Kas, kur, kada: nuo Visagino iki pajūrio

Vilnius [[ge:lrytas:lrytas:8839704]]

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Jan 12, 2019, 12:10 PM, atnaujinta Jan 12, 2019, 12:11 PM

Užupio rajonas pasipuošė dar vienu akcentu – sausio 10-ąją minint 100-ąsias architekto, skulptoriaus ir savanorio Antano Vivulskio mirties metines ant Užupio g. 5-ojo namo sienos atidengtas simbolinis Milinės atminimo ženklas. 1919 metų sausio 3-iosios šaltą žiemos naktį kapituliuojant vokiečiams ir iš Rytų artėjant Raudonajai bolševikų armijai Užupio gatvėje šalia 5-ojo namo sargybą ėjo savanoris A.Vivulskis. Tą naktį jis kitam sušalusiam savanoriui atidavė savo milinę. Tai padaręs stipriai persišaldė ir po kelių dienų, 1919 metų sausio 10-ąją, mirė nuo ūmaus plaučių uždegimo. Vasario 20-ąją jam būtų suėję 41 metai. Žymiausi A.Vivulskio darbai: Trijų Kryžių paminklas ant Plikojo kalno Vilniuje, Šiluvos koplyčia (Raseinių r.), skulptūrinė kompozicija-paminklas Žalgirio mūšio 500-osioms metinėms Krokuvoje (Lenkija), Švč.Jėzaus Širdies bažnyčia Vilniuje, vėliau sovietų perstatyta į Statybininkų rūmus.

Savivaldybės viešoji biblioteka tryliktą kartą surengė konkursą „Klaipėdos knyga 2018“, kuriame dalyvauja 27 knygų autoriai ir 13 leidėjų.

Per mėnesį bus išrinkti labiausiai vertinami ir gražiausi praėjusių metų klaipėdiečių leidiniai.

Užsimoję pagyvinti tradicinį renginį, suteikti jam naujų atspalvių bibliotekininkai plačiau atvėrė konkurso vartus – nuo šiol jame dalyvaus ir kituose Lietuvos miestuose savo kūrinius išleidę klaipėdiečiai. Tokiais debiutantais tapo šešių knygų autoriai.

Pernai Klaipėdoje gimė 2285 vaikai – dešimčia mažiau negu užpernai. Dvi klaipėdiečių poros susilaukė trynukų, 38 šeimos džiaugiasi dvynukais. Mergaitėms dažniausiai buvo suteikiami Amelijos, Gabrielės, Lėjos, berniukams – Luko, Marko, Herkaus vardai. Populiariausi vardai Klaipėdos rajone – Emilijos ir Mato.

Uostamiestyje sumažėjo santuokų – pernai užregistruotos 1236 santuokos (90 mažiau negu užpernai). Sumažėjo ir skyrybų: pernai skirtingais keliais pasuko 548 poros, užpernai – 616.

Maironio gatvės daugiabučio gyventojai, pavakare pajutę dūmų kvapą, iškvietė ugniagesius ir nelaukdami, kol jie atvyks, patys skubėjo į 81 metų pensininko butą.

Gaisras kilo tualete, kai šeimininkas ant popierių numetė neužgesintą nuorūką.

Garbaus amžiaus vyras gyvena vienas, bute pilna senų daiktų.

Kaimynai baiminasi, kad netvarkingas vienišius ne paskutinį kartą sukėlė grėsmę. Ugniagesiai, išvėdinę pensininko butą, įrengė dūmų detektorių.

Svirnai

Anykščių rajone, netoli ribos su Ukmergės rajonu esančiame kaime, gyvenanti pusamžė moteris per gaisrą neteko pastogės.

Plykstelėjus liepsnoms šeimininkė buvo name. Ji spėjo išbėgti į lauką. Įsismarkavusi ugnis greitai apėmė medinį namą. Per gaisrą jis sudegė visiškai. Ugnis suniokojo ir prie namo priblokuoto priestato stogą. Gaisrininkai spėja, kad gaisras plykstelėjo nuo perkaitusio dūmtraukio.

Smilgiai

Panevėžio rajone po išgertuvių atsibudęs 45 metų vyras rado apvogtus namus. Dingo planšetinis kompiuteris ir šiek tiek pinigų.

Patirtą nuostolį nukentėjėlis įvertino 300 eurų. Įtarimas krito ant 46 metų vyro.

Jurbarko policijos pareigūnai speiguotą rytą miške užklupo du naminės degtinės gamintojus. Surūdijusi gamybos įranga jau buvo išvarvinusi 60 litrų alkoholio.

45 metų vyras anksčiau dėl tokios pat veiklos buvo įkliuvęs keturis kartus, o jo 33 metų bendrininkas iki šiol neturėjo reikalų su teisėsauga.

Po kapitalinio remonto lankytojus pasitinka atnaujintas sporto centras. Funkcionaliai perplanavus antrojo aukšto erdves įrengtos 3 sporto salės aerobinei gimnastikai ir kūno rengybai, padidinta pagrindinė sporto salė, įrengtos naujos persirengimo, suremontuotos kitos patalpos. Nupirkta šiuolaikiškos sporto įrangos.

Atnaujintas centras pritaikytas žmonėms, turintiems negalią. Remonto darbai ir įrangos įsigijimas atsiėjo per 134 tūkst. eurų – didžioji jų dalis gauta iš ES struktūrinių fondų.

Krekenava

Panevėžio rajone pas 64 metų vyrą vakare į svečius užsuko pažįstama moteris su draugu.

Šeimininkas su svečiais išgėrė alkoholio, o jiems išėjus pasigedo trijų nešiojamųjų kompiuterių, kompiuterio pelės, modemo ir penkių atmintinių. Prarastą turtą jis įvertino 363 eurais.

Panevėžys

Pagalbos į policiją kreipęsis 74 metų panevėžietis pasakojo, kad rytą sumanė iš Statybininkų gatvėje esančio bankomato pasiimti 370 eurų. Suvedęs kodus ir atlikęs pinigų gryninimo operaciją vyras paėmė iš bankomato išlindusią banko kortelę, o apie išduotus eurus visai užmiršo ir nuėjo šalin.

Tik po kurio laiko nelaimėlis atsitokėjo, tačiau šaukštai jau buvo po pietų. Grįžęs atgal prie bankomato pinigų jis neberado. Spėjama, kad vyriškio paliktais eurais susigundė kitas prie bankomato atėjęs žmogus.

Vakar po pietų Šilutės rajone, kelyje Žemaitkiemis–Sakūčiai, 21 metų merginos vairuojamas automobilis „Peugeot“ slidžiame kelyje tapo nevaldomas, kirto priešingos krypties eismo juostą ir nuslydęs nuo kelio keleivio puse rėžėsi į medį.

Sunkiai sužalotos vairuotojos gyvybė užgeso pakeliui į ligoninę.

Šunupis

Varėnos rajone gyvenanti moteris paskambino į policiją šaukdamasi pagalbos – moteris skundėsi, kad jos namuose viešintis neblaivus 44 metų draugas triukšmauja, ją užgaulioja. Atvykę policijos pareigūnai vyrą išsivežė.

Kitą dieną policijos išvežto vyro kūnas rastas pakelės griovyje. Paaiškėjo, kad pareigūnai girtą vyrą nuvežė iki autobusų stotelės ir ten jį paliko. Bet vyras į autobusą neįsėdo. Įtariama, kad pakelės griovyje jis užmigo ir mirtinai sušalo.

Alytaus rajono socialiniams darbuotojams skirti nauji automobiliai. Savivaldybė penkis visureigius „Dacia Duster“ nupirko iš sutaupytų piniginės socialinės paramos lėšų.

Automobiliai skirti Alytaus, Butrimonių, Pivašiūnų, Miroslavo, Krokialaukio, Simno seniūnijoms, kuriose yra daugiausia šeimų ir didžiausias socialinių darbuotojų poreikis dirbti su šeimomis. Vienas automobilis kainavo 14,1 tūkst. eurų.

Alytaus savivaldybė nusprendė nutraukti sutartį su menininke J.Šmidtiene, laimėjusia Kalėdų eglės puošimo konkursą ir jau dvejus metus iš eilės miesto Rotušės aikštėje alytiškius „nustebinanti“ eglėmis, anksčiau matytomis kituose miestuose. Šių metų Kalėdų eglės puošybai bus skelbiamas naujas konkursas.

Praėjusių metų Kalėdų eglutės puošyba alytiškių nebuvo įvertinta kaip originalus autorinis sprendimas, alytiškiai piktinosi, kad tokia pat eglutė jau stovėjo Plungėje. Paaiškėjo, kad dekoracijos irgi nekokybiškos.

Pagiriai

Kėdainių rajono kaime, Liepų gatvėje, ketvirtadienio naktį užsidegė parduotuvė.

Atvykus ugniagesiams medinių konstrukcijų pastatas jau degė atvira liepsna.

Per gaisrą sudegė stogo konstrukcijos, perdanga ir viduje buvusios prekės.

Patirtas nuostolis – 113 tūkst. eurų. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl turto sunaikinimo.

Trečiadienį nuo pat ankstyvo ryto iki vakaro ugniagesiai plušėjo įmonėje „Ligninenko“. Ryte gautas pranešimas, kad įmonėje kilo gaisras, – smilko medžio drožlės ir pjuvenos, tačiau jų užgesinti lengvai nepavyko.

Medžio drožlės ir pjuvenos yra rezervuare, kurio plotas – 10 kvadratinių metrų, gylis – 10 metrų.

Ugniagesiams padėjo ir įmonės darbuotojai – jie perkasinėjo pjuvenas, tačiau jų užgesinti niekaip nepavyko. Tik po 9 valandų ugnies gesinimo darbai buvo baigti.

Ketvirtadienio vakarą Gedimino gatve netoli Vilkmergėlės upelio važiavęs automobilis „Opel“ atsitrenkė į čia pat gyvenančio žmogaus prie kelio šalia namų pastatytą automobilį „Volvo“.

Į įvykio vietą atvykus policijai „Opel“ vairavusiam 39 metų ukmergiškiui buvo nustatytas 1,42 promilės girtumas.

Per eismo įvykį gerokai apgadinti abu automobiliai.

Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvas rinko gražiausiai kalėdiškai papuoštą parduotuvę. Gyventojai buvo kviečiami balsuoti internete: parduotuvių nuotraukos buvo publikuotos feisbuke.

Rajone yra per trisdešimt vartotojų kooperatyvo parduotuvių. Paaiškėjo, kad daugiausia palaikymo sulaukė Veprių seniūnijoje, Samantonyse, esanti parduotuvė. Jai balsus atidavė 511 žmonių.

Vilties gatvėje ugniagesiai gelbėjo į medį įlipusį katiną. Gyvūnas, įlipęs į medžio viršūnę, daugiau nei porą valandų negalėjo išlipti. Įstaigos „Pūkuota svajonė“ darbuotojas iškvietė ugniagesius.

Jie atvyko labai greitai ir iškėlė gyvūną iš medžio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.