Ateities mokykloje Vilniaus pakraštyje glumina keistos taisyklės

Į Balsių progimnazijos 12 kvadratinių metrų patalpą tarp įėjimo durų kas rytą renkasi apsimiegoję moksleiviai, nes juos atvežę tėvai skuba į darbą, o įžengti į mokyklą anksčiau nei pusę aštuntos – nevalia.

Įvedus etatinį mokytojų darbo apmokėjimą rytinės grupės mokykloje, kaip buvo ankstesniais metais, uždraustos, tad vaikams tenka grūstis tarpduryje arba laukti lauke lyg viščiukams prie tvarto.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Įvedus etatinį mokytojų darbo apmokėjimą rytinės grupės mokykloje, kaip buvo ankstesniais metais, uždraustos, tad vaikams tenka grūstis tarpduryje arba laukti lauke lyg viščiukams prie tvarto.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Zuzana anūką Simą trečiadienį atvedė anksčiau, todėl jiems teko palaukti lauke.
Zuzana anūką Simą trečiadienį atvedė anksčiau, todėl jiems teko palaukti lauke.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 18, 2018, 2:45 PM

„Ugdymo procesas prasideda tarpduryje“, – šyptelėjo į Balsių progimnaziją ankstyvą rytmetį sūnų atvežusi vilnietė. Mokyklos langai trečiadienį ryte dar buvo tamsūs, o nedidelėje patalpoje jau grūdosi dvi dešimtys moksleivių.

Prieš septynerius metus duris atvėrusi Balsių progimnazija išskirtinė. Toliau nuo Vilniaus nuosavuose namuose gyvenančios šeimos vaikus į šią mokyklą atveža anksčiau, siekdamos išvengti didžiulių transporto grūsčių Žaliųjų Ežerų gatvėje vykstant į darbą.

Ankstesniais metais ankstyviems moksleiviams progimnazijoje buvo lengviau, nes jiems organizuota rytinė grupė, o pedagogui už tai atlygindavo tėvai. Įvedus etatinį mokytojų darbo apmokėjimą tokios grupės buvo uždraustos, tad moksleiviams tenka grūstis tarpduryje arba laukti lauke lyg viščiukams prie tvarto.

Budėtojas parūpino suolų

6 val. 45 min. lempos šviečia tik sargo patalpoje. Jos naujoviškos kaip ir visa Balsių progimnazija – su kompiuteriais. Žvelgdamas į monitorius sargas Algirdas tikrina temperatūrą patalpose, vėdinimo sistemos darbą.

Mokykla dirba nuo pusės aštuonių – aiškiai pasakyta. O kas ateina anksčiau – pasėdi štai čia“, – rodydamas į tarpdurį aiškino mokyklos darbuotojas.

Algirdo žodžiais, tokią tvarką yra nustačiusi mokyklos administracija. O įstatymas yra įstatymas. Tiesa, vėliau budėtojas prasitarė, kad kartais jam pasidaro vaikų gaila ir jis į mokyklą įleidžia penkiomis ar dešimčia minučių anksčiau. Kai būna šalta arba tarpduryje laukiančių moksleivių tiršta.

Algirdas į tarpdurį atnešė moksleiviams atsisėsti kelis suolus, o kad vaikai nesušaltų, vėdinimo sistema į nedidelę patalpą pučia šiltą orą. Mat ankstų rytą moksleiviai atkeliauja net iš Pagubės ar Birelių gyvenviečių.

Budėtojas tikino, kad prie įėjimo vaikai laukdavo ir praėjusiais mokslo metais, kai dar veikė rytinė grupė. Mat sumokėti pedagogui 10 eurų per mėnesį galėdavo ne visi tėvai.

O kaip bus, kai atslinks šalčiai ir vaikai netilps tarpduryje? Algirdas dėl to tarsis su progimnazijos direktore Loreta Kačiušyte-Skramtai.

Atvežė dar miegančius

Algirdo žodžiais, kad į darbą skubantys tėvai atžalas į mokyklą atveža kiek anksčiau, – dar menka bėda. Jam baisiau, kad nemažai moksleivių dar lapkritį į progimnaziją atvažiuoja dviračiais arba elektriniais paspirtukais. Tamsiomis ir siauromis Balsių gatvėmis, kur ne visur yra šaligatviai.

6 val. 52 min. pasirodo pirmieji du moksleiviai. Tiesa, į mokyklą atkeliavę ne dviračiais, o atvežti automobiliu. Jie šmurkšteli į tarpdurį.

Netrukus stovėjimo aikštelėje sustoja dar vienas automobilis, kuriame matyti tiktai vairuotoja. Tik gerai įsižiūrėjus buvo galima pastebėti ant galinės sėdynės du sukritusius berniukus. Į mokyklą mama juos atvežė miegančius.

Raimonda pripažino, kad vaikams labai trūksta miego, nors į lovą jie eina apie devintą vakaro.

Moteris džiaugėsi, kad vaikai bent įsiprašė pamokų laukti viduje, nebereikia šalti lauke.

„Bet vaikai toje patalpoje netelpa, nežinau, kaip bus žiemą“, – išlydėdama vaikus atsiduso Raimonda.

Galėtų sėdėti ir klasėse

Zuzana anūką Simą trečiadienį atvedė anksčiau, todėl jiems teko palaukti lauke. Paprastai močiutė stengiasi vaiką atlydėti prieš pusę aštuonių.

Simą močiutė pasitiks ir po pamokų. Pirmokui vienam keliauti daugiau nei kilometrą link namų Balsių gatve be šaligatvių ji neleidžia. „Tam močiutės ir yra“, – juokėsi Zuzana.

Austėją į mokyklą atvežė tėvai. „Kėliausi pusę septynių, dabar reikės 20 minučių palaukti. Susirenka klasės draugai, pasišnekame“, – pasakojo apie kasdienybę mokyklos prieangyje progimnazijos trečiokė.

Tadas prisipažino, kad į mokyklą sūnų stengiasi atvežti kuo vėliau: „Nežinau tik kaip bus žiemą. Paskubėti važiuojant į darbą neišeis, tad teks vaiką prie mokyklos palikti anksčiau.“

Kodėl vaikai neįleidžiami į Balsių progimnaziją anksčiau? Ne vienas tėvas girdėjo mokytojų paaiškinimą, kad moksleiviai siautės mokykloje, bėgios.

„Šiuolaikiniai vaikai tikrai nebėgios. Jie sėdės ir žais su telefonais“, – tokį argumentą atrėmė vienas anksčiau atžalą prie progimnazijos durų atvežusių tėvų.

Darbo laikas – 10 valandų

Paklausta, kodėl į Balsių progimnazijos patalpas moksleiviai įleidžiami tik nuo pusės aštuonių ryto, mokyklos direktorė L.Kačiušytė-Skramtai tikino, kad jie gali įeiti anksčiau.

Vadovė nepatikslino – mokiniams leidžiama pakliūti tik į patalpą tarp įėjimo durų ar į klases.

Mokykla ir pastato savininkas yra susiderinę mokyklos darbo laiko režimą, kuris pagal Viešosios ir privačios partnerystės sutartį neturi viršyti 10 valandų per dieną. Pradėjusi darbą nuo 7 val., mokykla duris turėtų užverti 17 val., bet iki to laiko nebūtų galimybės užbaigti mokyklos vykdomos ugdymo veiklos.

„Savivaldybei priėmus sprendimą dėl visos dienos mokyklos veiklos organizavimo yra labai daug norinčiųjų lankyti, todėl pailgėja darbo laikas. Šiuo metu dirba darbo grupė, ji atlieka skaičiavimus dėl kompensacijos mokėjimo“, – aiškino L.Kačiušytė-Skramtai.

Viską derina su savininku

Anot L.Kačiušytės-Skramtai, progimnazijos administracija su pastato valdytoja bendrove „Balsių mokyklos SPV“ sutarė, kad anksčiau atvykę vaikai bus įleidžiami į mokyklos pastatą.

„Mokinių tėvus dar kartą informuosime, kad jie turėtų stebėti, kada jų vaikai išeina į mokyklą. Esant būtinybei vaikai į mokyklą gali atvykti anksčiau, nei mokykla atidaroma, čia bus užtikrinamas jų saugumas“, – dėstė direktorė, paklausta, kaip administracija elgsis atėjus šalčiams.

Jos žodžiais, ankstesniais metais vadinamoji nulinė pamoka vykdavo pačių pailgintų grupių mokytojų iniciatyva. Tėvai už ją mokėjo mokestį. Ši veikla buvo suderinta su pastato valdytoju.

Tačiau, mokyklos steigėjai savivaldybei patvirtinus visos dienos mokyklos aprašą, paslaugų teikimo tvarką ir apmokėjimą, mokykloje šios paslaugos teikimas buvo nutrauktas, nes ji, kaip biudžetinė įstaiga, savo veiklą gali organizuoti tik patvirtintu ir su pastato savininku suderintu darbo metu.

Naujoviškose klasėse – 30 laipsnių karštis

2011 metais duris atvėrusi Balsių progimnazija buvo vadinama ateities mokykla. Tačiau netrukus paaiškėjo, kad pašvietus saulei temperatūra mokykloje pakyla iki 30 laipsnių, nors vėdinimo sistema veikia visu pajėgumu.

Dėl to net mokyklos administracija karštomis dienomis rekomendavo kai kurias pamokas rengti lauke.

Balsių progimnazija buvo ir pirmoji Lietuvoje švietimo įstaiga, kuri pastatyta pagal viešojo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimo principus. Tai – pirmoji nuo nepriklausomybės atkūrimo Vilniuje pastatyta nauja mokykla.

Teigiama, kad mokyklos projektas, kurio autorius architektas Sigitas Kuncevičius, buvo parengtas atsižvelgiant į visus šiuolaikiškų mokyklų reikalavimus, į jį sudėta geriausia skandinavų patirtis.

Su mokyklos statytojais ir prižiūrėtojais – konsorciumu „Merko statyba“ ir „E.L.L.Kinnisvara AS“ – pasirašytoje sutartyje numatyta, kad savivaldybė už pastato statybą ir visapusę priežiūrą bei administravimą kasmet mokės beveik po 2 mln. eurų.

Balsių progimnazijos statybos, ūkio priežiūros ir administravimo sutartis pasirašyta 25 metams. Savivaldybė Balsiuose atsakinga tik už švietimo organizavimą, o pasibaigus sutarties terminui mokykla pereis į jos žinią.

Savivaldybė pažadėjo statyti pradinę mokyklą

Balsiuose ir aplinkiniuose soduose – per 10 tūkst. gyventojų. Tiek jų yra Biržuose, Jurbarke ar Raseiniuose. Bet rajonų centrai nuo Balsių skiriasi tuo, kad juose yra bent kelios mokyklos.

Balsiuose progimnazija – vienintelė. Ją lanko 1175 moksleiviai. Patalpos iš pradžių buvo skirtos pagrindinei, paskui – aštuonmetei, nors jų užtenka tik pradinei mokyklai.

Neseniai savivaldybė paskelbė, kad Balsiuose statys pradinę mokyklą, kurią galės lankyti apie 600 vaikų. Ji turėtų iškilti po poros metų.

Parengus techninį projektą, planuojama, kad jau kitąmet prasidės mokyklos statybos darbai. Tai bus dviejų korpusų pastatas. Juos tarpusavyje sujungs įstiklinta galerija, vitrinos bus natūralios šviesos šaltiniai koridoriams. Abu korpusai turės vidinius kiemus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.