V. Pranckietis pasveikino inauguruotą naują Gruzijos prezidentę

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sekmadienį pasveikino inauguruotą Gruzijos prezidentę Salomės Zurabišvili.

D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2018, 5:25 PM, atnaujinta Dec 16, 2018, 5:27 PM

„Malonu pasveikinti naujai išrinktą prezidentę, pirmąją moterį, išrinktą šalies vadove. Linkime sėkmės ir prezidentei, ir visai šaliai nuosekliai siekti užsibrėžtų pokyčio tikslų,“ – sakė inauguracijos iškilmėse Telavyje dalyvavęs V. Pranckietis.

Kaip pranešė Seimo spaudos tarnyba, tapusi prezidente S. Zurabišvili pirmųjų vizitų ketina vykti į Briuselį, Berlyną, Paryžių ir Baltijos valstybes.

Lapkričio 28 dieną S. Zurabišvili laimėjo paskutinius tiesioginius prezidento rinkimus.

S. Zurabišvili rinkimuose dalyvavo kaip nepriklausoma kandidatė, bet ją rėmė milijardieriaus Bidzinos Ivanišvilio valdančioji partija „Gruzijos svajonė“.

Pirmoji Gruzijos prezidentė moteris yra buvusi prancūzų diplomatė. Ji gimė Prancūzijoje nuo bolševikų režimo į Paryžių 1921 metais pabėgusioje gruzinų šeimoje. S. Zurabišvili studijavo tarptautinius santykius prestižiniame Paryžiaus politikos mokslų institute. Po studijų ji pradėjo 30 metų trukusią diplomatės karjerą, dirbo Jungtinėse Tautose, Vašingtone, Čade. Savo diplomatinės karjeros pabaigoje 2003 metais ji buvo paskirta Prancūzijos ambasadore Tbilisyje.

Po 2003 metų Rožių revoliucijos į valdžią atėjęs prezidentas Michailas Saakašvilis paskyrė S. Zurabišvili Gruzijos užsienio reikalų ministre. Tačiau ji netrukus įgijo priešų tarp parlamentinės daugumos atstovų. Po metų darbo ji atleista iš ministrės pareigų. Tada S. Zurabišvili prisidėjo prie opozicijos parlamente ir tapo viena aršiausių M. Saakašvilio kritikų.

2010 metais ji pasitraukė iš Gruzijos politinio gyvenimo ir penkerius metus dirbo Jungtinių Tautų Irano stebėsenos ekspertų grupėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.