Teisėsauga sprendžia, ar pradėti tyrimą dėl sankcijas Rusijai pažeidusių iki 10 įmonių

Teisėsauga sako sprendžianti, ar pradėti ikiteisminį tyrimą dėl maždaug dešimties įmonių, pirkusių Rusijos įmonės „Minudobreniya“ trąšas ir taip galbūt pažeidusių Europos Sąjungos (ES) sankcijų Rusijai politiką.

Generalinė prokuratūra<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Generalinė prokuratūra<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2018, 4:34 PM

„Tai yra pateiktos medžiagos nagrinėjimo stadija. Procesinis sprendimas, ar pradėti ikiteisminį tyrimą, nėra pradėtas. Nagrinėjimo metu vertinama iki dešimties įmonių veikla“, – BNS ketvirtadienį sakė Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Elena Martinonienė.

Iš „Minudobreniya“ per tarpininką trąšas pirkęs, „valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui priklausantis „Agrokoncernas“ ketvirtadienį pareiškė, kad prašo prezidentės ir premjero įvertinti užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus veiksmus, kai šis prieš kelias savaites inicijavo kreipimąsi į prokurorus.

Koncerno teigimu, tokie Užsienio reikalų ministerijos (URM) vadovo sprendimai yra politizuoti, kenkiantys įmonės reputacijai ir selektyviai išskiriantys vieną bendrovę, nors su „Minudobreniya“ prekiauja daugiau Lietuvos verslų.

Tačiau URM teigia to nedariusi.

„URM kreipėsi į Generalinę prokuratūrą įvertinti LRT tyrimų skyriaus skelbiamą informaciją ir imtis veiksmų, kad būtų atliktas tyrimas dėl galimo tarptautinių sankcijų pažeidimo. Tai nustatyti nėra URM kompetencija. URM kreipimesi į Generalinę prokuratūrą konkrečios įmonės nėra įvardytos“, – rašoma ministerijos BNS pateiktame atsakyme.

„Į kompetentingas nacionalines institucijas rekomendavo kreiptis ir Europos Komisija, su kuria URM konsultuojasi tarptautinių sankcijų įgyvendinimo klausimais“, – teigiama jame.

„Agrokoncernas“ yra pirkęs „Minudobreniya“ trąšas iš tarpinininko įmonės Dubajuje.

Daugiau nei 80 proc. šios įmonės akcijų priklauso Arkadijui Rotenbergui – jam dėl artimų ryšių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu nuo 2014 metų taikomos tarptautinės sankcijos.

Visgi pačios „Minudobreniya“ įmonių, kurioms taikomos sankcijos, sąraše nėra.

LRT Tyrimų skyrius yra gavęs Europos Komisijos išaiškinimą, kad automatiškai sankcijos taikomos ir toms bendrovėms, kuriose daugiau kaip pusė akcijų priklauso asmenims iš „juodojo sąrašo“. Anot LRT kalbintų teisininkų, tai reiškia, kad sankcijos gali būti taikomos ir „Minudobreniya“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.