Buvusi A. Verygos galvų kapotoja pati atsidūrė ant ešafoto

Iš darbo staiga išvaryta sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėja Nendrė Černiauskienė įsitikinusi, kad taip buvo pasiųstas perspėjimas ir kitiems: „Bijokite.“

Atleista ministro patarėja N.Černiauskienė nenusiteikusi lengvai pasiduoti.<br> lrytas.lt montažas.
Atleista ministro patarėja N.Černiauskienė nenusiteikusi lengvai pasiduoti.<br> lrytas.lt montažas.
Atleista ministro patarėja N.Černiauskienė nenusiteikusi lengvai pasiduoti.<br>T.Bauro nuotr.
Atleista ministro patarėja N.Černiauskienė nenusiteikusi lengvai pasiduoti.<br>T.Bauro nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga plačiau neaiškino, kodėl atleido patarėją.<br>M.Patašiaus nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga plačiau neaiškino, kodėl atleido patarėją.<br>M.Patašiaus nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga plačiau neaiškino, kodėl atleido patarėją.<br>D.Umbraso nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga plačiau neaiškino, kodėl atleido patarėją.<br>D.Umbraso nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga plačiau neaiškino, kodėl atleido patarėją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga plačiau neaiškino, kodėl atleido patarėją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga plačiau neaiškino, kodėl atleido patarėją.<br>T.Bauro nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga plačiau neaiškino, kodėl atleido patarėją.<br>T.Bauro nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga plačiau neaiškino, kodėl atleido patarėją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga plačiau neaiškino, kodėl atleido patarėją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jan 3, 2019, 6:05 AM, atnaujinta Jan 3, 2019, 11:27 AM

Už korupcijos prevenciją A.Verygos komandoje atsakingą buvusią Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) darbuotoją N.Černiauskienę išgarsino „Lietuvos ryte“ pernai skelbtas slapta įrašytas jos pokalbis su buvusiu Respublikinės Panevėžio ligoninės vyriausiuoju gydytoju Ivanu Dorošu.

Į egzorcizmo seansą panašaus pokalbio metu korupciniais nusikaltimais įtariamą mediką A.Verygos patarėja įkalbinėjo iš posto trauktis savo noru ir žadėjo ramybę, o priešingu atveju – naujų bėdų.

Panašioje situacijoje dabar atsidūrė galvų kapojimo specialiste save anksčiau įvardijusi N.Černiauskienė.

Iš pareigų gražiuoju trauktis nesutikusią patarėją užgriuvo kaltinimų lavina.

Bet viešai jai nuskambėjusius priekaištus N.Černiauskienė vertina kaip šmeižtą ir neatmeta galimybės bylinėtis su buvusiu darbdaviu.

Anot „Lietuvos ryto“ šaltinių, buvusi patarėja dėl jos atleidimo bandė susisiekti su premjeru Sauliumi Skverneliu, bet pokalbis neįvyko.

Priekaištai dėl rezultatų

Trečiadienį N.Černiauskienė kreipėsi į ministro atstovę spaudai Liną Bušinskaitę-Šriubėnę, reikalavo nurodyti jos atžvilgiu nuskambėjusių kaltinimų autorių.

Buvusi patarėja neslėpė, kad tokios informacijos jai reikia dėl galimo teisminio ginčo.

Komentuodama A.Verygos sprendimą atleisti N.Černiauskienę iš pareigų ministro atstovė BNS nurodė, kad netenkino patarėjos kuruojamoje srityje pasiekti rezultatai – „viena iš netinkamos lyderystės priežasčių – vėluoja Vyriausybės programoje suplanuotos priemonės, skirtos korupcijos prevencijai“.

Taip pat buvo apgailestaujama, kad patarėjai taip ir nepavyko susidoroti su iššūkiais, todėl bus ieškoma naujo komandos nario.

Ragino trauktis pačiai

N.Černiauskienė „Lietuvos rytui“ teigė, jog garsiai nuskambėjusias atleidimo priežastis ji išgirdo tik iš žiniasklaidos: „Man tai buvo visiškai netikėta. Patyriau šoką.“

Konkurso būdu į ministeriją patekusi buvusi STT darbuotoja tikino per dvejus metus dėl darbo neišgirdusi jokių priekaištų, taip pat niekas iš jos nereikalavo darbo ataskaitų, jai esą nebuvo keliama ir jokių ypatingų generalinių tikslų ar rezultatų.

„Nebent pati savo iniciatyva stengdavausi ministrui pateikti informaciją apie nuveiktus darbus ar planus“, – pridūrė buvusi patarėja.

N.Černiauskienė buvo įsitikinusi, kad A.Veryga jos veikla patenkintas, jautė turinti jo pasitikėjimą: „Todėl viešai išgirsti nepasitenkinimą dėl darbo buvo labai netikėta.“

Siūlymą savo noru trauktis iš ministro patarėjo posto N.Černiauskienė išgirdo dar lapkričio pradžioje.

„Bandžiau A.Verygos klausti, kodėl, bet paaiškinimo negavau. Paklausiau, kaip viešai bus pateiktas mano išėjimas, kokia žinutė jį lydės.

Ministras pasakė, kad bus pranešta, esą aš turiu kitų planų, nors aš jų tikrai neturiu.

Man ši sritis yra įdomi. Nematau kokių nors savo elgesio pražangų, nesijaučiu neatlikusi kokių nors darbų, kad turėčiau slėptis, bėgti ar negalėčiau ištaisyti klaidų, jeigu tokių buvo padaryta. Todėl mano klausimas taip ir liko atviras“, – kalbėjo buvusi patarėja.

Kažkam tapo kliūtimi?

Apie tai, kad bus atleista, N.Černiauskienė sužinojo gruodžio 21-ąją. Tuo metu ji gulėjo ligoninėje.

„Prieš tai ministrui A.Verygai ir viceministrei Kristinai Garuolienei buvau nusiuntusi pranešimą apie galbūt padarytą 400 tūkst. eurų žalą vienoje iš ligoninių.

Mane pasiekė žinios, kad Šalčininkų ligoninė vienam medikamentui išleido ir net viršijo visas tam skirtas biudžeto lėšas. Vaisto kaina buvo beveik dvigubai didesnė nei rinkoje.

Kadangi tuo metu sirgau, paprašiau ministro ir viceministrės imtis skubių veiksmų, kreiptis į teisėsaugą.

Bet, užuot tai darius, iš manęs buvo pareikalauta dar tą patį vakarą pateikti prašymą išeiti iš darbo“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo buvusi patarėja.

N.Černiauskienė mano, kad būtent pateikta informacija apie galimą korupciją vienoje gydymo įstaigų yra susijusi su skubiu jos atleidimu.

Tačiau buvusi patarėja svarstė, kad ministerijos vadovybei nepatiko ir ankstesnės jos pastangos laužyti sveikatos sistemos korupcijos stuburą.

Užsiminė apie klanų kovas

Ar gali būti, kad sistemą skaidrinti žadėjęs A.Veryga su korupcija kovojo tik deklaracijomis? Ar ta kova buvo bendras interesas?

„Tai niekada nebuvo bendras reikalas, visada teko brautis alkūnėmis.

Buvo labai sunku įrodyti, kad reikia kovoti su korupcija ir tai daryti iki pabaigos.

Jeigu norime laužti stuburą korupcijai, jį reikia laužti. Bet tai buvo sunku daryti beveik visą laiką“, – kalbėjo buvusi STT darbuotoja.

N.Černiauskienė „Lietuvos rytui“ užsiminė, kad iš kito ministro patarėjo buvo sulaukusi spaudimo, kai bandė domėtis tiek ministerijos, tiek jai pavaldžių įstaigų viešaisiais pirkimais.

„Išsiskyrė mano ir kitos ministro patarėjos Vilmos Srogės požiūriai į vykusias įstaigų vadovų atrankas.

Aš manau, kad jos turėtų būti daug atviresnės ir viešesnės, jas turi lydėti aiškesnės taisyklės.

Bet korupcijos prevencijos specialistai buvo visiškai nustumti nuo atrankų, mes nebuvome prileidžiami prie kandidatų sąrašo.

Kodėl? Nežinau. Gali būti, kad buvo baimės. Tačiau tos baimės nebuvo pagrįstos.

Palaikymą jaučiau tik iš pradžių. Kada ir kodėl viskas pasikeitė? Manau, pradėjus keistis ministro komandai, kuri vis dar didėja.

Tada, kai įvyko disbalansas tarp vadinamųjų Vilniaus ir Kauno medikų polių, kai iš pareigų buvo šiurkščiai išstumta buvusi viceministrė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė (ji pareigų neteko, kai „Lietuvos rytas“ paskelbė informaciją apie buvusio ministro patarėjo Dano Bakšos jai darytą spaudimą. – Red.), buvo atleistas Santaros klinikų vadovas Kęstutis Strupas, ir madas ėmė diktuoti Kaunas“, – „Lietuvos rytui“ atviravo buvusi A.Verygos patarėja.

Bando įbauginti ir kitus

Apie tamsius sistemos užkaborius viešai prakalbusi N.Černiauskienė atskleidė, kad ministras jai esą paminėjo kitą atleidimo priežastį: „Jis man pasakė, kad aš turiu pasitraukti dėl to, kad žmonės manęs bijo. Tada atsakiau, kad ne dėl draugystės aš atėjau į ministeriją dirbti.

Bet ministras plačiau nepaaiškino, kokios tai baimės. Tik supratau, kad ta baimė – iš politinės komandos.“

Buvusi patarėja tikino, jog pradėjusi dirbti Sveikatos apsaugos ministerijoje jos darbuotojus ragino drąsiau ir atviriau kalbėti, dalytis informacija apie klaidas, problemas.

Ji jautė, jog pastaruoju metu darbuotojai ėmė jaustis drąsiau.

„Tai turbūt mano atleidimu norėta visiems jiems pasiųsti žinutę: „Bijokite“, – apibendrino N.Černiauskienė.

Kad ir kaip būtų, apie patį A.Verygą ji kalbėjo palankiai, nemano, kad sistemai keistis trukdo ministro aplinka: „Suprantu, jog tie žmonės norėtų viską palikti taip, kaip yra, kad būtų lengva.

Atrodo, kad ir ministras su tuo susitaikė, nors iš pradžių jo intencijos buvo kiek kitokios.“

Galėjo prarasti pasitikėjimą

A.Verygos komentaro dėl N.Černiauskienės atleidimo „Lietuvos rytui“ gauti nepavyko. O ministerijos atstovai pakartojo, kad ji buvo atleista dėl netinkamo pareigų atlikimo ir vėluojančio užduočių vykdymo.

„Atkreiptinas dėmesys, kad ministro patarėja korupcijos prevencijos klausimais buvo politinio (asmeninio) pasitikėjimo darbuotoja. Šios kategorijos tarnautojai gali būti atleidžiami kaip praradę politinį pasitikėjimą.

Buvusios patarėjos ketinimas kreiptis į teismą yra vertinamas kaip bet kurio piliečio laisvė savo interesus ginti įstatymų nustatyta tvarka.

Ir kaip kerštas už reikalavimą darbus atlikti kokybiškai“, – teatsakė ministerijos atstovai.

Ministrui netiko, nes tapo nekontroliuojama

Povilas Urbšys

Seimo narys

„N.Černiauskienė atliko mauro darbą ir tapo nebereikalinga. Niekam ne paslaptis, kad šią ministeriją yra apraizgęs skirtingų interesų voratinklis.

Jai vadovavę ministrai, bandydami išmazgyti vienus voratinklius, patekdavo į kitus.

N.Černiauskienės pastangas ir būdus siekti skaidrumo galima vertinti įvairiai, bet ji buvo pakviesta padėti A.Verygai išmazgyti tas interesų gijas ir perimti įtakos svertus į savo rankas. Ji gana entuziastingai ėmėsi šio darbo. Kai kada gal peržengė ribas, bet savo darbą atliko.

Dabar, matyt, ji tapo nebereikalinga, nes jos požiūris jau gali tapti kliūtimi naujai susiformavusiai aplinkai.

Kiek man žinoma, N.Černiauskienė galėjo pasipriešinti A.Skorupsko skyrimui Panevėžio ligoninės vadovu ir tai galėjo sukelti pasipiktinimą tos įtakingos aplinkos, kuri siekia turėti savo žmonių vienoje ar kitoje vadovaujančioje pozicijoje.

Buvusiai patarėjai viešai išdėstyti priekaištai kelia šypseną. Manau, kad pagrindinė priežastis yra noras pašalinti galimus trukdžius, jeigu į svarbius postus būtų bandoma sodinti savus ir patikimus kadrus. Kad planuojami sandėriai galėtų įvykti, labai svarbu, kad procesas būtų kontroliuojamas ir nebūtų kokių nors netikėtumų. Toks žmogus kaip N.Černiauskienė tokiu atveju yra nereikalingas, nes jis yra nekontroliuojamas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.