Kas, kur, kada: visa Lietuva - kaip ant delno

Smiltynė[[ge:lrytas:lrytas:8577984]]

Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Dec 15, 2018, 1:46 PM, atnaujinta Dec 15, 2018, 1:47 PM

Į šventinių nuotykių sūkurį neria ir Lietuvos jūrų muziejus. Lankytojai šį, kitą savaitgalį bei antrą Kalėdų dieną galės stebėti kaip kartu su didžiuliais eršketais ir kitomis žuvimis povandeniniame tunelyje plaukioja Kalėdų senelis. Nepabūgęs sušlapti nei barzdos, nei kojų, jis linksminasi su žuvimis ir moja žiūrovams. Jūrų muziejuje tradiciškai pradėjo veikti ir Kalėdinis pingvinų paštas. Prieš metus po rekonstrukcijos atsidariusiame akvariume jau apsilankė 387 tūkst. lankytojų. Dabar dvidešimt keturiuose akvariumuose gyvena 650 žuvų ir kitų jūrų gyvūnų, iš viso 155 rūšys. Didžiojo baseino, per kurio dugną eina tunelis, puošmena – eršketai. Dabar kai kurių šių archajiškų, dinozaurų laikus menančių gyvūnų ilgis jau viršija du metrus. Gyvena jie iki šimto metų ir užauga net iki dešimties metrų.

Vilkaviškio LIONS klubo ir miestelio bendruomenės organizuotame paramos koncerte buvo renkamos aukos sunkiai sergančiam aštuonerių metų berniukui, augančiam gausioje šeimoje.

Renginyje buvo surinkta 1317 eurų. Dar 440 eurų mažajam ligoniui perdavė viena Vilkaviškio bendrovė, tiek pinigų surinkusi per Pyragų dieną.

Juozapava

Rokiškio rajono kelyje apvirto 48 metų panevėžiečio vairuojamo miškavežio priekaba. Iškritę rąstai užtvėrė kelią, aplankstė metalinius atitvarus ir aplaužė pakelėje augančias tris pušis.

Spėjama, kad vairuotojas važiavo per greitai, todėl ir nesuvaldė miškavežio. Tądien buvo prastas oras ir slidus kelias. Per avariją vairuotojas nesusižeidė. Išsikvietęs pagalbą jis miškavežyje įmontuotu hidrauliniu keltuvu nuo kelio patraukė iškritusius rąstus.

Netoli Marijampolės savivaldybės kaimo esančią vieną didžiausių Lietuvoje Amalvos pelkę prieš keturis dešimčius nuskurdino melioracija. Buvo nuspręsta grąžinti skolą unikaliam gamtos kampeliui.

Per pastaruosius ketverius metus Amalvoje buvo atkurtas hidrologinis režimas, o prieš kelias dienas atidarytas pažintinis 121 m ilgio takas su apžvalgos bokšteliu. Informaciniai stendai lankytojus supažindina su Žuvinto gamtos rezervate plytinčios pelkės istorija, gyvūnija bei augmenija.

Vilkaviškio rajone įkliuvo penki 27-37 metų vyrai, siauriausia su Rusija besiribojančio ežero vieta parsiplukdę penkias dėžes nelegalių rūkalų (15 tūkst. pakelių).

Pasieniečių vaizdo stebėjimo įranga užfiksavo vandenyje judančius įtartinus objektus. Pareigūnai nuvyko į paežerę, nuo kurios iki Rusijos sienos – 800 metrų, ir pastebėjo vyrus, iš vandens tempiančius prie virvės pririštas penkias dėžes. Trys kontrabandininkai buvo sučiupti iš karto, o kiti du sulaikyti po gaudynių.

Telšiai

Į policiją atėjęs 61 metų telšiškis atnešė pistoletą „EKOL P29“. Ginklą pristatęs antrines žaliavas surenkantis darbuotojas paaiškino jį radęs darbo metu – antrinių žaliavų konteineryje.

Ar radinys tikrai yra šaunamasis ginklas, paaiškės atlikus ekspertizę.

Kraštotyros muziejuje vyko Vinco Kudirkos skaitymai, skirti Lietuvos himno autoriaus 160-mečiui. Renginio iniciatorius, idėjos autorius ir režisierius – V.Pauliukaitis (nuotr.), kilęs iš Marijampolės.

Vakare skambėjo muzika, buvo skaitomi V.Kudirkos amžininkų prisiminimai, cituojami dokumentai, atskleidžiantys poeto asmenybę.

Lazdijų rajone esančio Veisiejų regioninio parko lankytojų centre šventinė eglutė papuošta originaliais žaisliukais, atspindinčiais Žygimantų dvarus XIX a. pabaigoje ir Lietuvos tautinius kostiumus XX a. pradžioje. Išskirtinius, rankomis pagamintus žaislus, sukūrė tautodailininkė G.Kuprevičienė.

Žaliaskarė papuošta 50 tekstilinėmis priemonėmis sukurtų išskirtinių žmonių figūrėlių, kurių kiekviena aprengta tam tikrą istorinį periodą atspindinčiais drabužiais.

Panevėžys

Marijonų gatvėje 77 metų panevėžietė blogai uždarė namų duris. Ar tai moteris per silpnai pastūmė, ar užstrigo laiptinėje patiestas kilimėlis, tačiau durys liko praviros. Kad buto durys praviros, panevėžietė pastebėjo maždaug po pusvalandžio.

Apsižiūrėjusi moteris pastebėjo, kad iš prieškambaryje kabėjusios striukės dingo piniginė su 100 eurų. Tyrimą dėl vagystės pradėję pareigūnai neabejoją, kad seną moterį nuskriaudė po daugiabučius slankiojantys ir grobio ieškantys nusikaltėliai.

Šventiškai pasipuošė ir Klaipėdos paplūdimiai – šviečiančių lempučių girliandos jau sužibo ant Antrosios Melnragės ir Smiltynės gelbėjimo stočių.

Sutemus abiejuose paplūdimiuose įjungiami galingi žibintai, kurie nušviečia kelią nuo gelbėjimo stočių iki jūros. Pasigrožėti šiais reginiais prie jūros ir žiemą atvažiuoja nemažai žmonių. O per šventes išsiilgusių jūros būna dar daugiau.

Girta 32 metų moteris sukėlė dvi avarijas. 2,62 promiles pripūtusi vairuotoja važiavo kartu su septynerių metų sūnumi.

Ketvirtadienio vakarą sėdėdama prie automobilio „Toyota Avensis“ vairo nuo alkoholio apsvaigusi klaipėdietė Paryžiaus Komunos gatvėje nesuvaldė mašinos ir kliudė ją praleisti sustojusį automobiliį „Volkswagen Phaeton“. Po avarijos ji iškart nuvažiavo tolyn. Už kelių šimtų metrų ties Rumpiškės gatvės sankryža girta vairuotoja atsidūrė priešpriešinėje eismo juostoje ir susidūrė su „Audi“. Ant galinės sėdynės sėdėjęs vaikas nenukentėjo.

Kučgalis

Vėlų vakarą Biržų rajone užsidegė vienkiemis. Gyventojų jame nebuvo, tad gaisras spėjo įsisiautėti visa jėga. Ugnis apėmė gyvenamąjį namą ir ūkinį pastatą. Gaisras suniokojo abiejų pastatų stogus, vandeniu buvo sulieta apie 40 tonų šieno. Gaisrininkai įtaria padegimą.

Namo šeimininkas sodyboje negyvena, bet įleido stogo virš galvos neturintį pusamžį vyriškį. Seniūnas sakė, kad įnamis yra ligotas ir nespjauna į alkoholį. Prieš dvi dienas išvyko savo reikalais ir kilus gaisrui name nebuvo.

Alytaus rajone gyvenananti Stasė Motiejūnienė sulaukė 100 metų jubiliejaus. Moteris gyvena pas dukterį Danutę, ją ir jos vyrą Vladą. Jie rūpinasi moters kasdienybe, ypač nudžiugino išpildę 100-ojo gimtadienio norą – apsilankyti gimtinėje Gudonių kaime (Lazdijų r.) ir susitikti su ten gyvenančiais pažįstamais bei draugais.

Senolė nestokoja optimizmo ir nuolat juokauja. „Visus gyvenime labai mylėjau ir myliu, ant nieko nepykstu“, – sakė šimtametė ir pritarė kitiems, kad, galbūt, tai ir yra jos ilgaamžiškumo priežastis.

Šiaurės prospekto daugiabutyje įsiplieskė didelis gaisras, kurio metu nukentėjo senyvo amžiaus moteris. Dūmais smarkiai apsinuodijusi šeimininkė susitrenkė galvą.

Gaisras kilo kambarryje, perpildytame senkdaičių. Liepsnos suniokojo didelę dalį būsto, išdegė visas kambarys. Baimindamiesi dėl savo saugumo, į lauką išbėgo ir kitų butų gyventojai. Gaisro priežastis kol kas neaiški. Moterisnėra asociali, tačiau linkusi nešti į namus įvairius senus daiktus.

Skaistgirys

Joniškio rajone buvo išgelbėtas į vandenį įlūžęs vyras. Jis įlūžo žvejodamas karjere.

Vyras nuo kranto buvo nutolęs maždaug 10 metrų. Jį ištraukė ir medikams perdavė šalia buvęs vyras.

Vilniaus rajono miestelyje į griovį įvažiavo automobilis. Kaip įvykio vietoje pasakojo vairuotojo draugas, automobilį vairavęs apie 50 metų vyras dėl slidaus kelio nesuvaldė automobilio ir šis atsidūrė griovyje.

Įvykio metu vairuotojas susitrenkė nosį, jį apžiūrėjo medikai, tačiau jis nebuvo išvežtas į ligoninę. Paaiškėjo, kad vyras buvo neblaivus – jam nustatytas legvas, 0,8 prom. girtumas.

Šilutiškiai niekaip nesulaukia naujų sporto rūmų statybos pradžios – savivaldybės paskelbtą rangos darbų viešojo pirkimo konkursą sustabdė teismai.

Įmonės „Tiksli forma“ prieš trejus metus pasiūlytam naujo sporto ir sveikatingumo komplekso techniniam projektui valstybė atseikėjo daugiau kaip 101 tūkst. eurų, o Šilutės rajono savivaldybė pridėjo apie milijoną eurų. Renovuotame sporto rūmų pastate norima įrengti baseiną, pirtis, vonias, poilsio kambarius, treniruočių sale galėtų naudotis ir sunkiaatlečiai.

Gali būti, kad jau kitais metais alytiškiai galės džiaugtis nauja laisvalaikio praleidimo erdve, atsirasiančia Lietuvos šimtmečio parke, Vidzgirio rajone.

Alytaus valdžia pasirašė darbų pirkimo sutartį su įmone „Simno komunalininkas“, kuri įsipareigojo iškasti ne mažesnį kaip 0,09, ne didesnį kaip 0,1 hektaro ir ne gilesnį nei 3 metrai dekoratyvinį inksto formos vandens telkinį. Įmonė turės ne tik iškasti tvenkinį, bet ir tinkamai sutvarkyti aplinką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą