S. Skvernelis: tarp A. Paleckio bendražygių – „ponas Paluckas“

Šiandien teisėsauga pranešė, kad nuo spalio mėnesio sulaikytas politikas Algirdas Paleckis ir dar daugiau asmenų, o teisėsauga dėl šnipinėjimo pradėjo ikiteisminį tyrimą. Premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad A.Paleckio bendražygių yra ir dabartinių politikų tarpe.

Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Premjeras, Saulius Skvernelis, Vyriausybė<br>D.Umbraso nuotr.
Premjeras, Saulius Skvernelis, Vyriausybė<br>D.Umbraso nuotr.
Algirdas Paleckis.<br>V.Balkūno nuotr.
Algirdas Paleckis.<br>V.Balkūno nuotr.
Algirdas Paleckis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Algirdas Paleckis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Algirdas Paleckis.<br>V.Balkūno nuotr.
Algirdas Paleckis.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 19, 2018, 7:40 PM, atnaujinta Dec 20, 2018, 11:39 AM

„Tai viešai prieinama informacija – ponas Paluckas, senas bendražygis, bičiulis. Kas buvo skelbta viešoje erdvėje ir šią savaitę interviu buvo pasakyta. Kokią įtaką jis darė ir mūsų tam tikriems politikams – tai irgi klausimas, kuris yra pakankamai svarbus“, – sako ministras pirmininkas.

Žurnalistės Daivos Žeimytės-Bilienės ir premjero S.Skvernelio pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

– Premjere, teisėsauga pranešė, kad nuo spalio mėnesio sulaikytas politikas A.Paleckis. Taip pat sulaikyta ir daugiau asmenų – visi lietuviai, išskyrus vieną Rusijos pilietį. Ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl šnipinėjimo. Ar jums buvo žinoma, kad vykdomas toks tyrimas?

– Kiek man pagal pareigas priklauso, tiek buvo žinoma, kad toks tyrimas vyksta. Žinomos buvo ir kai kurios pavardės. Tik galiu pasidžiaugti, kad teisėsauga ir žvalgybos institucijos atlieka savo pareigą. Daug kas šalyje bando mus nuraminti ar nusiraminti, kad mes niekam nesame įdomūs, kad procesai, vykstantys šalyje, irgi niekam neįdomūs, kad čia panika ar paranoja.

Mes esame įdomūs ir kiekvieną situaciją, kuri mūsų valstybėje susiklosčiusi ar klostosi, stengiasi išnaudoti mūsų nedraugai – tiek išorėje, tiek viduje esantys. Džiaugiuosi, kad mūsų tarnybos geba užkardyti tikrą informaciją, pateikti, kam reikia, ir priimti tuos sprendimus, kurie šiandien buvo dalinai paviešinti.

– Neoficialiai sakoma, kad A.Paleckis buvo sulaikytas su įkalčiais, nes rinko informaciją pagal specialiųjų tarnybų užduotis. Gal jūs žinote, kas tai per informacija ir iš kur jis ją gaudavo?

– Detaliai negaliu žinoti, ypatingai detalių, kas yra ikiteisminiame tyrime. Žinau informaciją, kuri man reikalinga. Tačiau kas kelia kaip politikui, Vyriausybės vadovui didžiausią nerimą – kad šis žmogus jau nebe pirmą kartą panašiose istorijose yra linksniuojamas.

Dabar pakankamai rimti įtarimai pareikšti. Ir kad jis nėra iš kažkur, iš vakuumo atėjęs – jis buvo čia, aktyvioje politikoje, dalyvavo įvairių partijų veikloje, buvo susijęs, pasirodo, artimais, bičiuliškais ryšiais su partijų lyderiais. Tai irgi neramina.

– Su kuo konkrečiai?

– Tai viešai prieinama informacija – ponas Paluckas, senas bendražygis, bičiulis. Kas buvo skelbta viešoje erdvėje ir šią savaitę interviu buvo pasakyta. Kokią įtaką jis darė ir mūsų tam tikriems politikams – tai irgi klausimas, kuris yra pakankamai svarbus.

– Teisėsaugos informacijoje teigiama, kad yra kažkokių sąsajų su partijomis, bet jos neparlamentinės.

– Irgi negalėčiau komentuoti, kadangi tai ikiteisminio tyrimo dalykas.

– Tai įdomi informacija, bet ar ji labai vertinga – klausimas. Asmenys, kurie paminėti teisėsaugos tyrime, visada minimi Valstybės saugumo departamento pažymose. Faktas, kad juos visada seka, kad jie galbūt gali būti naudingi priešiškoms valstybėms.

– Faktas yra tas, kad niekada neturėjome tokių rimtų pareikštų įtarimų. Matyt, buvo bandoma juos marginalizuoti, kad nėra reikšmingi, nėra pavojingi ir įtakingi. Tačiau šis tyrimas parodė, kad taip nėra.

Jeigu kas nors galvoja, kad mes gyvename vakuume ir tai, kas vyksta šalyje, yra niekam neįdomu, tai yra visiškai kitaip. Bet kokia informacija, žinios ar simptomai turi būti patikrinti ir tarnybos už tai turi būti atsakingos. Tikrai negalime nuvertinti jokios informacijos, net pačios menkiausios.

Mes turėjome istorinių pavyzdžių, kai buvo arba neturima informacijos, arba ji buvo visiškai nevertinta ir turėjome riaušes prie Seimo, įvykius Garliavoje ir panašių situacijų, kai nuo pat pradžių buvo netinkamai pasižiūrėta. Dabar aš džiaugiuosi, kad tarnybos atlieka savo darbą kokybiškai.

– Jūs sakote, kad reikėtų atidžiai žiūrėti į tokią informaciją. Ar nebandote pasiteisinti dėl to, kad pats kreipėtės į specialiąsias tarnybas, jas įvėlėte į politiką?

– Aš neturiu prieš ką teisintis, kad aš, kaip Vyriausybės vadovas, atsakingai ir sąžiningai vykdau savo pareigas. Ir tą ateityje darysiu, nesvarbu, kokios bus reakcijos iš nuomonių formuotojų ar politologų.

Aš matau, kas vyksta šalyje, gaunu visą informaciją ir papildomą informaciją iš žinybų – tiesioginę, netiesioginę – kas vyksta ir kaimyninėse ar kitose valstybėse. Aš privalau pagal Konstituciją atlikti savo pareigą, patinka kam ar nepatinka.

O institucijos, kurios atsakingos atlikti savo funkcijas, turi informaciją ir pareigą tą informaciją pateikti ir pasirašyti. Aš nieko neturiu pasiteisinti. Aš dariau, ką privalau daryti, ir džiaugiuosi, kad tą dariau.

– Bet jūsų nuomonė keičiasi. Iš pradžių paminite konkrečią partiją – konservatorius, kad neva jie kažkaip susiję su Kremliumi. Po to dingsta konservatoriai, tada vėl patikslinimai. Nebeaišku, apie ką jūs šnekate.

– Niekas niekur nedingsta. Kas pasakyta Seime, prielaidas padarant, yra pasakyta.

– Ką reiškia prielaidos? Jūs kalbate apie konkrečius valstybės perversmo planus, kažkokias schemas, po to jos nubraižomos filmukuose.

– Visa informacija, kuri yra gaunama, faktai, turi būti patikrinti. Gal kas nors nori, kad tai keltų juoką, bet man tai juoko nekelia. Dėl to visa informacija ir bandymai pasinaudoti susidariusia situacija, turi būti įvertinti preventyviai.

Galiausiai, turi būti patvirtinti objektyviais įrodymais. Darbas yra daromas tas, kas turi būti daroma tiek Vyriausybės, tiek ministro pirmininko.

– Iš pradžių sakėte, kad konservatoriai bando išjudinti valstybės pamatus. Dar vis laikotės šios nuomonės?

– Aš laikausi nuomonės, kad opozicija, konkrečiai ta politinė jėga bando naudotis ar bandė naudotis. Bet mano užklausimuose nė viena politinė jėga neįvardinta. Kadangi aš negaliu nieko tiesiogiai įvardinti, aš tik klausiu informacijos apie procesus šalies viduje ir išorėje.

– Dabar konservatoriai prašo jūsų atsiprašyti už tai, kad įvėlėte juos į šį reikalą.

– Nėra ko prašinėti atsiprašymo. Jeigu paimtume jų išsakytus teiginius tiek šalyje viešai, tiek „atstovaujant“ Lietuvai ne Lietuvoje, kaip yra įvardijama valdančioji dauguma ar ministras pirmininkas, ar jos lyderiai – tenka ilgai bendrauti ir man pačiam su ambasadoriais, vyriausybių vadovais, kad tokius nepamatuotus epitetus paneiginėti.

– Kodėl pirmame jūsų pasisakyme atsirado konservatoriai?

– Kai jie kabina etiketes kitiems, labai nereaguoja, bet kai jiems patiems prielaidos... Aš turiu tokią savo nuomonę pagal faktus, kurie yra ir užtrunkantys ilgesniam laikotarpyje. Aš tokias išvadas sau pasidarau ir tokias prielaidas išsakau.

– Bet jūsų nuomonė turbūt negali būti vieša nuomonė? Reikia turėti konkrečių įrodymų.

– Aš esu politikas ir savo nuomonę galiu reikšti. Ir džiaugiuosi, kad galiu reikšti demokratinėje, laisvoje šalyje.

– Čia jau ne visai nuomonė. Tai konkretus kaltinimas rimtais dalykais.

– Tai yra nuomonė, faktai, kuriuos dabar reikia patvirtinti arba paneigti.

– Tarnybos dabar turi patvirtinti arba paneigti jūsų nuomonę?

– Ne nuomonę, tiesiog atsakyti į mano konkrečiai suformuluotus klausimus.

– Ar nėra taip, kad jums reikėjo kažkaip pateisinti visa tai? Su švietimo ir mokslo ministro kandidatūra jums nepavyko, turbūt reikėjo jau anksčiau priiminėti sprendimus. Buvo padaryta savotiška klaida, kad anksčiau nebuvo priimti sprendimai, dėl ko kilo mokytojų streikai.

– Netaikau jums, bet visą laiką bandote pagal tam tikros politinės kultūros šalyje sugedimo laipsnį. Aš su ministrės kandidatūra tikrai neprašoviau, ministrė padarė tuos darbus, kurių nė vienas švietimo ministras net nebandė daryti.

Susiklostė nepalanki situacija dėl įvairiausių priežasčių, to pačio pasipriešinimo reformoms, dėl nepalankaus Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos išvados ir ministrė tokį sprendimą priėmė. Naujas ministras, net neabejoju, tuos darbus privalės tęsti ir tęs.

Galbūt tam tikra įtampa švietimo sistemoje turėtų išnykti, bet tas pasipriešinimas reformoms iš dalies švietimo bendruomenės buvo pakankamai akivaizdus. Ir kai viena ar kita pusė turi išankstinį nusistatymą, sunku šnekėtis, nors pokalbiai, derybos vyko, tai įprasminta ir susitikimų, ir susitarimų protokoluose.

Ir šiandien galiu pasakyti, kad ministrei jokių esminių priekaištų dėl to, ką ji darė, nėra. Tiesiog kiekvienas politikas, pradėdamas tokio masto pertvarkas švietimo sistemoje, žino, kad taip gali baigtis. Ta pati Estija, kurią minime dėl sėkmingos reformos – per 3 metus 4 švietimo ministrai pasikeitė.

– Sunku pripažinti, kad klydote, premjere?

– Ne, man tikrai nėra sunku. Jeigu sakyčiau, kad nepataikiau su kažkuriuo ministru, tą ir pasakyčiau.

– Su visais iki šiol pataikėte?

– Galbūt yra įvairiai, bet aš pasirinkau tokią taktiką – viešoje erdvėje tikrai nenorėčiau tiems žmonėms priekaištauti. Tikrai suprantu jų pasiryžimą bandyti dirbti ministerijoje, tai nėra paprasta.

Bet kalbant apie švietimo ministrę, nemanau, kad kažkur suklydau. O klaidų tikrai darau nemažai, aš tą pripažįstu, stengiuosi jas taisyti, pasitaisyti. Ne visą laiką pavyksta.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo antradienio iki ketvirtadienio 16.30 ir 20.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.