Seimas apsisprendė: leido A. Širinskienės vadovaujamai komisijai keisti tyrimo detales

Seimas ketvirtadienį svarsto siūlymą leisti galimą neteisėtą įtaką ir poveikį Lietuvos politikams tiriančiai Seimo laikinajai komisijai praplėsti savo tyrimo ribas ir laikotarpį.

A. Širinskienė ir jos vadovaujamo tyrimo komisijos nariai. <br>T.Bauro nuotr.
A. Širinskienė ir jos vadovaujamo tyrimo komisijos nariai. <br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Bakas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vytautas Bakas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-11-15 12:46, atnaujinta 2018-11-15 13:24

Po ilgų ir karštų diskusijų Seimas balsavimu po svarstymo nusprendė, kad tyrimo laikotarpis būtų pratęstas. Už tyrimo laikotarpio ir tematikos pratęsimą balsavo 56, prieš 45, susilaikė 9 parlamentarai.

Šiai komisijai vadovaujanti Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė siūlo į tyrimą įtraukti galimą neteisėtą pensijų fondų interesų atstovavimą teisėkūros procese ar kreipiantis į Konstitucinį Teismą bei bandymus daryti įtaką Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK).

„Valstiečiams“ atstovaujanti komisijos pirmininkė taip pat siūlo dvejais metais praplėsti tyrimo laikotarpį. Jei Seimas pritartų, komisija tirtų ir šią Seimo kadenciją, tai reikštų, kad tyrimas apimtų 2008-2018 metus.

V.Bako komitetas nepritarė

Konservatorius Laurynas Kasčiūnas teigė, kad pakeitimas gali prieštarauti Konstitucijai, nes praplečiant laikotarpį, keičiasi ir jo prasmė.

Jam pritarė ir Andrius Kubilius, klausdamas, ar pasiūlymas nepriešina pačių konservatorių.

„Mes įtariame, kad A.Širinskienė asmeniškai žaidžia kažkokius žaidimus“, – tvirtino jis.

A.Širinskienė tvirtino, kad keičiasi tik laikotarpis, tad nerimauti tikra nėra pagrindo.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas sakė, kad jo vadovaujamas komitetas, kaip papildomas komitetas, nepritarė šiam pasiūlymui.

„Mes tarsi sudarėme komisiją konkretiems klausimams ištirti, ir pasitaikius progai, mes ją atnaujiname. Jei pradėta tirti, reikia užbaigti, ir tada pateikti naujus tyrimus. Pats tyrimas prašo 2008-2018 metų visos žvalgybos informacijos. Visi turės teikti šiai komisijai informaciją, jūs įsivaizduojate, kurioje yra dviejų teisiamų partijų atstovai, tai yra absurdas. Tai diskredituoja visą Seimą. Komitetas nepritarė absoliučia balsų dauguma. Mes manome, kad tokiu būdu yra grėsmė valstybės paslapčių apsaugai“, – Seime sakė V.Bakas.

Po jo kalbėjęs socialdemokratas Julius Sabatauskas taip pat tvirtino, kad negali ignoruoti V.Bako nuogąstavimų. 

Mišrios Seimo narių grupės narys, buvęs valstietis Povilas Urbšys kritikavo ir siūlymą prie tyrimo pridėti ir darytą įtaką VTEK. P.Urbšys buvo minimas kaip tas, kuris būtent dėl šio klausimo, turėtų sulaukti apkaltos. Apie tai prieš keletą savaičių žurnalistams papasakojo pats valstiečių lyderis R.Karbauskis.

Jis A.Širinskienės prašė kuo greičiau pradėti apkaltos procesą jam, nes tai gali tapti puikia reklama jam, kaip kandidatui į Panevėžio merus.

Šių metų lapkričio 6 d. Seimas, 58 parlamentarams balsavus už, 27 – prieš ir 9 susilaikius, pritarė tai numatančiam nutarimo projektui po pateikimo.

Kaip primena ELTA, darbą pradėjusi laikinoji tyrimo komisija buvo sudaryta šių metų rugsėjo 25 d. Komisijoje dirba 12 įvairioms frakcijoms atstovaujančių Seimo narių, turinčių teisę dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, žymima slaptumo žyma „Slaptai“.

Tyrimo komisija dirbs iki 2019 m. gegužės 1 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.