Kas, kur, kada: nuo Visagino iki pajūrio

Žvilgsnis į tai, kas Lietuvoje nutiko pastarąją savaitę.

​Žvilgsnis į tai, kas Lietuvoje nutiko pastarąją savaitę. 
​Žvilgsnis į tai, kas Lietuvoje nutiko pastarąją savaitę. 
L.Rekevičienės nuotr.
L.Rekevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Nov 17, 2018, 5:29 PM

Klaipėda

Miesto centre esančiame skvere iškils paminklas garsiam Mažosios Lietuvos kultūros veikėjui, rašytojui ir filosofui Vydūnui – čia užkasta simbolinė kapsulė su laišku ateities kartoms.

Skulptoriaus A.Sakalausko, jo kolegų ukrainiečių O.Sydoruko ir B.Krylovo sukurtam Vydūno paminklui ir skverui tvarkyti reikiamos lėšos jau surinktos. Kijeve nulietas meno kūrinys bus atgabentas į Klaipėdą kitų metų pradžioje. Kone trijų metrų aukščio bronzinė skulptūra bus pagrindinis skvero akcentas, iš postamento sruvens vanduo.

Šiauliai

Moters ir vaiko klinikoje įrengto gyvybės langelio signalizacija suskambo antradienį vakare. Čia atskubėję medikai rado į lovelę paguldytą naujagimį.

Paaiškėjo, kad gyvybės langelyje paliktas maždaug prieš savaitę gimęs, daugiau nei tris kilogramus sveriantis berniukas.

Jis buvo pamaitintas ir aprengtas švariais drabužėliais. Šalia jo motina paliko ir pakaitinių drabužėlių komplektą bei sauskelnių. Savo kūdikį gyvybės langelyje palikusiai motinai už šį poelgį jokia atsakomybė negresia.

Šiaulių pėsčiųjų bulvaras vakar traukė praeivių dėmesį – čia buvo išdėliota 14 porų batų, prie jų degė žvakės. Taip paminėta artėjanti Pasaulinė diena žuvusiems keliuose atminti.

Būtent 14 žmonių šiemet žuvo Šiaulių apskrities policijos prižiūrimoje teritorijoje.

Prie batų buvo padėtos ir kortelės, kuriose pažymėta žūties vieta ir data. Akcijos metu gyventojams dalinti atšvaitai. Pasaulinė diena žuvusiems eismo įvykiuose atminti minima trečiąjį lapkričio sekmadienį.

Panevėžys

Vilties gatvėje gyvenanti 55 metų moteris rytą išgirdo triukšmą namo kieme. Pro langą nieko įtartina nepamačiusi ji išėjo į lauką apsidairyti. Ūkiniame pastate įrengto sandėliuko langas buvo praviras, o stiklas išdaužtas. Viduje šeimininkė pamatė šmirinėjantį siluetą.

Nieko nelaukdama moteris iškvietė policininkus. Nusikaltimo vietoje buvo sučiuptas įtariamasis 49 metų panevėžietis. Vagišius jau buvo spėjęs iš sandėliuko išnešti du elektrinius pjūklus, jie vėliau rasti numesti kieme.

Nuo plėšiko nukentėjo 38 metų panevėžietis. Nusikaltėlio grobiu tapo brangus dviratis.

Apie plėšimą pranešęs vyras teigė, kad vakare Panevėžyje, Marijonų gatvėje, šaligatviu vedėsi dviratį ir staiga pajuto stiprų smūgį į sprandą.

Susmukęs apsvaigintas vyras ne itin gerai suprato, kas vyksta. Tarsi pro miglą jis matė, kad jaunuolis pagriebė ant šaligatvio gulintį dviratį, sėdo ant jo ir nuvažiavo. Panevėžietis dviratį įvertino 1 tūkst. eurų.

Panevėžyje į Ramygalos gatvėje gyvenančios 81 metų panevėžietės buto duris paskambinęs jaunuolis pasiūlė parduoti prekių. Vos tik šeimininkė atsinešė piniginę, tariamas prekeivis nesnaudė: išplėšė piniginę moteriai iš rankų ir dėjo į kojas.

Moteris iš karto pranešė policijai. Netoli nusikaltimo vietos pareigūnai sulaikė 17 metų panevėžietį. Pas įtariamąjį rasta moters piniginė su 50 eurų.

Marijampolė

Miesto kraštotyros muziejus šį savaitgalį švenčia 85 metų jubiliejų. Keliolika tūkstančių lankytojų kasmet susipažįsta su šio Suvalkijos krašto bei miesto istorija.

Muziejus turi unikalių eksponatų: 3 tūkst. metų vadinamąjį Turlojiškės žmogaus skeletą, vienas didžiausių Lietuvoje laidojimo urnas, taip pat didžiulę XIX a. pradžios Marijampolės apygardos teismo aktų knygą.

Neblaivus 22 metų marijampolietis, kurį policijos pareigūnai žino kaip įžūlų triukšmadarį, naktį į penktadienį siautėjo Marijampolėje esančio kazino patalpose.

Apsaugininkai iškvietė policiją. Įkaušėlis, supratęs, jog jam gresia nemalonumai, pareigūnams siūlė 500 eurų ir prisidarė dar daugiau bėdų.

Marijampolietis bus baudžiamas ne tiktai už netinkamą elgesį viešojoje vietoje, bet ir už kyšio brukimą.

Daržininkai

Vilkaviškio rajono kaime trečiadienį po pietų buvo neramu. Neblaivi (2,07 prom.) 36 metų moteris šaukėsi policijos pagalbos, nes ją mušė dar labiau apgirtęs (2,72 prom.) 40-metis sugyventinis.

Vos tik pareigūnai išsiaiškino situaciją, sulaukė iškvietimo į kitus to paties kaimo namus.

Blaivus 44 metų vyras smurtavo prieš savo bendraamžę sugyventinę.

Tauragė

Vakar popietę bendruoju pagalbos telefonu pranešta apie Versmės gatvėje, šalia vasaros estrados, ant pievos gulinčią moterį. Skambinusysis teigė, kad ji nekvėpuoja.

Nedelsdami atskubėję greitosios medicinos pagalbos medikai konstatavo vyresnio amžiaus moters mirtį.

Bus tiriama, kokios priežastys lėmė tokią staigią mirtį.

Pandėlys

Rokiškio rajono miestelio mokyklos kieme buvo partrenktas vaikas. Pusę devynių ryto įsukęs mokyklinis autobusas sustojo kieme ir išleido mokinius.

Vieni jų lipo pro priekines, kiti – pro galines duris. Vienas vaikas sumanė kuo greičiau pasiekti mokyklą ir pasileido bėgti.

Staiga pro autobuso priekį išbėgusį mokinį kliudė 59 metų Rokiškio rajono gyventojos vairuojamas lengvasis automobilis.

Ant asfalto nublokštam vaikui lūžo koja. Vairuotoja buvo atvežusi anūkę ir ją išlaipinusi važiavo iš kiemo.

Druskininkai

Mieste duris atvers naujas turizmo objektas – modernus amatų centras „Menų kalvė“. Po vienu stogu atvirose dirbtuvėse susiburs vaizduojamojo ir taikomojo meno, dailiųjų amatų atstovai, vyks pažintinės ekskursijos ir edukacijos, bus rengiamos parodos, plenerai, kūrybinės stovyklos, meninės akcijos, taip pat bus galima įsigyti menininkų kūrinių.

Jau dabar kultūros židiniu vadinamame centre bus sukurta naujų darbo vietų ir sudarytos galimybės menininkams būti labiau matomiems ir plačiau pristatyti savo veiklą visuomenei.

Vilnius

Vakar apie pietus Bendrajam pagalbos centrui paskambinęs žmogus pranešė: Laisvės prospekte, ties Lazdynų tiltu, jis mato Neryje plūduriuojantį lavoną.

Pranešėjas ties įvykio vieta nesustotojo ir nulėkė toliau savo keliais.

Iškviesti ugniagesiai kūną surado, tačiau dėl čia esančių seklumų palaikų į krantą ištraukti nebuvo įmanoma. Todėl lavoną gelbėtojai nuplukdė Gariūnų tilto link ir ten ištraukė.

Kupiškis

Girto chuligano taikiniu tapo K.Šimonio gatvėje prie prekybos centro aikštelėje mandarinais prekiavusi 19-metė kupiškėnė. Pro šalį ėjęs 45 metų kupiškėnas ją iškoneveikė necenzūriniais žodžiais ir rodė nepadorius gestus rankomis.

Svaidydamasis keiksmais vyriškis nuėjo šalin, tačiau po pustrečios valandos grįžęs atgal vėl užsipuolė prekeivę.

Šįsyk mergina įžeidinėjimų nepraleido pro ausis ir iškvietė policiją. Sulaikytas įtariamasis buvo girtas. Į alkoholio matuoklį jis pripūtė 2,70 promilės.

Tarptautiniais vežimais besiverčiančioje Kupiškio bendrovėje „Gilota“ žuvo 64 metų šaltkalvis. Mechaninėse dirbtuvėse kartu su sūnumi tvarkydamas džiovyklos stogą jis nukrito nuo 4,5 metro aukščio ir užsimušė. Manoma, kad vyras paslydo.

Spėjama, kad žuvusysis buvo be šalmo, nes tragedijos vietą apžiūrėję inspektoriai jo nerado. Be to, dirbant ant stogo privaloma, kad būtų įrengtos apsauginės tvorelės arba darbininkai prisisegtų specialiais diržais.

Pirminiais duomenimis, šių apsaugos priemonių nebuvo.

Alytus

Kauniečių bendrovė „Kautra“ laimėjo konkursą teikti viešojo transporto paslaugas Alytuje.

„Kautra“ įsipareigoja miesto gyventojus vežti naujais 27 mažesniais M2 klasės žemagrindžiais autobusais bei 5 didesnės talpos M3 klasės žemagrindžiais autobusais.

Tikimasi, kad naujos transporto priemonės sumažins oro taršą mieste ir paskatins gyventojus bei svečius aktyviau naudotis viešuoju miesto transportu.

Anykščiai

Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai tobulins anglų kalbos žinias. Už 1800 eurų su Anykščių švietimo pagalbos tarnyba šį mėnesį pasirašyta mokymo paslaugų sutartis.

Pareigūnai išklausys 60 val. anglų kalbos mokymus. Mokymai vyks A2 ir B1 lygiais. Mokymai numatyti Anykščių rajono policijos komisariate iki gruodžio 20 dienos.

Kriaučėnai

Ankstyvą ketvirtadienio rytą į nuošalų Šakių rajono kaimą iškviesti greitosios pagalbos medikai negalėjo pasiekti ligonio, nes įklimpo kelyje.

Teko skubiai kviesti ugniagesius gelbėtojus. Jie galinga tarnybine mašina medikus pavėžėjo iki sergančiojo namų, o po to parvežė atgal.

Druskininkai

Kurortas jau ima puoštis didžiosioms metų šventėms. Jau dabar praeivių akį traukia žiemą neveikiantį muzikinį spalvų fontaną pakeitusi elektros lempučių instaliacija (nuotr.), pėsčiųjų Vilniaus alėją ir K.Dineikos parko erdves papuošusios girliandos, kitose miesto vietose įrengtos dekoracijos.

Druskonio ežero pakrantes pagyvins pernai prie M.K.Čiurlionio meno mokyklos esantį muzikinį skverą puošusios trys kalėdinės instaliacijos muzikos tema ir kalėdinę nuotaiką ten jau kūrusios pasakų fėjos. Muziejaus prieigose šiemet atsiras dar viena instaliacija – šokėjų pora.

Šiemet septintus metus iš eilės vėl organizuojamas Kalėdinis eglučių parkas, kuris būna įrengtas prie Senųjų gydyklų. Šios akcijos dalyviai, puošdami žaliaskares, kasmet nustebina kūrybiškumu. Pernai parke buvo papuošta 40 eglučių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.