Beveik pusė šios vyriausybės ministrų pripažinti pažeidę įstatymą

Septyni šios vyriausybės ministrai Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pripažinti pažeidę įstatymą. Patys ministrai aiškina, kad tai atsitiko dėl neapsižiūrėjimo ir netyčia. Premjeras taip pat neskuba jų raginti palikti postų. Tik švietimo ir mokslo ministrę Jurgitą Petrauskienę atsistatydino anksčiau, nei komisija nusprendė, kad ji pažeidė įstatymą.

J.Petrauskienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
J.Petrauskienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2018, 9:37 PM

VTEK šiemet ministrams kirto iš peties – septyni pripažinti pažeidę įstatymą. J. Petrauskienę premjeras nusprendė atleisti pora dienų anksčiau nei komisija pripažino ją supainiojus interesus. Nepalankaus etikos sargų verdikto spalį sulaukusi kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson iš pareigų bus atleista gruodžio 21-ąją, tačiau ne dėl etikos komisijos sprendimo.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, teisingumo ministras Elvinas Jankevičius, žemės ūkio ministras Giedrius Surplys, ūkio ministras Virginijus Sinkevičius, socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis toliau lieka vadovauti ministerijoms. Pavyzdžiui ūkio ministras pažeidė įstatymą, nes nedeklaravo, kad yra ministras.

„Aš esu tas, kuris sąmoningai slėpė nuo visuomenės, kad yra ministras. Aišku, gailiuosi ir taisydamasis, susitikdamas su žmonėmis dažniau pabrėšiu savo kalbose, kad esu ministras. Man labai gaila, kad tokia institucija, kuri turėtų atlikti priežiūrą – viešieji privatūs interesai yra tikrai opi problema – tokiais sprendimais šiukšlina savo darbotvarkę ir diskredituoja save“, – negaili ironijos V. Sinkevičius.

L. Kukuraitis sako, kad koją ministras kiša tai, kad jie atėjo į ministrų postus iš tokių sričių, kuriose nereikėjo deklaruoti savo interesų: „Didžioji dalis ministrų atėjo iš tokių sričių, kur nereikėdavo deklaruoti interesų ir tai buvo pirmas darbas, kuris buvo atliekamas. Daugelis ministrų pirmą kartą tai darė ir tos klaidos, man atrodo, visiškai normalu, kad jos pasitaikė.“

Premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad tik pradėjus dirbti ministrams buvo pakviesti komisijos ekspertai, peržiūrėtos deklaracijas, bet po kiek laiko išlindo formalumai. S. Skvernelis sako nemanantis, kad ministrai siekė naudos sau ir turi būti išprašyti iš pareigų.

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, pats etikos sargų pripažintas pažeidęs įstatymą, kai nedeklaravo piniginių dovanų vaikams, neskuba smerkti ministrų. Tik sutinka, kad jau buvusios švietimo ministrės pažeidimas buvo pats rimčiausias. Ji nenusišalino nuo sprendimų, kai ministerijoje ir jai pavaldžiose įstaigose viešuosius pirkimus laimėdavo jos sutuoktinis.

Pasak „Lietuvos ryto“ apžvalgininko Vytauto Bruverio, bėdų su etikos sargais gausa rodo, koks ministrų išgirtasis profesionalumas. Jis mano, kad vyriausybės nariai neturėtų pamiršti užpildyti deklaracijų ar įrašyti buvusių sandorių.

„Gal šiek tiek ir VTEK bando pasirodyti tokia uolesne ir akylesne institucija, akivaizdu, dirba savo darbą žiniasklaida, kuri šios valdžios yra juodai nekenčiama ir trečias dalykas, ką jūs pavadinote politine jaunyste, jie patys vadina profesionalumu. Tokie ir profesionalai, užmiršta įrašyti į deklaraciją kad yra tapę ministrai ar savo deklaracijų grafas, kur kiekvienas paprastas mirtingasis užpildytų jų vietoje, o jie pamiršta, tiesiog nesumoja“, – pastebi apžvalgininkas.

VTEK nekomentuoja, ar pažeidę įstatymą ministrai gali toliau eiti pareigas, tai esą premjero ir valdančiųjų reikalas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.