V. Titovas priėjo liepto galą: tyrėjai užčiuopė siūlo galą, nuvedusį prie galimų užsakovų

Buvęs Klaipėdos tarybos narys Viačeslavas Titovas sulaukė įtarimų. Purvu ant Lietuvos taškęs uostamiesčio politikas priėjo liepto galą, kai su purvais bandė sumaišyti pasipriešinimo okupantų valdžiai simboliu tapusį partizaną Adolfą Ramanauską-Vanagą.

Reportažo stop kadras.
Reportažo stop kadras.
Reportažo stop kadras.
Reportažo stop kadras.
Reportažo stop kadras.
Reportažo stop kadras.
Reportažo stop kadras.
Reportažo stop kadras.
Reportažo stop kadras.
Reportažo stop kadras.
Reportažo stop kadras.
Reportažo stop kadras.
Reportažo stop kadras.
Reportažo stop kadras.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Dec 17, 2018, 1:58 PM, atnaujinta Jan 30, 2019, 4:49 PM

Tirdami medžiagą dėl politiko mandato atėmimo teisėsaugininkai užčiuopė siūlo galą, kuris nuvedė prie galimų vietos politikų užsakovų.

Ant partizano piltas purvas privačiuose politiko susirašinėjimuose įvertintas geru darbu, o tas įvertinimas atsiųstas iš nedraugiškų valstybių struktūrų kompiuterio.

O kai pasigilini dar giliau, kyla įtarimų, ar už pilamą purvą politikui nebuvo mokama. Mat jis atrodo solidžiai, o oficialiai uždirba grašius. Dar mažesnius grašius kostiumuotas politikas moka į valstybės biudžetą. Kiek kainuoja bandymas sukompromituoti mūsų partizanus?

Partizanų vadą A.Ramanauską-Vanagą civilių žudiku išvadinęs buvęs Klaipėdos tarybos narys V.Titovas eidamas į prokuratūrą rodė pergalės ženklą.

Iš prokuratūros V.Titovas išėjo jau įtariamasis. Buvęs Klaipėdos tarybos narys to nesitikėjo. Prokurorai jam pasunkino įtarimus ir jis bus teisiamas pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius.

„Dėl A.Ramanausko-Vanago atminimo paniekinimo, dėl nesantaikos kurstymo prieš Lietuvos partizanus. Taip pat įtarimas dėl genocido paniekinimo, nes Lietuvos partizaninio judėjimo aukos pripažintos kaip genocido aukos“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ sakė prokuroras Simonas Genys.

V.Titovas į prokurorų akiratį pakliuvo, kai viešame tarybos komitete partizanų vadą A.Ramanauską-Vanagą išvadino nekaltų žmonių žudiku. Esą partizanų vadas nužudė 8 tūkst. nekaltų žmonių. Teiginius, kad A.Ramanauskas-Vanagas žudė civilius, V. Titovas perskaitė 1957 metų sovietų teismo nutartyje. Dėl tokių teiginių Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas konstatavo, kad V.Titovas apšmeižė A.Ramanauską-Vanagą ir sulaužė tarybos nario priesaiką.

Tačiau naivuolio kaukę nuplėšė sunkesnių įtarimų pateikę prokurorai, kai išsamiai buvo išanalizuota paimtame kompiuteryje rasta informacija. Dalis jos — susirašinėjimas su Rusijos atstovais, kuriame V.Titovui rašoma: „Gera medžiaga, padirbėkime.“

„Man sunku komentuoti, kas ką man parašė. Aš einu tik už Lietuvą, klaipėdiečius ir tiesą“, – sakė V.Titovas.

Anksčiau V.Titovas Lietuvą buvo išvadinęs fašistine valstybe ir ne kartą atvirai segėjo Georgijaus juostelę – rusų valdžios ir galios simbolį. Iki tol visi bandymai paniekinti Lietuvą buvo sėkmingi, bet su partizanų vadu nebeišdegė.

„Įtarimas gana ilgas – 6 lapų. Tai reiškia, kad inkriminuotas ne vienas epizodas. Aš įžvelgiu ir pagrįstai galiu sakyti, kad tai sistemingas veikimas“, – sakė prokuroras S.Genys.

Anot istorikų, KGB visą laiką stengėsi partizanus vaizduoti banditais, ilgą laiką jiems tai sekėsi, bet galiausiai jų propagandos era eina į pabaigą. Partizaninis judėjimas Lietuvoje – įrodymas okupacijos, kurią Rusija iki šiol neigia. Lietuvos partizanų atsiminimus jau skaito užsienio šalys, knygų leidimai kartojami po kelis kartus.

„Valstybė neturi nei kalnų, nei Amazonės džiunglių ir galėjo priešintis tokiam galingam okupantui beveik 10 metų. Čia tikrai istorinis įvykis, kuris nėra pakankamai įvertintas. Kadangi į anglų kalbą išversti A.Ramanausko-Vanago prisiminimai, netrukus jie bus pradėti platinti“, – pasakojo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinė direktorė Teresė Birutė Burauskaitė.

Todėl esą ir skubama iki pasirodant knygai anglų kalba suteršti Lietuvos partizanų vado vardą.

„Rusai pyksta, kad nebevaldo proceso, jiems nesiseka. Jau ir Vakarai atsimerkia, bando pamatyti, kiek lėšų ir resursų jie skiria propagandai“, – sakė T.B.Burauskaitė.

„Jis yra Rusijoje, kai Vladimiras Putinas atėjo į valdžią, jau seniai kuriamos sistemos dalis, kur norima pateikti Rusijos istorijos versiją. Pagal šią versiją akcentuojama, kad Lietuvos partizanai buvo banditai. Lietuvoje aiškių lyderių, kurie taip aiškiai tarnautų propagandai, nepavykdavo rasti, tai V.Titovas jiems yra atradimas“, – sakė istorikas Vygantas Vareikis.

Tačiau įtarimų sulaukęs kandidatas į Klaipėdos merus V.Titovas ir toliau tęsia, ką pradėjęs. Jo, kaip teisuolio veidą, plačiu mastu rodo propagandinis Kremliaus kanalas.

Ekspertai sako, kad Rusija jau nuo seno įvaldžiusi propagandos meną, kurio taikiniu šį kartą tapo partizanas A.Ramanauskas-Vanagas.

„Gerai žinoma ir atskleista operacija, kaip Rusija bandė paversti vieną popiežių nacių kolaborantu. Norėjo gauti tam tikros medžiagos iš archyvų, atsirinko, ko reikėjo, prie tos medžiagos pridėjo dezinformacijos dozę. Jie susirado vokiečių dramaturgą, kuris tai panaudojo savo pjesėje.

Ir tos pjesės pagrindu viso pasaulio mastu buvo bandoma popiežių paversti nacių kolaborantu. Paralelės su A.Ramanausko-Vanago šmeižimu yra absoliučiai akivaizdžios“, – teigė politikos apžvalgininkas Marius Laurinavičius.

O jeigu praveri V.Titovo piniginę, kyla įtarimų, kad jis purvą pila galbūt ne už dyką. Jeigu jis gyventų už tokią sumą, kokią deklaruoja, kostiumo, kurį nuolat vilki, neįpirktų. Į prokuratūrą eitų pėsčiomis, o dabar atvažiuoja mašina.

Ir advokato neturėtų už ką pasisamdyti, nes oficialios jo deklaruojamos pajamos – 341 euras per mėnesį. Per metus jis deklaruoja sumokantis 124 eurus mokesčių.

V.Titovas oficialiai vadovauja savo įkurtai turizmo agentūrai, tarpininkauja dėl vizų į Rusiją ir į Baltarusiją. Oficialiai per mėnesį įmonė surenka 833 eurus. O šioje įmonėje jis darbuojasi kartu su žmona.

Ant skurdo ribos pagal oficialias pajamas balansuojantis V.Titovas bent 3–4 kartus per metus važiuoja į Rusiją arba Baltarusiją, o kelionės vadinamos verslo reikalais. Tyrimo metu prokurorai žada išsiaiškinti, kokie aitvarai maitina V.Titovą ir jo šeimą.

„24/7“ – sekmadieniais 21.00 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.