Po į viešumą iškilusios nelaimės Lietuvos kariškių orgijos užtraukė tarptautinę gėdą

Tarptautinę gėdą užtraukusios orgijos. Taip galima pavadinti Lietuvos kariškių elgesį pratybose, per kurias buvo sunkiai sužalotas karys savanoris Tomas Bagdonas. Ketvirtadienį bylą dėl šios skandalingos istorijos pabandė atversti teismas.

Kariškių pratybose — ir alkoholis, ir kraujas.<br>Lrytas.lt koliažas
Kariškių pratybose — ir alkoholis, ir kraujas.<br>Lrytas.lt koliažas
Tarnybos draugą sunkiai sužalojęs I.Bagvilas, kuris vakar sėdo į teisiamųjų suolą, kaltę vertė alkoholiui.<br>G.Šiupario nuotr.
Tarnybos draugą sunkiai sužalojęs I.Bagvilas, kuris vakar sėdo į teisiamųjų suolą, kaltę vertė alkoholiui.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos kariams gėdingai pasibaigusiose pratybose „Allied Spirit VII“ Vokietijoje dalyvavo apie 4 tūkstančius kariškių.
Lietuvos kariams gėdingai pasibaigusiose pratybose „Allied Spirit VII“ Vokietijoje dalyvavo apie 4 tūkstančius kariškių.
Savanoris Tomas Bagdonas.   <br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
Savanoris Tomas Bagdonas.   <br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 16, 2018, 6:17 AM, atnaujinta Nov 16, 2018, 1:32 PM

Kas iš tiesų šių metų sausio 21-ąją įvyko Vokietijoje, tikriausiai nebūtų iškilę į viešumą. Mat baudžiamąją bylą dėl kario savanorio, atvykusio į tarptautines pratybas „Allied Spirit VII“, sunkaus sužalojimo planuojama pabaigti teisme taikant sutrumpintą įrodymų tyrimo tvarką.

Toks posūkis naudingas ne tik kaltinamajam 26 metų Irmantui Bagvilui, kuriam dėl to bausmė būtų sumažinta trečdaliu, bet ir Lietuvos kariuomenei – į viešumą neiškiltų savanorių pasakojimai apie dienų dienas trukusį vadų girtavimą.

Skandalingų įvykių Vokietijoje skraistę pavyko atskleisti tyrimą atlikusiam „Lietuvos rytui“.

Žinia apie sunkiai sužalotą karį atskriejo itin šykšti.

Esą įvyko nelaimingas atsitikimas – ne per pratybas, o gyvenamojoje vietoje.

Net po savaitės dar nebuvo oficialiai paaiškinta, kad 36 metų T.Bagdoną sužalojo kitas Lietuvos savanoris I.Bagvilas.

Buvo užsiminta, kad sužeistojo būklė sunki, jis ištiktas komos, o medikai nesiryžta prognozuoti, ar sunkią galvos smegenų traumą patyręs šiaulietis savanoris dar galės gyventi visavertį gyvenimą.

Nebuvo pranešta nei apie nesėkmingą bandymą nuslėpti nelaimę, nei apie daugiadienes išgertuves, kuriose su kariais savanoriais dalyvavo visi keturi į pratybas važiavę Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanoriškųjų pajėgų (KASP) Prisikėlimo apygardos 6-osios rinktinės kapitonai.

Tiesa, visi jie netrukus buvo pašalinti iš tarnybos, bet tai padaryta be didelio triukšmo.

Neoficialiais duomenimis, du tokiu sprendimu nepatenkinti kapitonai jau kreipėsi į teismą – bandys bylinėtis dėl galimai neteisėto atleidimo.

Perspėjo dėl elgesio

Į septintą kartą surengtas pratybas, kuriose dalyvavo keli tūkstančiai sąjungininkų iš įvairių valstybių, iš Šiaulių išvažiavo 30 karių savanorių, o juos lydėjo keturi kapitonai.

Prieš kelionę į Vokietiją visiems buvo surengti mokymai, kuriuose buvo akcentuota nevartoti alkoholinių gėrimų, nepulti masiškai apsipirkinėti prekybos centruose.

„Nebūkite beždžionės!“ – tokiu šūkiu iš gimtinės buvo išlydėti kariai savanoriai.

Vėliau kai kurie eiliniai šį šūkį vis ironiškai prisimindavo, kai kalba pasisukdavo apie būrio vadus – kapitonus Edviną Kančą, Aivarą Šatrauską, Nerijų Urnikį ir Marių Liaudanskį.

Pasak kelionės dalyvių, girtauti pradėta vos pajudėjus autobusui ir mikroautobusui. Dalis į pratybas išsiruošusiųjų jau atėjo „apšilę“.

Pavyzdį parodė kapitonai

Karių būrys nakvojo Lenkijoje, o vakaras buvo pažymėtas nemenka puota, kurioje dalyvavo visi karininkai.

Tiesa, alkoholio per vakarienę vartojo ir nemaža dalis karių savanorių, bet dalis apsiribojo taure vyno.

Išaušus rytui vairuoti negalėjo nė vienas karininkas, todėl prie mikroautobuso vairo persėdo pavaldinys.

Dalis karių savanorių šiurpo nuo išvystų vaizdų, mat pakeliui į Vokietiją teko nuolat stoti – išsivemti vis reikėjo tai vienam, tai kitam karininkui.

Lietuvos kariams teko rausti ir atvykus į Vokietijos karinę bazę, nes vienas kapitonas vos pastovėjo ant kojų.

Kitas buvo pritvinkęs tiek narsos, kad lindo prie sąjungininkų, todėl jį gaudė visi likę karininkai.

Atrodo, kad Lietuvos karininkų elgesys greitai įsipyko ir sąjungininkams.

Amerikiečiai pamatė, kad nuolat nėra pratybų vadovo kapitono E.Kančo, todėl vietoj jo lietuvių būrio vadu paskyrė leitenantą Gediminą Jonuškį.

Į kovą stojo per išgertuves

Po įvykusios nelaimės karo policijos ir Šiaulių apygardos prokuratūros pareigūnams parodymus davę pratybų dalyviai neslėpė, kad Vokietijoje buvo girtaujama kone kasdien, o į konteinerius buvo nešami glėbiai tuščių butelių.

Kariai vis stebėjosi naujomis išgirstomis istorijomis.

Vieni piktinosi, kad naktimis pabunda nuo vemiančių karininkų skleidžiamų garsų, kiti pasakojo apie privemtą karių moterų lovą.

Išgertuvės vyko ir sausio 21-osios naktį.

Jose dalyvavo ne tik kraupia trauma pasibaigusias imtynes surengę I.Bagvilas ir T.Bagdonas, bet ir dalis karininkų.

Besiritantys girti kariai ne tik buvo nestabdomi – gretimame kambaryje miegoję kariai pasakojo girdėję ir vieno kapitono raginimą eiti ristynių.

Ragino skubiai kviesti pagalbą

Tiek pats įtariamasis, tiek kiti liudytojai tvirtino, kad jokio konflikto nebuvo.

T.Bagdonas su I.Bagvilu girti nusprendė pasigalynėti.

Beje, jie tai darė ir per nakvynę Lenkijoje, o už sugadintą kilimą patys susimokėjo viešbučio administracijai.

Nelaimė įvyko apie 5 val. ryto. Iki tol sklidęs išgertuvių erzelis miegoti trukdė ne tik gretimuose kambariuose apsistojusiems lietuviams, bet ir tame pačiame barake gyvenusiems Albanijos kariams.

Besigalynėjantiems kritus ant grindų, galva į grindis trenkęsis T.Bagdonas atsikelti neįstengė.

Kariui buvo išniręs petys, be to, smarkiai sumušta galva.

Nuo baisaus smūgio jis buvo praradęs sąmonę.

Kiek laiko jis buvo ištiktas komos, liudytojai nesutaria – vieni mini keliasdešimt sekundžių, kiti kalba apie 20 minučių.

Sunerimę karininkai pažadino būrio medikę, bet ji negalėjo niekuo padėti – patarė kuo skubiau vežti į ligoninę, nes įžvelgė galvos smegenų traumos požymių.

Gelbėtojams – lietuvių melas

Supratę, kad delsti nevalia, karininkai vis dėlto nutarė į karinės bazės medikus nesikreipti. Paskubomis buvo sukurptas planas, kaip patiems išgabenti sužeistąjį į ligoninę.

Leisgyvis T.Bagdonas buvo išneštas į Lietuvos kariuomenės mikroautobusą ir išvežtas iš karinės bazės.

Taip pasielgusieji tikina, kad siekė greičiau suteikti pagalbą, bet strigo navigacijos programėlė, todėl negalėjo rasti ligoninės ir sustojo degalinėje.

Abejoti nuoširdumu verčia faktas, jog pagalbos telefonu paskambinę lietuviai aiškino, kad sužeistąjį rado gulintį ant žemės ir nežino, kaip įvyko nelaimė.

Pasitikslinę, kur yra sužeistasis, Vokietijos gelbėtojai reagavo žaibiškai – atsiuntė sraigtasparnį, kuris komos ištiktą lietuvį išskraidino į klinikas.

Jautė karininkų spaudimą

Pasak liudytojų, I.Bagvilas nematė, kaip į mikroautobusą išnešamas T.Bagdonas.

Tarnybos draugą sužalojęs karys pats gulėjo ant grindų – buvo toks girtas, kad užmigo.

I.Bagvilo niekas nematė iki pat pietų, kol jis nepasirodė rikiuotėje. Manoma, jog karys galėjo būti slepiamas nuo tyrimą pradėjusių pareigūnų, kad niekas nesužinotų apie išgertuves.

Vėliau tai tyrėjams paliudijo ne vienas karys. Jie papasakojo apie patirtą spaudimą nepasakoti to, ką matė ir girdėjo per kelionę į Vokietiją, karinėje bazėje.

Buvo mačiusiųjų, kaip iš barako išnešamos ir išmetamos dėžės su žvangančiais tuščiais buteliais.

Spaudimas aprimo, kai į karinę bazę atvažiavo situaciją išsiaiškinti bandęs KASP Prisikėlimo apygardos 6-osios rinktinės vadas pulkininkas leitenantas Mantas Juozaitis.

Sužeistąjį sukaustė negalia

Vokietijos klinikose T.Bagdonas buvo skubiai operuotas. Tačiau vokiečių medikų ir gydymą bei reabilitaciją tęsusių lietuvių medikų pastangos pastatyti ant kojų sužeistą karį kol kas nedavė norimo rezultato.

Smegenų traumą patyręs lietuvis iki šiol negali paimti ant rankų šiaulietės draugės pagimdyto sūnelio.

Savanorio sveikatos būklė tebėra tokia sunki, kad teisme jis dalyvauti negalės, jam oficialiai teismo yra paskirtas atstovas.

Ar šiauliečio savanorio būklė būtų geresnė, jei tarnybos draugai pagalbą būtų iškvietę iškart, negali pasakyti nei Vokietijos, nei Lietuvos medikai.

Tačiau aišku viena – patyrus galvos sužalojimą brangi kiekviena minutė.

Sušvelnino kaltinimą

Ikiteisminį tyrimą atlikusi Šiaulių apygardos prokuratūra iš pradžių I.Bagvilui buvo pateikusi įtarimus dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo, bet šį rugsėjį veiką perkvalifikavo į švelnesnę – sunkų sveikatos sutrikdymą dėl neatsargumo.

Už šį nusikaltimą baudžiama areštu arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Prokuroras Saulius Kulikauskas priėjo prie išvados, kad sužeistasis nebuvo paliktas be pagalbos, kai grėsė pavojus jo gyvybei.

Prokuroras patvirtino, kad per incidentą kambaryje buvo vienas būrio kapitonas, bet jis neprisidėjo prie sužalojimo, todėl baudžiamojon atsakomybėn nebuvo patrauktas.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Gabrielė Petkuvienė sakė, kad kapitonams už pavaldinių nepriežiūrą, alkoholio vartojimą per pratybas skirta drausminė atsakomybė.

Po incidento karininkai buvo nušalinti nuo pareigų, o po to atleisti iš tarnybos už Lietuvos vardo pažeminimą. Tai „Lietuvos rytui“ vakar patvirtino KASP Prisikėlimo apygardos 6-osios rinktinės vadas pulkininkas leitenantas M.Juozaitis.

Kaltę suvertė alkoholiui

Vakar šią baudžiamąją bylą turėjo atversti Šiaulių miesto apylinkės teismas.

Teisėjas Nerijus Masiulis negalėjo pradėti nagrinėti bylos, nes dėl pateisinamos priežasties neatvyko nukentėjusiojo advokatė.

Žinodamos šį faktą į teismą neatvažiavo nei sūnų slauganti motina, nei mažametį vaiką auginanti T.Bagdono draugė.

Teisėjas pranešė I.Bagvilui apie gautą civilinį ieškinį – iš kaltinamojo prašoma priteisti 50 tūkstančių eurų.

Ši žinia pribloškė kaltinamąjį I.Bagvilą, kuris oficialiai niekur nedirba.

Joniškio rajono gyventojas sakė neturintis tokios pinigų sumos, bet stengsis atlyginti žalą: „Gal išvažiuosiu dirbti į užsienį.“

Nenoriai apie įvykius Vokietijoje kalbėjęs I.Bagvilas kaltę vertė alkoholiui: „Blaivus taip nebūčiau pasielgęs.“

Paprašytas papasakoti apie kartu girtavusius karininkus vyriškis iškart išskubėjo iš teismo salės.

Išgelbėjo jūroje skęstančią merginą

Sunkią traumą patyręs T.Bagdonas apibūdinamas kaip itin jautrus, paslaugus, visada padėsiantis nelaimėje žmogus.

Nuo 2001 metų KASP tarnaujantis T.Bagdonas buvo ne kartą apdovanotas ir skatintas už pavyzdinę tarnybą.

Prieš dvejus metus šiaulietis buvo apdovanotas Žūstančiųjų gelbėjimo kryžiumi.

2016 metų liepos 13-ąją T.Bagdonas šoko į audringą Baltijos jūrą ties Melnrage ir ištraukė skęstančią 16-metę klaipėdietę. Padėti kartu skendusiam jos tėvui šiaulietis nebesuspėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.