Vladas Gaidys: „Saulius Skvernelis pateko į neigiamų personažų ratą“

Dėl mokytojų streiko smuko ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio populiarumas – palankiai vertinančių jo veiklą sumažėjo beveik devyniais procentiniais punktais.

Saulius Skvernelis.<br>D.Umbraso nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>D.Umbraso nuotr.
Vladas Gaidys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vladas Gaidys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 15, 2018, 11:49 AM

Gruodžio mėnesį per apklausą premjerą palankiai vertino 36,8 proc. respondentų, nepalankiai – 40 proc. Lapkritį jis turėjo 45,4 proc. palankių ir 32,3 proc. nepalankių vertinimų.

„S. Skvernelio reitingas mažėja jau penktą mėnesį. Bet pirmą kartą neigiamai vertinančių premjerą skaičius tapo didesnis už tuos, kurie jį vertina teigiamai. Jis pateko į neigiamų personažų ratą“, – BNS sakė apklausą atlikusios įmonės „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys.

Gruodžio 1-9 dienomis atliktos apklausos rezultatus skelbia dienraštis „Lietuvos rytas“. Tyrimo metu apklausti 1025 žmonės.

Anot V.Gaidžio, premjero reitingo smukimas susijęs su mokytojų streiku ir „premjero ne visai pasisekusiu reagavimu į tuos dalykus“.

Jo teigimu, smunkantis populiarumas taip pat mažina premjero galimybes sėkmingai dalyvauti prezidento rinkimuose, nes susiaurėja elektoratas.

Pasak V.Gaidžio, Lietuvos rinkėjai gali pasigesti jautraus, įsiklausančio į žmonių problemas politiko bruožų.

Konfliktas su streikuojančiais mokytojais nusmukdė ir buvusios švietimo ministrės Jurgitos Petrauskienės reitingą ir gyventojų pasitikėjimą visa švietimo sistema.

Lapkritį palankiai vertinančių tuometinę švietimo ministrę buvo 11 proc., gruodį jis nukrito iki 6 proc. Tuo metu neigiamų vertinimų skaičius išaugo nuo 51 proc. praėjusį mėnesį iki 58 proc. gruodį.

„Ji tapo pačiu nepopuliariausiu politiku. Beveik 60 proc. neigiamų vertinimų – retas politikas tokią ribą pasiekia. J. Petrauskienė taip pat nukentėjo per streikus“, – teigė V. Gaidys.

Apklausos duomenys rodo, kad įtampos dėl mokytojų darbo apmokėjimo modelio bei kitų pertvarkų neigiamai atsiliepė visos švietimo sistemos vertinimui.

„Švietimo sistema kažkada apie 2003-uosius metus buvo institucija, kuria labiausiai buvo pasitikima, o dabar nukrito nuo 41 proc. iki 35 proc. pasitikėjimas. Išaugo atitinkamai 6 procentiniais punktais nepasitikėjimas ir tai mažiausias rezultatas per 20 metų“, – sakė „Vilmorus“ vadovas.

Anot jo, tai rodo, kad įsivyravusi įtampa ir konfliktai kenkia visoms pusėms – ir valdžiai, ir švietimo bendruomenei.

Sociologas prisiminė, kad panaši situacija buvo stebima ir per Rolando Pakso apkaltos skandalą, kada reikšmingai krito ir žiniasklaidoje stipriai kritikuoto R. Pakso reitingai, ir gyventojų pasitikėjimas pačia žiniasklaida.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.