Kongo DR sostinėje gaisras sunaikino tūkstančius balsavimo mašinų

Kongo Demokratinė Respublika ketvirtadienį pranešė, kad praeitą naktį, likus vos 10 dienų iki prezidento rinkimų, sostinėje Kinšasoje kilęs gaisras sunaikino tūkstančius balsavimo mašinų ir didelę dalį balsavimo dokumentų, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.

 Reuters/Scanpix nuotr.
 Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP-AFP-BNS nuotr.

Dec 13, 2018, 7:05 PM

Rinkimų komisija nurodė, kad gaisras įsiplieskė ketvirtadienį paryčiais viename didžiuliame sandėlyje Kinšasos centrinėje dalyje. Ugnis sunaikino didžiąją dalį ten buvusios balsavimo medžiagos ir prieštaringai vertinamų balsavimo terminalų su liečiamu ekranu. Gaisro priežastis dar nėra žinoma.

Prezidento Josepho Kabilos vyriausiasis patarėjas iš pradžių sakė, kad gaisras yra kriminalinio pobūdžio ir kad sudegė apie 7 000 balsavimo mašinų.

Kongo DR per gruodžio 23-ąją vyksiančius rinkimus balsavimo mašinas naudos pirmąkart, bet šis žingsnis vertinamas prieštaringai.

„Gaisras sunaikino medžiagą, skirtą 19 iš 24 Kinšasos apygardų“, – sakė Nepriklausomos nacionalinės rinkimų komisijos (CENI) vadovas Corneille'is Nangaa.

Kinšasoje, kuri taip pat yra viena iš 25 Kongo DR provincijų, registruota maždaug 11 proc. iš 4,4 mln. šalies rinkėjų.

C. Nangaa pridūrė, kad gaisras sunaikino maždaug tris ketvirtadalius – „beveik 8 tūkst. iš 10 tūkst. 368 Kinšasai skirtų balsavimo mašinų“.

Vis dėlto rinkimų komisijos vadovas patikino, kad balsavimas mieste įvyks.

Balsavimo mašinų naudojimas per rinkimus sukėlė daug ginčų šalyje. Opozicijos atstovai sako, kad šias „sukčiavimo mašinas“ galima lengvai panaudoti balsavimo rezultatams klastoti.

Tačiau valdžios pareigūnai tvirtina, kad šis naujas balsavimo būdas sumažins rinkimų kaštus, užkirs kelią balsų klastojimui ir leis greičiau suskaičiuoti rezultatus.

Martinas Fayulu, vienas iš dviejų pagrindinių opozicijos kandidatų pakeisti prezidentą Josephą Kabilą, tapo vienu įnirtingiausių Pietų Korėjoje pagamintų balsavimo mašinų kritiku.

Iš pradžių jis grasino atsiimti savo kandidatūrą, jeigu bus balsuojama mašinomis, tačiau kitas opozicijos kandidatas jo varžovas Felixas Tshisekedi sakė dalyvausiantis rinkimuose bet kokiu atveju.

Kaltųjų paieškos

Paaiškėjus gaisro padarytai žalai, J.Kabilą remianti FCC koalicija apkaltino M. Fayulu suorganizavus gaisrą CENI sandėliuose.

Savo pareiškime FCC kaltino M. Fayulu ir „jo aktyvistus bei rėmėjus raginus sunaikinti rinkimų dokumentus, kad rinkimų komisija negalėtų surengti gruodžio 23 dienos balsavimo“.

Pasak koalicijos, šis gaisras buvo „gerai suplanuota“ operacija, kuria siekta trikdyti rinkimų procesą.

Kiek daugiau nei 40 mln. šalies rinkėjų gruodžio 23 dieną turės nuspręsti, kas pakeis J. Kabilą, vadovaujantį šaliai nuo 2001 metų.

Rinkimuose varžosi 21 kandidatas. J.Kabilos pasirinktas jo įpėdinis Emmanuelis Ramazanis Shadary yra laikomas vienu rinkimų favoritų.

Rinkimai nulems, kas perims politinį vadovavimą šiai gamtinių iškasenų turtingai šaliai, kuri nematė taikaus valdžios perdavimo nuo 1960-ųjų, kai šalis tapo nepriklausoma nuo Belgijos.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.