Seimo etikos sargai apgynė R. Baškienę nuo A. Širinskienės

Seimo Etikos ir procedūrų komisiją trečiadienį pirmą kartą nagrinėjo situaciją, kai viena frakcijos narė apskundė tos pačios frakcijos narę.

Rima Baškienė ir Agnė Širinskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rima Baškienė ir Agnė Širinskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rima Baškienė ir Agnė Širinskienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Rima Baškienė ir Agnė Širinskienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 21, 2018, 4:21 PM

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė etikos sargams apskundė pirmąją parlamento vicepirmininkę „valstietę“ Rimą Baškienę, kad ji pirmininkaudama Seimo posėdžiui, kai svarstyta Referendumo įstatymo pataisa nuleisti kartelę sprendžiant dėl svarbiausių Konstitucijos straipsnių, nepasiūlė balsuoti dėl A. Širinskienės raginimo pagrindiniu komitetu paskirti TTK, o ne Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetą.

Bendru sutarimu pagrindiniu paskirtas Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas.

Etikos sargai trečiadienį pripažino, kad R. Baškienė pasielgė pagal Seimo statutą, jo nepažeidė, tačiau svarstant šį klausimą kai kurie komisijos nariai neslėpė nuostabos.

„Pirmas atvejis, kai tos pačios frakcijos žmogus skundžia kitą tos pačios frakcijos žmogų“, – stebėjosi konservatorius Antanas Matulas.

R. Baškienė pripažino, kad pati dėl tokio skundo jaučiasi keistai.

„Vertinu tokią situaciją negatyviai. Man labai liūdna, kad kolegė A. Širinskienė nepriėjo prie manęs ir nepaklausė, kodėl Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas. Galima viską buvo išsiaiškinti iki posėdžio pradžios, nes ji matė darbotvarkę, ji dalyvauja seniūnų sueigoje“, – po Etikos ir procedūrų komisijos posėdžio žurnalistams sakė Seimo vicepirmininkė.

„Suprantu, kad galbūt buvo toks įsivaizdavimas, kad tik Teisės ir teisėtvarkos komitetas gali priimti teisingus sprendimus, tik tas komitetas, kuriam vadovauja ponia Agnė. Bet šiuo atveju rėmiausi pagal statutą Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetui priskirtomis veiklos sritimis ir pritariau tiek sekretoriato, tiek seniūnų sueigos, tiek kitiems argumentams, kad būtų paskirtas šis komitetas“, – aiškino R. Baškienė.

Ir ji, ir Etikos komisijos posėdyje dalyvavusi Seimo posėdžių sekretoriato vedėja Violeta Gureckienė pabrėžė, kad visus su rinkimų ir referendumų organizavimu susijusius įstatymų projektus visuomet svarsto būtent Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas. Ši sritis jam priskirta pagal Seimo statutą.

„Man iš tikrųjų liūdna, kad mes frakcijoje nesurandame sprendimų ir turime trukdyti Etikos ir procedūrų komisiją. Manau, jie turi svarbesnių dalykų“, – teigė R. Baškienė.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad A. Širinskienė siekė vadovauti savo pačios rengto įstatymo pakeitimo svarstymui.

„Aš jos vietoje savo įstatymo projekto taip neproteguočiau, čia, matyt, etikos ir politinių tikslų klausimas“, – tvirtino R. Baškienė.

Etikos ir procedūrų komisijos narė liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen siūlė į etikos sargų sprendimą įrašyti rekomendaciją, kad komitetų pirmininkai nesvarstytų savo teikiamų projektų.

R. Baškienė paneigė ir A. Širinskienės skunde išdėstytus argumentus, kad ji norėjo suderinti savo Referendumo įstatymo pataisą su šiuo metu svarstomu naujos redakcijos Referendumo įstatymo projektu. Parlamento vicepirmininkė atkreipė dėmesį, kad per plenarinį posėdį A. Širinskienė ragino kuo skubiau priimti jos pataisą, kad dėl jos būtų galima kreiptis į Konstitucinį Teismą, nes kai kurie ekspertai kėlė klausimą dėl projekto atitikimo Konstitucijai.

„Taigi, jokio derinimo neplanuota“, – sakė R. Baškienė.

A. Širinskienė siūlė mažinti referendumo kartelę, reikalingą pakeisti Konstitucijos pirmąjį ir keturioliktąjį skirsnius. Pagal jos projektą, jiems pakeisti užtektų, jog už tai balsuotų daugiau kaip pusė dalyvavusių referendume, bet ne mažiau kaip du penktadaliai visų balso teisę turinčių Lietuvos piliečių.

Šiuo metu Konstitucijos pirmasis ir keturioliktas skirsnis keičiami tik pusės visų rinkimų teisę turinčių piliečių valia. Rinkimų teisę Lietuvoje turi maždaug 2,5 mln. piliečių: pusė būtų 1,25 mln. rinkėjų, du penktadaliai – milijonas rinkėjų.

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas nepritarė A. Širinskienės projektui nuleisti kartelę. Tokiai pozicijai pritarė ir Seimo dauguma. Antradienį 85 Seimo nariai balsavo už Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto siūlymą projektą atmesti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.