „Lietuvos ryto TV“ nuotr.
 Advokatė R.Visocnik.<br> „Lietuvos ryto TV“ nuotr.
 Advokatė R.Visocnik.<br> „Lietuvos ryto TV“ nuotr.
  E.Geležiūnienei grąžinamas sūnus.<br> „Lietuvos ryto TV“ nuotr.
  E.Geležiūnienei grąžinamas sūnus.<br> „Lietuvos ryto TV“ nuotr.
 Kauno vaiko teisių skyriui vadovaujanti A.Vežbavičiūtė.<br> „Lietuvos ryto TV“ nuotr.
 Kauno vaiko teisių skyriui vadovaujanti A.Vežbavičiūtė.<br> „Lietuvos ryto TV“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2018-11-14 18:45, atnaujinta 2018-11-14 18:57

Išvakarėse prokurorai pareiškė, kad ikiteisminis tyrimas ir vaiko teisių specialistų sprendimai nėra tiesiogiai susiję.

Prireiks kelių savaičių

„2–3 savaitės. Kodėl tiek ilgai? Reikia vaiką nuteikti, paruošti su psichologu visą šeimą. Ar patenkinta tuo sprendimu? Taip, žinoma, kad patenkinta. Reikia atsižvelgti į vaiko būklę, kadangi jis buvo išimtas iš šeimos ir vėl bus įdėtas, tai sprendimas visoms pusėms labai tinkamas“, - kalbėjo berniuko motina Evelina Geležiūnienė. 

Pasak laikinosios Kauno vaiko teisių skyriaus vedėjos Andželikos Vežbavičiūtės, naujų duomenų, kad tos šeimos vaikams kiltų grėsmės, kiltų nesaugumas, nenustatyta. 

„Buvo įvertinta visų specialistų pateikta informacija. Dabar einame vaiko grąžinimo link. Atsižvelgiant į tai kad vaikui ir šeimai reikia pasiruošti tam grąžinimui, kad jis nebūtų staigus ir skausmingas procesas, nes vaikas gyvena kitoje šeimoje ilgą laiką, tai yra numatytas labai konkretus planas ir laikotarpis, per kurį bus teikiama labai intensyvi psichologinė pagalba šeimai ir vaikui.

Gavus psichologo, kad tam yra pasirengta pilnai, vaikas grįš į šeimą“, - kalbėjo A.Vežbavičiūtė.

​„Čia toks iškyla paradoksas: vaiką paimant iš šeimos pasiruošimo nėra, jis greit paimamas ir kažkur patalpinamas, o grįžti namo jau turime pasiruošti. Manau, kad institucijos turėtų įvertinti šitą situaciją.

Jeigu mes kalbame, kad vaiko grąžinimas yra trauma, nes jis palieka globėjo šeimą ir grįžta namo, tai dabar ir patys vaiko teisių gynėjai įvertins, kad paimant vaiką iš namų dar didesnę traumą sukelia, kai nepagrįstas tas paėmimas“, - svarstė E.Geležiūnienės advokatė Rūta Visocnik.

Vaiką paliko draželyje ir nerado

Berniukas, kuriam dabar 5-eri, iš šeimos buvo paimtas pernai, kai darželio auklėtoja ant vaiko kūno pamatė mėlynes. Į darželį atvyko specialistai ir vaiką išsivežė. Berniuko motina ir patėvis gynėsi vaiko nemušę, o sūnaus neva neteko susipykę su darželio, kuriame berniukas esą prasiskėlė antakį, vadovais. 

Atliekant ikiteisminį tyrimą abu tėvai buvo apklausiami melo detektoriumi. Prokurorų teigimu, jo parodymai motinai nepalankūs. Daugiavaikė mama yra pagimdžiusi 7 vaikus, tačiau šiuo metu pati augina tik du.

Ikiteisminis tyrimas dėl vaiko paėmimo iš šeimos buvo pradėtas 2017 metų spalio 18 dieną, gavus pranešimą iš vaikų darželio dėl 4 metų berniuko sužalojimo.

Vaiko motina E.Geležiūnienė kaltinama padariusi nusikalstamas veikas pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius – dėl fizinio skausmo sukėlimo, piktnaudžiavimo tėvų teisėmis ir nesunkaus mažamečio sveikatos sutrikdymo.

Moteris savo kaltę visą laiką neigė, reikalavo grąžinti pas globėjus atsidūrusį vaiką. 

Dėl smurto buvo kaltinamas ir moters sugyventinis, tačiau jam kaltinimai panaikinti nesurinkus pakankamai tai patvirtinančių duomenų.

E.Geležiūnienė buvo tiriama melo detektoriumi. Pasak prokurorų, šio tyrimo rezultatai moteriai nebuvo palankūs.

Moteris pasakojo, kad vaikas buvo paimtas 2017 metų spalio 18 dieną. Moteris jį paliko darželyje, o vakare neberado. 

Pranešė apie sužalojimus

Netrukus paaiškėjo, kad darželio darbuotojai ant mažamečio kūno pastebėjo mušimo žymes ir apie tai pranešė vaikų teisių specialistams, o pastarieji – policijos pareigūnams. Nuspręsta pradėti ikiteisminį tyrimą.

Jo metu nustatyta, kad berniukas į darželį nebuvo vedamas nuo rugsėjo 27 iki spalio 18 dienos, nes esą sirgo. 

Tyrėjai mano, kad motina tiesiog laukė, kol užgis ant vaiko kūno buvusios žaizdos. Vis tik darželio darbuotojos jas pastebėjo, o ekspertai įtarimus pasitvirtino. 

Pastarieji nustatė, kad vaikui buvo suduota mažiausia 7 kartus. Tikėtina, kad jis buvo mušamas diržu, ant kūno matyti ir nudraskymai.

Tą patį E.Geležiūnienės sūnų 2016 metų gruodžio 17-osios vakare policijos pareigūnai iš namų buvo atvežę į Kauno klinikas, nes kaimynai išvydo balkone stovintį berniuką, o suaugusiųjų nesimatė. 

Pareigūnai išsiaiškino, kad motina ir jos sugyventinis tuo metu buvo apspangę nuo alkoholio. 

E.Geležiūnienė patvirtino, kad tokio atvejo tikrai būta, tačiau vėliau socialinė darbuotoją pusmetį lankė šeimą, kuri pagaliau buvo išbraukta ir socialinės rizikos šeimų sąrašo.

„Mes padarėme išvadas“, - apie nemalonų epizodą kalbėjo E.Geležiūnienė. Jai vaiko paėmimas iš darželio buvo lyg griaustinis iš giedro dangaus. 

Įžvelgė norą kerštauti

Kaunietė byloje pasigedo objektyvumo, nes visi kaltinimą esą pagrįsti globėjos pasakojimais, nors pas ją gyvendamas berniukas esą taip pat buvo susižalojęs. 

Globėja po posėdžio skubiai pasišalino užsidėjusi ant galvos didelę skarą. 

Kaunietė kritikos pažėrė ir darželio darbuotojams, kurie esą norėjo nuslėpti vaiko sužalojimą ir galbūt kerštauja. Toks nutikimas tikrai buvo įvykęs praėjusių metų rugsėjo 21 dieną. Berniukas atsitrenkė į spintelę prasiskėlė antakį, todėl prireikė medikų pagalbos.  

Vis tik tyrėjai neabejoja, kad šis nutikimas niekaip nesusijęs su smurtu prieš berniuką. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.