Tėvas prabilo apie keistą tvarką mokykloje: „Vaikai pietauti verčiami pusę dešimtos ryto“

Kol įvairiausios institucijos bando iš mokinių valgiaraščio išguiti cukrų ir kitas nesveikas negeroves, kai kurių mokyklų vadovai galimai nekreipia dėmesio nei į sveikatos specialistų rekomendacijas, nei į galiojančią tvarką ir vaikų maitinimą organizuoja pagal principą kaip patogiau, tačiau mokykla, kuriai buvo pateikta pretenzija, tikina pažeidimus pašalinusi.

Moksleivės tėvą nustebino pietų laikas mokykloje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Moksleivės tėvą nustebino pietų laikas mokykloje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Moksleivės tėvą nustebino pietų laikas mokykloje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Moksleivės tėvą nustebino pietų laikas mokykloje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 27, 2018, 2:28 PM, atnaujinta Nov 27, 2018, 4:01 PM

Nustebino pietų laikas

„Mano dukra mokykloje pietus verčiama suvalgyti 9 val. 30 min. Kai pradėjau domėtis šia situacija ir paklausiau mokyklos vadovybės, kodėl vaikai maitinami tokiu metu, sulaukiau paaiškinimo, kad taip patogiau, mat reikia paskirstyti mokinių srautus valgykloje“, – nuostabos pasakodamas šią istoriją naujienų portalui lrytas.lt neslėpė Šarūnas Jazukevičius.

Anot pašnekovo, jo 6-metė dukra pietauti mokykloje taip anksti pradėjo dar šių metų rugsėjį. „Anksčiau tikrai nesidomėjau teisės aktais, nes tikėjau, kad vaikai maitinami vėliau.

Kai sužinojau, jog pietūs valgomi pusę dešimtos, man pasirodė, kad tai nėra normalus laikas. Su sutuoktine sprendėme, ką daryti: vaikas valgyti tokiu metu tiesiog nenorėjo. Bandėme pirkti ir visus pietus, ir pietus be sriubos. Kai paaiškėjo, kad vaikas vis tiek nevalgo, kurį laiką pirkome tik sriubą“, – pasakojo jis ir pridūrė, kad buvo atvejų, kai vaikui mokykloje sutriko virškinimas, kamavo pykinimas. Tada šeima nusprendė toliau mokėti už visus pietus.

Tėvas patikslino, kad kai dukra atsisakydavo ankstyvų pietų, vėliau vis tiek išalkdavo ir turėdavo eiti į valgyklą, tad šeimai už vaiko maitinimą tenka mokėti dvigubai.

„Vaikas paragauja ir nuneša tą patiekalą. Pietūs kainuoja 1,90 euro, bet jei vaikas nepavalgo, pietūs grąžinami, o paskui išalkęs perka antrus pietus“, – kalbėjo jis.

Pasidomėjęs, ką apie vaikų maitinimą sako tai reglamentuojančios taisyklės, vyras nustebo, mat jose aiškiai nurodoma, kada turi būti maitinami vaikai. Šeima kreipėsi į mokyklos vadovybę prašydama ištaisyti šį trūkumą.

„Sulaukiau direktoriaus skambučio, jis sakė, kad kai kuriems tėvams tokia tvarka tinkama, mat jų vaikai nepavalgo pusryčių namuose, tad toks maitinimas mokykloje ir būna tarsi pusryčiai. Mokyklos vadovas patikino, kad situaciją aiškinsis, atsiklaus kitų tėvų nuomonės, tai ir padarė.

Vėliau vyko tėvų susirinkimas, jo metu direktoriaus pavaduotojos aiškino, kad, jų nuomone, mokykla kitaip negali organizuoti pietų, mat mokinius išskaidyti yra patogiau“, – pasakojo pašnekovas. Tėvas svarstė, kad mokykla juk savo nuožiūra gali ilginti pertraukų trukmę ir taip sudaryti sąlygas vaikams valgyti kitu laiku.

Dokumentuose – griežtos nuostatos

Mokyklai ir Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto departamentui, Sveikatos apsaugos ministerijai, Visuomenės sveikatos centrui, Švietimo ir mokslo ministerijai, kitoms atsakingoms institucijoms išsiųstame rašte tėvas nurodė, kad galiojanti tvarka labai aiškiai numato, kada mokiniai turėtų eiti pietauti ir kaip greitai turėtų būti pašalintas galiojančios tvarkos pažeidimas.

„Maitinimo organizavimo Vilniaus miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklose tvarkos aprašo, patvirtinto Vilniaus miesto savivaldybės tarybos 2017-12-20 sprendimu Nr. 1-1296 (toliau — Aprašas), 6 punkte nustatyta, jog mokyklos vadovas turi užtikrinti, kad mokykloje būtų sudarytos sąlygos maitinimui organizuoti; maitinimas turi būti organizuojamas valgyklose ir kitose maitinti pritaikytose patalpose, laikantis nustatytų maisto saugos ir maisto tvarkymo reikalavimų ir sudarant sąlygas kiekvienam mokiniui gauti šilto maisto.“

To paties Aprašo 4 punkte nustatyta, kad mokykloje maitinimas organizuojamas vadovaujantis Maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašu, patvirtintu Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011-11-11 įsakymu Nr. V-964 (redakcija, galiojanti nuo 2018-09-22; toliau — Aprašas-2), pagal patvirtintus ir teisės aktų numatyta tvarka suderintus valgiaraščius, taikant ne didesnį nei 40 proc. patiekalo kainos prekinį antkainį.

Minėtuose dokumentuose griežtai nurodytas ir mokinių maitinimo laikas: „Mokyklose, vykdančiose bendrojo ugdymo programas, privaloma kasdien organizuoti pietus, kurių metu turi būti sudarytos sąlygos vaikams pavalgyti šilto maisto; pietūs organizuojami ne anksčiau ne 2,5 valandos ir ne vėliau kaip praėjus 4 valandoms nuo pamokų pradžios; vaikų aptarnavimui pietų metu pagerinti rekomenduojama pailginti pertraukas arba pertraukas organizuoti skirtingu metu skirtingoms klasėms.“

Anot Š.Jazukevičiaus, mokykloje esama akivaizdaus pažeidimo, mat laikantis minėtų nuostatų pietūs turėtų būti organizuojami po trečios, ketvirtos ar penktos pamokos.

6-metės tėtis atkreipė dėmesį, kad šiandien iš tėvų reikalaujama labai daug, o šiuo atveju mokyklos prašoma tik pamaitinti vaiką už tėvų pinigus geresniu laiku. Pašnekovas teigė neabejojantis, kad panašių situacijų gali būti ne vienoje šalies mokykloje.

Moksleivės tėvas teigė sulaukęs iš mokyklos administracijos kvietimo atvykti pokalbio, tačiau mokykloje neapsilankė, mat, anot jo, viskas yra išdėstyta ugdymo įstaigai pateiktoje pretenzijoje.

Direktorė: „Problema išspręsta“

Naujienų portalui lrytas.lt susisiekus su Vilniaus „Ryto“ progimnazijos direktore Vida Kiseliene ji pasakojo, kad ugdymo įstaigoje dirba dar tik trečią dieną, bet jau spėjo pasiaiškinti situaciją dėl tėčio pateiktos pretenzijos.

„Jau trečią dieną rengiame įvairias „repeticijas“, bet vaikai po antros pamokos pietų tikrai nebevalgo. Mokykloje dirbo kitas vadovas ir už jo veiksmus atsakyti negaliu“, – kalbėjo ji ir pridūrė, kad dabar vaikai pietaus ne anksčiau nei po trečios pamokos.

Mokyklos vadovė užsiminė, kad kiti tėvai pretenzijų neturi. „Kiti tėvai dėl pietų laiko priekaištų neturėjo. Ši problema galėjo būti išspręsta dar greičiau“, – kalbėjo V.Kiselienė.

Ji priminė, jog tėvui buvo siūloma, kad jo dukrą kiek vėlesniu metu pietauti lydėtų socialinis darbuotojas, tačiau šeima tokios paslaugos atsisakė. Gavęs tokį pasiūlymą patvirtino ir Š.Jazukevičius, tačiau 6-metės tėtis įsitikinęs, kad toks sprendimas skatintų tam tikrą socialinę izoliaciją, mat dukra turėtų pertraukų metu laiką leisti ne su socialine darbuotoja, o su klasės draugais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.