„Neregėtos Lietuvos“ fotografas M. Jovaiša įsitikinęs, kad „asocialams reikia uždrausti daugintis“

„Neregėtos Lietuvos“ autorius Marius Jovaiša Lietuvoje gerai žinomas dėl savo fotografijų. Minėtus fotografijų albumus politikai noriai dovanoja užsienio svečiams ir politikams, jie yra laikomi šalį reprezentuojančiu kūriniu.

Neregėta Lietuva autorius Marius Jovaiša savo knygos pristatyme. <br>D.Umbraso nuotr.
Neregėta Lietuva autorius Marius Jovaiša savo knygos pristatyme. <br>D.Umbraso nuotr.
Neregėta Lietuva autorius Marius Jovaiša savo knygos pristatyme. <br>D.Umbraso nuotr.
Neregėta Lietuva autorius Marius Jovaiša savo knygos pristatyme. <br>D.Umbraso nuotr.
Nuotraukų albumas "Neregėta Lietuva".<br>D.Umbraso nuotr.
Nuotraukų albumas "Neregėta Lietuva".<br>D.Umbraso nuotr.
Neregėta Lietuva autorius Marius Jovaiša savo knygos pristatyme. <br>D.Umbraso nuotr.
Neregėta Lietuva autorius Marius Jovaiša savo knygos pristatyme. <br>D.Umbraso nuotr.
Nuotraukų albumas "Neregėta Lietuva".<br>D.Umbraso nuotr.
Nuotraukų albumas "Neregėta Lietuva".<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 20, 2018, 4:56 PM, atnaujinta Nov 20, 2018, 5:02 PM

„Žinių radijo“ laidoje „Penktadienio uoga“ fotografas išsakė griežtą savo poziciją dėl socialinės atskirties, skurde ir smurtaujančiose šeimose gyvenančių vaikų. Jo pasisakymų šiuo klausimu pro ausis nepraleido ir socialinių tinklų vartotojai. Keletas net klausė, ar tikrai galima dovanoti šio fotografo knygas, jei viešai kalba apie tokius dalykus. 

„Aš sakydavau, kad situacija yra beviltiška, ir niekas nepasikeis, kol tiems asocialams yra leidžiama daugintis. Aš, jeigu galėčiau tą pakeisti, pakeisčiau. Bet aš suprantu, kad Europos Sąjungoje gyvenant...“, – sakė jis, komentuodamas savo žmonos Brigitos pasakojimą apie matytas vaikų gyvenimo sąlygas.

Laidos vedėja Agnė Grigaliūnaitė iškart pareiškė, kad tikrai išpūtė akis. „Noriu pasakyti, kad akys iškrito ir grįžo atgal“, – emocingai reagavo laidos vedėja.

„Sykį pagimdė vaiką, kurį pražudė, o jei antrą kartą... Žmonija seniai svarsto tuos dalykus ir anksčiau ar vėliau tai turės būti padaryta“, – tęsė M.Jovaiša, toliau kalbėdamas apie asocialias šeimas.

M.Jovaiša taip pat kalbėjo ir apie kitataučių integraciją į visuomenę. Jo teigimu, tai gali būti daroma tik labai mažomis dozėmis.

„Aš manau, kad reikia žmones auklėti ir siekti, kad nebūtų ksenofobijos apraiškų, kad būtume svetingi, būtume pagarbūs kitokiems papročiams ir iš kitur atvažiavusiems žmonėms. Bet čia mes kalbame apie mikro lygmenį. Makro lygmenyje ekonominių sprendimų reikia visomis jėgomis siekti, kad tie pokyčiai neįgytų svarios demografinės erdvės“, – tvirtino jis.

Tai jis argumentavo svetimų papročių įsigalėjimu šalyje.

„Kad neatsirastų didelės svetimtaučių kolonijos su musulmoniškais, pavyzdžiui, papročiais, pradėtų reikalauti, kad nebepuoštume savo kalėdinės eglutės, kaip kad atsitiko Belgijoje. Kad tokių dalykų neatsitiktų. Labai būtų gerai, jei daugeliui žmonių iš čia nereikėtų išvažiuoti, ir tada į jų vietą atvežti kitų“, – „Žinių radijo“ laidoje pasakojo jis.

„Manau, kad geriausia, jei būtų kultūrinė terpė, kurioje žmonės jaučiasi komfortiškai, gyventi laisvai ir kurti. O kai prašo tavęs pakeisti tavo tvarką, tu sakai – jūs ten savo namuose gyvenkite taip, kaip jums priklauso, bet atvažiavę čia, pas mus, turi laikytis mūsų papročių. Aš taip galvoju“, – sakė M.Jovaiša.

„Jei tos kitos kultūros yra kaip prieskonis, tai tikrai yra labai sveiki. O jeigu prasideda bažnyčių griovimai ir mečečių statymai, tai tikrai yra nesveika“, – tvirtino jis.

Nemalonu, bet nieko blogo

Žmogaus Teisių Stebėjimo instituto vyriausiasis teisininkas Karolis Liutkevičius naujienų portalui lrytas.lt atsiųstame atsakyme rašė, kad tai yra privataus žmogaus nuomonė, tad nieko kurstančio nėra įžvelgiama.

„Pasisakymuose išsakoma privataus žmogaus nuomonė, kuriai nebūtinai pritariame ir kuri gali būti nemaloni girdėti, bet joje nieko konkrečiai kurstančio prieš vienas ar kitas socialines grupes neįžvelgiame.

Cituojamą nuomonę buvo galima išdėstyti korektiškiau, bet kalbos tonas, etika ir saviraiškos santūrumas yra kiekvieno žmogaus pasirinkimo laisvės dalykas, o demokratinėje visuomenėje saviraiškos laisvė taikoma ir nuomonėms bei pasisakymams, kuriuos nemalonu girdėti ar kurie įžeidžia – priešingu atveju būtų varžoma ir nukentėtų pati diskusija visuomenei svarbiais klausimais“, – rašė K.Liutkevičius.

Vertina neigiamai

Tačiau M.Jovaišos pareiškimus kritikuoja Lietuvos žmogaus teisių centro atstovė, portalo manoteises.lt redaktorė Jūratė Juškaitė.

„M. Jovaišos komentarai – žeminantys ir nepagarbūs. Pirmiausia dėl asocialių asmenų – tai rodo, kad p. Jovaiša nesuvokia, kokiame skurde kai kurie žmonės gyvena bei kad skurdas mūsų šalyje tampa paveldimu. Nė vienas žmogus negimsta, Jovaišos žodžiais tariant, „asocialiu“, – lrt.lt naujienų portalo žurnalistui Mindaugui Jackevičiui sakė J.Juškaitė.

Bet pats Pats M. Jovaiša, anot lrt.lt, savo pasisakyme nemato nieko bloga.

„Taigi jei asmuo pagimdo vaikus ir leidžia jiems būti alkaniems, sirgti ir negydyti, juos mušti, skriausti, žiūrėti, kaip neprižiūrimi jie skęsta arba dega gaisruose, reikėtų kažkokios sistemos, kuri apribotų galimybes, kad jie tų vaikų prigimdytų ir jais nesirūpintų. Manau, reikėtų apie tokią sistemą galvoti“, – naujienų portalui lrt.lt kalbėjo M. Jovaiša.

M. Jovaišos teigimu, toji sistema gali būti ir gydymas, ir priverstinis sterilizavimas. Tačiau, sako jis, iki šiol žmonės neranda normalios humaniškos formulės, kaip tokius dalykus išspręsti.

„Čia neturi nieko bendra su kažkokiu rasiniu išskirtinumu, neįsivaizduoju, kaip būtų galima tą interpretuoti“, – teisus jaučiasi M. Jovaiša.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.