Šalčininkų rajonas pribloškia: išgirdęs apie tokią situaciją kreipsis į teisėsaugą

Šalčininkų savivaldybė – tarsi atskira respublika, kur retas gyventojas geba susikalbėti lietuviškai. Rajoną daugiau nei 20 metų valdo Lenkų rinkimų akcijos politikai.

 Atliktas auditas atskleidė, kad giminystės ryšiai susaistę ir savivaldybei pavaldų rajono autobusų parką.<br> „Lietuvos ryto“ televizijos kadras.
 Atliktas auditas atskleidė, kad giminystės ryšiai susaistę ir savivaldybei pavaldų rajono autobusų parką.<br> „Lietuvos ryto“ televizijos kadras.
 Atliktas auditas atskleidė, kad giminystės ryšiai susaistę ir savivaldybei pavaldų rajono autobusų parką.<br> „Lietuvos ryto“ televizijos kadras.
 Atliktas auditas atskleidė, kad giminystės ryšiai susaistę ir savivaldybei pavaldų rajono autobusų parką.<br> „Lietuvos ryto“ televizijos kadras.
 Atliktas auditas atskleidė, kad giminystės ryšiai susaistę ir savivaldybei pavaldų rajono autobusų parką.<br> „Lietuvos ryto“ televizijos kadras.
 Atliktas auditas atskleidė, kad giminystės ryšiai susaistę ir savivaldybei pavaldų rajono autobusų parką.<br> „Lietuvos ryto“ televizijos kadras.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-12-13 17:14, atnaujinta 2019-01-28 16:01

STT atliktas tyrimas rodo, kad giminystės ryšiai tarp rajono savivaldybės darbuotojų ir pavaldžių įstaigų – pasiekę pavojingą ribą.

Atliktas auditas atskleidė, kad tokie ryšiai susaistę ir savivaldybei pavaldų rajono autobusų parką. Dėl įmonės veiklos Seimo antikorupcijos komisijos pirmininkas žada kreiptis į teisėsaugą.

Nors Šalčininkų rajonas ekonomiškai nėra stipriausias, ekonomistai pabrėžia investicijų trūkumą, tačiau partinė valdžia čia nesikeičia. Jau daugiau nei du dešimtmečius rajoną valdo tos pačios Lenkų rinkimų akcijos nariai.

„Gera valdžia. Geras meras. Nieko bloga negaliu apie juos pasakyti. Jie – geri žmonės“, – sakė „Lietuvos ryto“ Šalčininkuose kalbintas praeivis.

„Nepasakyčiau, kad čia labai gerai, bet gyvent galima“, – sakė kita praeivė.

Pagal nepotizmą – tarp lyderių

Tačiau Šalčininkuose klesti nepotizmas. Įvairios organizacijos ne kartą minėjo, kad rajono savivaldybę ir jai pavaldžias įstaigas yra apraizgę giminaičių ir draugų ryšiai.

„Įsivaizduokime, kad apie 20 metų Lietuvoje tas pats prezidentas, Seimas, Vyriausybė. Aišku, kad situacija, kai rajoną metų metus valdo ta pati partija ir tie patys žmonės, nėra gera, – sakė Lenkų diskusijų klubo valdybos narys Grzegorz Miloszewicz. – Vieni balsuoja dėl to, kad savivaldybė – didžiausias darbdavys rajone, yra daug visokių savivaldybei pavaldžių įstaigų. Kitas dalykas, kai yra priešprieša tarp etninių grupių. Dauguma žmonių taip balsuoja, nes tiesiog neturi kito pasirinkimo.“

STT duomenimis, Šalčininkų savivaldybė iš visų 60 užima trečią vietą pagal klestintį nepotizmą – giminystės ryšius. Tyrimas parodė, kad savivaldybėje kone trečdalis darbuotojų yra susaistyti giminyste.

Dar prieš penkerius metus atliktas Šalčininkų autobusų parko auditas parodė, kad parko veikla nėra visiškai skaidri. Įtarimų kelia ir viešieji pirkimai, ir kai kurie pirkiniai. Tiesa, po audito vadovas nepasikeitė.

Pirko iš dėdės, bet nesijaučia prasižengęs

Savivaldybės komisijos auditas nustatė, kad Šalčininkų autobusų parko vadovas Edgaras Obločinskis už beveik 190 tūkstančių litų – 55 tūkstančius eurų – pirko prekių iš bendrovės „Namesta“, kuriai vadovauja jo dėdė Ježy Obločinski. Buvo kilę abejonių, ar prekės iš tiesų pasiekė autobusų parką. Beje Edgaro dėdė J. Obločinski yra ir Šalčininkų rajono tarybos narys.

„Taip, tai tiesa – pažeidimai buvo. Pažeidimai – dėl turto nurašymo, vienas dėl viešojo konkurso, buvo nustatytas pažeidimas dėl transporto panaudojimo. Klausimas buvo svarstytas viešai, nebuvo jokios paslapties“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė Šalčininkų rajono meras Zdzislavas Palevič.

Šalčininkų rajono autobusų parko direktorius E.Obločinski apie pažeidimus teigė: „Neklysta tas, kuris nieko nedaro. Didelė įmonė, apie 100 žmonių dirba, 60 autobusų turim. Man tai atrodo normalu.“

Kad laimi sūnėno vadovaujamos įmonės skelbiamus viešuosius konkursus, tarybos narys interesų konflikto neįžvelgia. Situacijos detalizuoti J.Obločinski nepanoro. Jis apsiribojo telefoniniu pokalbiu.

„Man neatrodo, kad yra interesų konfliktas. Su daug kuo prekiaujame, daug aprūpiname, todėl nemanau. Lietuvoje pusė yra giminių. Tai tų sąsajų yra begalė. Tai ką dabar, nusišaut reikia? Visai nedirbti? Išvažiuot į mėnulį“, – emocionaliai kalbėjo J.Obločinski.

Po vaisingo patikrinimo nusprendė, kad daugiau tikrinimų nereikia

Savivaldybės komisijos auditas buvo atliktas tik kartą – 2013 metais. Vėliau, pasak opozicijos narės, kontrolės komiteto pirmininkės Alicijos Ščerbaitės, tam, kad autobusų parkas būtų tikrintas savivaldybės, nebebuvo pritarta.

„Per laikotarpį, kai dirbu kontrolės komisijoje, mūsų audito tarnyba daugiau niekada netikrino autobusų parko. Turėjau aš tam tikrų norų, bet tie norai ir likdavo norais, nes esu mažumos atstovė. Tai suprantat...“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė A.Ščerbaitė.

„Transparency International“ projektų vadovė Rugilė Trumpytė paaiškino, kada situacija tampa problematiška.

„Jeigu savivaldybėse yra daug giminystės ryšiais susijusių asmenų, iš principo tai nėra problema, nes gal taip atsitiko. Bet jei žmogus gauna darbą savivaldybėje dėl to, kad jis turėjo ryšių, dėl to laimėjo viešuosius pirkimus, tada tai – problema. Nes reiškia, kad nebūtinai geriausias pasiūlymas buvo atrinktas, nebūtinai geriausias žmogus gavo darbą“, – sakė ji.

Kreipsis į teisėsaugą

Savivaldybės ataskaitoje konstatuota, kad Autobusų parko veikla vykdoma pažeidžiant įstatymus, kad parko valdomas turtas nėra apsaugotas nuo sukčiavimo, iššvaistymo ir pasisavinimo.

„Be jokios abejonės jau 2013 metais reikėjo, o dabar jau būtinas atskiras viešųjų pirkimų tarybos atskiras požiūris. To, ko reikalauja viešųjų pirkimų įstatymas, šios įstaigos internetiniame puslapyje aš nepamačiau. Galbūt tai techninė klaida“, – kalbėjo Seimo antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius.

Tai, kad parko vadovas atsipirko laikinai sumažinta alga ir papeikimu, lemti galėjo ir giminystės ryšiai. UAB „Namestai“ vadovauja J.Obločinski. Jis yra Šalčininkų rajono savivaldybės tarybos narys. Šalčininkų autobusų parkui vadovauja E.Obločinski – tarybos nario sūnėnas. „Namestoje“, kuriai vadovauja tarybos narys, anksčiau dirbo ir mero sūnus, taip pat Zdzislavas Palevič. „Namesta“ yra laimėjusi viešuosius pirkimus, kuriuos skelbė autobusų parkas.

Anoniminį skundą dėl autobusų parko dar prieš penkerius metus gavo meras.

„Komisija turėjo daug klausimų. Jie nustatė pažeidimų, bet paskui išsiaiškinom ir viskas buvo gerai“, – sakė E.Obločinski.

Iš „Lietuvos ryto“ televizijos sužinojęs apie padėtį Šalčininkų autobusų parke Seimo antikorupcijos komisijos pirmininkas V.Gailius žada kreiptis į teisėsaugą.

„Tame audite gali nustatyti ūkinės finansinės veiklos pažeidimų, kurie suponuotų baudžiamajame įstatyme numatytas veiklas – apgaulingos arba aplaidžios buhalterijos požymių“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė V.Gailius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.