Po pareigūnų vizito pas varėniškį mokytoją – naujos detalės

Pokštas apie liepsnojantį geltoną mokyklinį autobusiuką mokytojų streikų kontekste varėniškiui mokytojui baigėsi pareigūnų vizitu ir įspėjimu. Ši situacija sukėlė didelį rezonansą internete, mat ėmė aiškėti, kad mokytojų ir juos palaikančių protesto „Paskutinis skambutis“ išvakarėse įspėjimais nešini pareigūnai aplankė ir daugiau žmonių. Imta spėlioti, ar tokia prevencija neriboja žodžio laisvės.

Varėniškį nustebino policijos vizitas.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Varėniškį nustebino policijos vizitas.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Varėniškį nustebino policijos vizitas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Varėniškį nustebino policijos vizitas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Varėniškį nustebino policijos vizitas.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Varėniškį nustebino policijos vizitas.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 10, 2018, 2:16 PM, atnaujinta Dec 10, 2018, 6:35 PM

Policija teigia, kad įspėjimas mokytojui buvo skirtas ne dėl pokšto apie liepsnojantį autobusiuką, bet dėl kitų jo komentarų internete.

Po įrašo tinklaraštyje – pareigūnų vizitas

Savo internetinio tinklaraščio įrašu, kad „gal direktorius ir taip jau pakraupo nuo mano pokštavimo, kad vis tik geriausiai televizorių ekranuose (neabejoju, būtų parodyta ne tik Lietuvoje) atrodytų liepsnojantis geltonasis autobusiukas (turime vieną tokį važiuojantį „ant garbės žodžio“)" pasidalijęs Egidijus Nasevičius netrukus labai nustebo, mat jį aplankė Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuotų nusikaltimų tyrimo skyriaus vyriausias tyrėjas Tomas Pilvelis bei poskyrio viršininkas Vitas Šakalis ir įteikė oficialų įspėjimą.

Vyrui pasirašyti duotame dokumente nurodoma, kad, pagal Susirinkimų įstatymo 4 str. 2 dalį, „Neleidžiama organizuoti susirinkimų ar vykdyti pavienio asmens akcijos valstybės valdžios ir valdymo įstaigose, savivaldybių, policijos, areštinių, tardymo izoliatorių, bausmių vykdymo, sveikatos priežiūros, taip pat krašto apsaugos, Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamento sistemos, prokuratūros, teismų patalpose, Lietuvos banke ir kituose Lietuvos Respublikoje veikiančiuose bankuose, atominės energetikos, strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčiose įmonėse ir kitose nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbiose įmonėse.“ Įspėjamajame rašte, kurį vyras paviešino internete, nurodomi ir už minėtą pažeidimą gresiančių baudų dydžiai.

„Kadangi tokius įspėjimus ne paštu, o asmeniškai išvežioja kriminalinės policijos pareigūnai sekmadienį, tai reikia suprasti, kad aš jau esu „kandidatas į banditus“, – savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašė varėniškis.

Policija: „Įspėjimas ne dėl pokšto apie autobusiuką“

Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis naujienų portalui lrytas.lt patvirtino, kad panašūs įspėjimai buvo įteikti keliolikai žmonių.

Anot jo, įspėjimai buvo įteikti ne tik Dzūkijos gyventojams – po keletą jų pasitaikė įvairiuose regionuose.

Paklaustas, ar įspėjimai buvo įteikti reguojant į skundus, pašnekovas sakė: „Gavome piliečių pranešimų, kad jie mato įvairių provokacijų organizuojant taikų mitingą ir prašo į tai reaguoti. Pareigūnai taip pat stebi elektroninę erdvę.“

R.Matonio teigimu, patys mitingo organizatoriai taip pat kreipėsi į policiją, kad ji atkreiptų dėmesį į galimas provokacijas.

Apie tai, ar iš tiesų varėniškiui įspėjimas skirtas apie dėl pokšto apie liepsnojantį mokyklinį autobusiuką, R. Matonis sakė: „Ne, tai padaryta dėl jo komentarų socialiniuose tinkluose.“

G. Navaitis: „Buvo šiek tiek užsižaista“

Komentuodamas situaciją Kazimiero Simonavičiaus universiteto profesorius psichologas Gediminas Navaitis teigė, kad žodžio laisvė mums visiems yra labai svarbus dalykas: „Be žodžio laisvės neįsivaizduojama ir minties laisvė, minties laisvė labai dažnai nuskamba kaip erezija. Juk kadaise žemė esą buvo plokščia... Daug šimtmečių mintis, kad žemė yra apvali, buvo draudžiama. Pasaulis pradėjo keistis, kai buvo pripažinta minties laisvės vertė. Jei šiandien jos nepripažįstame ar ją ribojame, atrodo, kad mūsų gyvenime niekas nesikeičia“, – kalbėjo jis ir pridūrė, kad jei šiandien negalime diskutuoti apie kokias nors naujoves, tam tikra prasme uždarome joms kelią ateiti į mūsų gyvenimą.

Kita sritis, anot G.Navaičio, siejama su žodžio laisve, yra politika. „Prisiminkime sovietmetį, kai žmonės daug kalbėjo virtuvėje, bet negalėjo viešai išsakyti savo minčių. Kaip mes tai galime apibūdinti? Daug kam į galvą ateis žodis „stagnacija“, kuris reiškia, kad visuomenė nebesugebėjo keistis, adekvačiai reaguoti į pasaulio pokyčius. Mums žodžio laisvė yra ne pramanas, o labai svarbus dalykas“, – aiškino profesorius, tačiau, anot jo, kiekvienas pozityvus dalykas turi ir apribojimų.

„Vienas apribojimas nekelia abejonių – nėra laisvės propaguoti smurtą, siūlyti smurtą ir organizuoti smurtą“, – kalbėjo G. Navaitis.

Profesoriaus teigimu, sunku pasakyti, ar mokytojo pokštas neperžengė ribų, mat užuomina apie degantį mokyklinį autobusiuką gali būti interpretuojama labai įvairiai. „Turėtume labai aiškiai suformuluoti internete reiškiamas mintis ir tai daryti priimtina forma. Tikėtina, kad šiuo atveju buvo užsižaista adminsitracinėmis galiomis. Sunku patikėti, jog pareigūnai tikrai manė, kad mokytojas agituoja deginti mokyklinius autobusiukus. Būtų įdomu pamatyti tą policininką, kuris rimtu veidu tai patvirtintų“, – kalbėjo jis.

G. Navaitis atkreipė dėmesį, kad dažnai viešoje erdvėje politikai virkauja, kad šaliai trūksta pilietinės visuomenės, bet kai ji bando reikštis, jai tuoj pat pagrasinama, tačiau kartu priminė, kad savo mintis internete derėtų reikšti atsakingai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.