Atskleidė, kaip politikai renka pinigus rinkimams be įstatymų priežiūros

Seimo narys Povilas Urbšys užregistravo įstatymo pataisą, uždrausiančią Seimo ir savivaldybių tarybų nariams steigti savo vardo labdaros ir paramos fondus. Kaip teigia P.Urbšys, tokie fondai yra akivaizdžios landos politinei korupcijai, nes per fondus apeinamas politinių partijų finansavimo įstatymas, draudžiantis juridiniams asmenims finansiškai paremti partijas. Tuo tarpu finansiškai paremti politikų įsteigtus vardinius labdaros fondus gali ir juridiniai subjektai.

A.Širinskienė suprato, kad P.Urbšio registruotas įstatymo pakeitimas yra skirtas Ramūnui Karbauskiui.  <br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Širinskienė suprato, kad P.Urbšio registruotas įstatymo pakeitimas yra skirtas Ramūnui Karbauskiui.  <br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Širinskienė suprato, kad P.Urbšio registruotas įstatymo pakeitimas yra skirtas Ramūnui Karbauskiui.  <br>T.Bauro nuotr.
A.Širinskienė suprato, kad P.Urbšio registruotas įstatymo pakeitimas yra skirtas Ramūnui Karbauskiui.  <br>T.Bauro nuotr.
Povilas Urbšys norėtų, kad politikams nebūtų leidžiama turėti savo vardo labdaros fondus. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Povilas Urbšys norėtų, kad politikams nebūtų leidžiama turėti savo vardo labdaros fondus. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-01-16 18:09, atnaujinta 2019-01-30 13:35

Politikų ir ekspertų nuomonės išsiskyrė „Žinių radijo“ laidoje „Atviras pokalbis“, kalbant apie būdus, kuriais politikai gali pinigus rinkimams rinkti apeidami įstatymus.

„Tiek metų buvo palikta ta skylė. Prieš kurį laiką buvo priimtas politinis sprendimas, uždraudžiantis juridiniams asmenims remti politines partijas. Bet kažkodėl atsirado labdaros fondai, kurie susiję su vienu ar kitu politiku. Ir tie fondai pavadinti politikų pavardėmis. Ir sėkmingai iki šios dienos į tos labdaros fondus yra nukreipiami pinigai iš įvairių verslo grupių“, – „Žinių radijo“ laidoje pasakojo Seimo narys P.Urbšys, tokią situaciją įvardindamas kaip legalizuotą korupciją.

Jis fondus steigti politikams norėtų uždrausti.

P.Urbšys priminė valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio fondo „Švieskime vaikus“ veiklą, kai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijos nariai prisidėjo prie fondo ir vaikams visoje Lietuvoje dalijo tautinius kostiumus.

„Demonstravo jie savo gerąsias savybes, tuo pačiu užsiiminėdami savo reklama“, – taip situaciją vertino P.Urbšys.

Ar R.Karbauskis turi stabdyti savo veiklą?

„Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Agnė Širinskienė teigė, kad P.Urbšys konkrečiai susidomėjo R.Karbauskio veikla.

„Skaitydama P.Urbšio registruotą projektą, aš turėjau nuojautą, kad P.Urbšys čia išskirtinai susirūpino R.Karbauskio mecenatystės veikla. Džiaugiuosi, kad jis pats tą patvirtina. Bet turbūt jam teko skaityti Teisės departamento išvadą, kurioje sakoma, kad atgal šis įstatymas galioti negalės. Ir bus taikoma tik naujai sukurtiems fondams“, – kalbėjo parlamentarė. Ji sureagavo ir į mestus kaltinimus fondui „Švieskime vaikus“.

Jos teigimu, leidžiamos knygos ir tautiniai kostiumai nėra nieko blogo. „Mes tikrai turime atriboti ilgus mecenatystės atvejus. Ar tikrai jis tapęs politiku turi tą veiklą sustabdyti?“ – klausė A.Širinskienė. Ji priminė, kad R.Karbauskio iniciatyva yra dėl vėžio tikrinami vyrai. „Ar tokia veiklą tikrai reikia nutraukti?“ – kalbėjo valstietė.

A.Širinskienė „Žinių radijo“ laidos metu „įkando“ ir buvusiam kolegai P.Urbšiui. Politikė teigė, kad panašių klausimų kelia ir rinkimų komitetai. Tačiau į juos P.Urbšys nežiūri, nes pats tokį turi, siekdamas Panevėžio mero posto. „Bet kažkodėl paslaptingai, Seimo vos tik prasideda kalbos apie tai, kad reikėtų suvienodinti priežiūrą ir rinkimų komitetų ir politinių partijų, Seime tada prasideda didžiulis pasipriešinimas“, – kalbėjo parlamentarė.

Yra ir kitų būdų, ne tik labdaros fondai

„Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas „Žinių radijo“ laidoje teigė, kad visose diskusijas sukėlusiose situacijose trūksta aiškumo.

„Labai lengva tokioms institucijoms kaip vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) prarasti visuomenės nepasitikėjimą. Norėčiau aiškaus susitarimo, kad įstatymai, kurie reguliuoja politikų elgesį, dabar, rinkimų išvakarėse, yra tobulintini. Yra pasenę, juos reikia peržiūrėti“, – kalbėjo S.Muravjovas.

Jis tvirtino, kad „Transparency International“ prieš keletą metų suskaičiavo visus politikų turimus labdaros fondus Lietuvoje, jų rado 16. „Dauguma neskelbia jokios informacijos apie save“, – esminę problemą pabrėžė S.Muravjovas, pridurdamas, kad dalis fondų gali ir nebeveikti.

„Bet juk galima apeiti įstatymus ir kitais būdais – čia nėra jokia paslaptis. Gali turėti VšĮ, arba ateini iš verslo, o po nusprendi balotiruotis“, – vardijo S.Muravjovas.

„Mes gi nežinome, kiek pinigų dabar vaikšto Lietuvos politikoje. Nelabai suprantame, kiek pinigų yra Lietuvoje rinkimų išvakarėse, investuojama į politiką, kiek pinigų vaikšto žiniasklaidoje. Ar mes galime tinkamai vertinti VRK darbą, kuri gali tai prižiūrėti?“ – klausė jis.

Turi dvi puses

VRK pirmininkė Laura Matjoštaitytė „Žinių radijo“ laidoje sakė, kad klausimas dėl politikams priklausantiems labdaros fondams keliamas jau ilgą laiką.

„Apie politikų fondus mes diskutuojame metai iš metų. Tos diskusijos nesibaigia. Buvo numatyta, kad nuo 2018-ųjų metų fondai negali dalyvauti politikų veikloje. O dabar kalbama, kad fondo steigėjai negali būti Seimo nariai, savivaldybių tarybų nariai. Bet ar tik jie yra politikai? Bet turbūt ir kiti patenka į šį apibrėžimą. Klausimas vertas dėmesio“, – kalbėjo VRK vadovė.

L.Matjošaitytė sakė, kad P.Urbšio pasiūlymas gali turėti dvi puses – iš vienos pusės – išgryninama fondų veikla, iš kitos – apribojamos geros iniciatyvos.

„Patys fondai nėra blogis, bet dažnai kyla diskusija, ar jais nėra prisidengiama ir ieškoma įstatymų apėjimų“, – sakė VRK vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.