Emocijos po S. Skvernelio sprendimo: V. Landsbergis kritikuoja, V. Pranckietis nustebęs

Valdančioji Socialdemokratų darbo partija svarstys galimybę paremti premjero Sauliaus Skvernelio kandidatūrą prezidento rinkimuose, patvirtino partijos vadovas Gediminas Kirkilas, tačiau ne visų politinių partijų lyderiai vienodai džiugiai sutiko  Sausliau Skvernelio žinią apie dalyvavimą rinkimuose. Opozicija žada nenuleisti akių nuo netrukus rinkimų kampaniją pradėsiančio premjero.

 S.Skvernelio sprendimas sulaukė įvairių reakcijų.
 S.Skvernelio sprendimas sulaukė įvairių reakcijų.
Gediminas Kirkilas<br>T.Bauro nuotr.
Gediminas Kirkilas<br>T.Bauro nuotr.
V.Pranckietį nustebino S.Skvernelio sprendimas.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Pranckietį nustebino S.Skvernelio sprendimas.<br>D.Umbraso nuotr.
G. Landsbergis teigė, kad atidžiai stebės S.Skvernelio kampaniją.<br>T.Bauro nuotr.
G. Landsbergis teigė, kad atidžiai stebės S.Skvernelio kampaniją.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 17, 2019, 3:30 PM, atnaujinta Jan 17, 2019, 3:59 PM

Sprendimą vertina teigiamai

„Teigiamai vertinu sprendimą, vasario 2 dieną paskelbsim savo sprendimą dėl paramos ministrui pirmininkui S. Skverneliui prezidento rinkimuose. Tikiuosi, kad bus pozityvus sprendimas“, – ketvirtadienį BNS sakė G. Kirkilas.

Pasak G. Kirkilo, sprendimą dėl paramos S. Skverneliui priims Socialdemokratų darbo partijos taryba. Socialdarbiečiai kartu su S. Skvernelį delegavusia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga yra koalicijos partneriai.

„Premjero dalyvavimas rinkimuose juos tikrai rimtais padaro, nes kol kas yra iškelti tik dešinieji iš esmės kandidatai, dabar yra pirmas tikras kairiojo centro kandidatas“, – kandidatūrą vertino G. Kirkilas.

Socialdarbiečių vadovas taip pat teigė esąs įsitikinęs, jog dėl rinkimų kampanijos „premjero ir Vyriausybės darbas tikrai nenukentės“.

V. Pranckietis nustebęs

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis teigia sveikinantis premjero Sauliaus Skvernelio sprendimą dalyvauti prezidento rinkimuose, tačiau jis stebisi, kad S. Skvernelis apie tai pranešė likus savaitei iki Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) suvažiavimo.

„Seimo pirmininkas sveikina ministrą pirmininką priėmus svarbų ir atsakingą sprendimą kandidatuoti 2019 metų prezidento rinkimuose. Ši naujiena yra ir netikėta, ir laukta“, – teigiama parlamento vadovo atstovės Karolinos Frolovienės BNS perduotame komentare.

Anot V. Pranckiečio, viešojoje erdvėje buvo justi nuotaikos, vedančios į tokį premjero apsisprendimą.

„Visgi netikėta tai, kad sprendimas paskelbtas likus kiek daugiau nei savaitei iki LVŽS suvažiavimo, kuriame ketinta paskelbti skyrių siūlomus kandidatus. Belieka laukti ir partijos suvažiavimo sprendimo“, – teigia Seimo vadovas.

Pavadino „vyriausiu Lietuvos ūkvedžiu“

Opozicinio Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas naujienų portalo lrt.lt paklaustas, kaip vertina tai, kad S. Skvernelis sieks prezidento posto, atsakė jam linkintis sėkmės įsiterpti į pirmąjį trejetuką ir pakovoti dėl vietos antrame rinkimų ture. Visgi jis teigė nerimaujantis dėl to, kad „vyriausias Lietuvos ūkvedys“, kuriuo, pasak jo, yra vyriausybės vadovas, atsiduria labai keistoje situacijoje.

„Bus nebeaišku, ar jis kalba kaip premjeras, ar kaip kandidatas į prezidentus. Daug kas dėl to kabinėsis prie jo ir tikrai vyriausybės darbo efektyvumas labai kris. Jau dabar matome, kad nuo gruodžio 3-osios nesugebama rasti aplinkos ministro, visos kitos peripetijos tikrai skandina vyriausybės darbo efektyvumą. Jo kandidatavimas į prezidentus dar labiau pablogins tuos dalykus“, – komentavo E. Gentvilas.

Kalbėdamas apie tai, kaip rinkimuose gali pasirodyti S. Skvernelis, sakė manantis, kad premjero reitingų dinamika bei neefektyvi jo vadovaujamos vyriausybės veikla kol kas neleidžia kalbėti apie premjero patekimą į antrą turą: „Seniai suplanuota, seniai buvo pasakęs, kad yra apsisprendęs, bet nepaskelbs. Seniai buvo aišku, kad planuoja kandidatuoti. Toks per ilgai užtrukęs spektaklis, bet kiekvienas kandidatas renkasi savo. Liko 9 dienos iki „valstiečių“ suvažiavimo, klausimas, kodėl reikėjo anksčiau. Mano nuomonė skeptiška, bet pasielgė taip, kaip jam atrodė geriausia“.

G. Landsbergis prabilo apie premjero pasitraukimą

Konservatorius Gabrielius Landsbergis, komentuodamas S. Skvernelio pranešimo apie kandidatavimą būdą, LRT televizijai sakė, kad jau dabar kyla klausimas, ar premjeras nesinaudoja administraciniais resursais.

„Mes matėme žmones, kurie yra šalia S. Skvernelio – tai yra ir jo patarėjai, ir kabineto vadovė. Ir tai kelia papildomų klausimų – ar premjeras nesinaudoja administraciniais resursais dabar jau oficialiai prezidento kampanijai. Tai draudžiama Lietuvos įstatymų, kai kurie politikai jau yra nubausti. Ir manau, kad tokių klausimų dėl galimai neskaidrios premjero kampanijos bus tikrai kur kas daugiau. Dėl to aš raginčiau premjerą nedelsiant trauktis iš premjero posto“, – akcentavo jis.

Pasak G. Landsbergio, tik tokiu būdu būtų užtikrinama tai, kad kampanija būtų vykdoma skaidriai ir kad ji visiems kandidatams būtų vienoda. Seimo narys patikino, kad S. Skverneliui iš posto nepasitraukus parlamentarų grupė kreipsis į VRK ir preciziškai stebės, kad piktnaudžiavimo nebūtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.