Arūnas Karaliūnas. Svajonių komanda aptrupėjo, o naujas sezonas – jau čia pat

Girdėdamas pagyrimus už nuveiktus darbus Kauno meras V.Matijošaitis visada mėgina kuklintis ir nuopelnais siūlo dalintis su visa bendražygių komanda.

 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 18, 2018, 7:00 AM, atnaujinta Nov 18, 2018, 8:44 AM

Meras tikina drąsiai galintis išvykti atostogauti ar užsiimti kita mėgstama veikla, nes reikalai mieste sprendžiami ir be jo įsikišimo. Viskas sustyguota, suderinta ir akylai prižiūrima. Viską atlieka patikima komanda.

Bent jau taip buvo maždaug prieš tris mėnesius, o tuomet prasidėjo netikėtos permainos.

Vienu artimiausių Kauno mero V.Matijošaičio buvusių bendražygių ir net galimu jo įpėdiniu vadintas P.Mačiulis pasitraukė iš aktyvios politinės veiklos ir ketina atsidėti verslui.

Dukart Kauno vicemeru dirbusio 31 metų P.Mačiulio sprendimas palikti šį postą ir prisidėti prie prezidentines ambicijas puoselėjusio V.Ušacko komandos tapo nemaža staigmena. Pats P.Mačiulis tikino tik vykdęs V.Ušackui seniai duoti pažadą padėti rinkimų metu. Toks argumentas nuskambėjo labai neįtikinamai.

Buvęs vicemeras be pykčio išsiskyrė su V.Matijošaičiu, vis dėlto pastarąjį nustebino politinio bendrakeleivio pasirinkimas. Mat kai ankstesnėje kadencijoje P.Mačiulis trumpai dirbo vicemeru, V.Matijošaitis jį vadino bene vieninteliu savivaldybės darbuotoju, kuriam tikrai rūpi Kaunas.

V.Matijošaičiui tapus meru P.Mačiulio pozicijos dar sutvirtėjo, jis įgijo svertų savo sumanymams įgyvendinti. Vieno artimiausių V.Matijošaičio bendraminčių poelgio priežastys iškėlė gausybę klausimų, mat kaunietis tuo pačiu mostu padėjo Kauno tarybos nario mandatą ir paliko visuomeninio judėjimo „Vieningas Kaunas“ gretas.

Tiesa, savivaldybėje kalbėta, kad P.Mačiulis nematė jokių galimybių Kaune siekti naujų aukštumų, kai reitingų viršūnėse atsidūręs V.Matijošaitis paskelbė kitų metų pavasarį vėl dalyvausiantis mero rinkimuose.

Pats meras pokyčius pakomentavo labai paprastai ir be jokių emocijų: P.Mačiulis negali vienu metu sėdėti ant dviejų kėdžių, todėl turi pasirinkti, ką labiau norėtų veikti. Paprasčiau kalbant, jeigu nepatinka – keliauk savo keliais.

Vos po kelių savaičių driokstelėjo dar viena naujiena – postą nusprendė palikti ir administracijos direktorius G.Petrauskas. Kauno taryba oficialiai jį atleido šią savaitę.

2015-ųjų pavasarį paskelbtas V.Matijošaičio pasirinkimas skirti G.Petrauską direktoriumi tąkart gerokai nustebino, mat Kėdainiuose įsikūręs buvęs bankininkas daugeliui kauniečių buvo visiškai nepažįstamas žmogus. Labai greitai jam pavyko išsikovoti pagarbą.

Neleidžiantis pasireikšti emocijoms, rūstokos veido išraiškos, apgalvojantis visus veiksmus ir iš atminties beriantis skaičius – toks pirmas įspūdis susidaro bendraujant su G.Petrausku.

Jis buvo vienas iš nedaugelio žmonių miesto savivaldybėje, kuris drąsiai reiškė savo nuomonę ir nebijojo paprieštarauti net V.Matijošaičiui. Negana to, pastarasis pripažino, kad administracijos vadovas beveik visada būdavo teisus ir padėdavo išvengti klaidų, kurios galėjo virsti dideliais teisiniais nemalonumais.

G.Petrauskas jau prieš metus užsiminė labai rimtai svarstantis galimybes grįžti į privatų verslą ir tokį planą įvykdė gavęs patrauklų pasiūlymą vadovauti „Panevėžio stiklo“ įmonei.

Kalbant krepšinio terminais, V.Matijošaičio svajonių komanda neteko dviejų svarbiausių krepšininkų – įžaidėjo ir vidurio puolėjo.

Nors tiek P.Mačiuliui, tiek G.Petrauskui labai greitai pavyko rasti pamainą iš V.Matijošaičio aplinkos, įpėdiniams reikės nemažai pastangų pelnyti buvusių žaidėjų žinomumą, įtaką, o kai kuriais atvejais – ir gebėjimus.

Turbūt sunku tikėtis, kad likus vos keliems mėnesiams iki mero ir tarybos rinkimų kviestinė žvaigždė sutiktų dirbti administracijos direktoriumi. Tiek laiko neužtektų net perprasti savivaldybėje vykstančių procesų. Tuo metu rinkimų baigtis neaiški, kad ir kokios palankios būtų prognozės V.Matijošaičiui.

Pastarajam sėkmės atveju reikės vėl rimtai paieškoti žmonių, norinčių ir sugebančių dirbti komandoje, kuri bent jau prilygtų buvusiems žaidėjams.

Vicemerų teks dairytis tarp tarybos nariais išrinktų kauniečių, o štai skiriant administracijos direktorių galima rinktis ir legionierių.

Taip jau susiklostė aplinkybės, kad Vilnius administracijos direktorių buvo suradęs Kaune, o Kaunas – Kėdainiuose.

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?