Rasai Kazėnienei suteiktas pranešėjo statusas

Apie negeroves kalėjimų sistemoje prieš dvejus metus paskelbusiai Rasai Kazėnienei suteiktas pranešėjo statusas, BNS antradienį patvirtino pati R. Kazėnienė, gavusi Generalinės prokuratūros sprendimą.

Rasai Kazėnienei suteiktas pranešėjo statusas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rasai Kazėnienei suteiktas pranešėjo statusas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 8, 2019, 9:55 AM, atnaujinta Jan 8, 2019, 10:42 AM

„Palengvėjimas, nenusakomas palengvėjimas, bet tai yra toks gan sudėtingai pasiektas tikslas. Dabar seka nauji keliai“, – BNS sakė R. Kazėnienė.

R. Kazėnienė – pirmoji, kuriai suteikta pranešėjo apsauga pagal šiemet įsigaliojusią tvarką. Ji pranešėjos statuso siekė, nes teigė norinti nutraukti bylinėjimąsi su įmone „Niklita“, pernai padavusia pareigūnę į teismą dėl pažeistos dalykinės reputacijos.

„Nespėjau su advokatu pasikalbėti. Pažiūrėsime, ar mums užteks teisinių argumentų, nes byla yra pradėta anksčiau. Kaip mano statusas suveiks byloje, nėra aišku. Bet man svarbu, kad aš jau turiu kažkokią paramą ir imunitetą įgavusi“, – teigė R. Kazėnienė.

Ji kreipėsi į prokuratūrą dėl šios įmonės veiklos Kauno tardymo izoliatoriuje. Pranešime teigiama, kad bendrovė „Niklita“ komercinę veiklą izoliatoriuje vykdė išskirtinėmis sąlygomis, o naudodamasi izoliatoriaus „žmogiškaisiais resursais“ sumažindavo savo išlaidas.

Prokuratūra nustatė, kad R. Kazėnienės pranešimai apie galimą piktnaudžiavimą, lėšų grobstymą kitus pažeidimus Kauno tardymo izoliatoriuje pasitvirtino.

Nustatyta, kad izoliatoriaus darbuotojai padėdavo bendrovės „Niklita“ parduotuvės vedėjai surinkti prekes į maišelius, apie tai žinojo ir izoliatoriaus administracija. Be to, įmonės parduotuvėje buvo įdarbintas nuteistasis.

Seimas 2017 metais priėmė Pranešėjų apsaugos įstatymą, skirtą apsaugoti asmenis, pranešusius apie korupciją ar kitokius pažeidimus valstybės įstaigose. Šių metų sausį įstatymas pradėjo galioti.

Pranešėjos statusą turinčią R. Kazėnienę draudžiama atleisti iš darbo, pažeminti pareigose, sumažinti atlyginimą, taip pat bauginti, priekabiauti ar grasinti susidoroti.

Be to, ji gali gauti kompensaciją už patirtą žalą, išmoką už pranešimą apie nusikalstamą veiką, tačiau kol kas R. Kazėnienė apie pinigus negalvoja.

„Dabar apie tai negalvoju, tai nėra esminis mano tikslas“, – BNS sakė R. Kazėnienė.

Šiuo metu ji Kauno tardymo izoliatoriuje eina Socialinės reabilitacijos skyriaus viršininkės pareigas ir atlieka direktoriaus pavaduotojo funkcijas. Anksčiau ji buvo paskirta laikinai vadovauti izoliatoriui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.