Apsigauti galėjo ne vienas: netikrame puslapyje – šauktinių sąrašai

Trečiadienį šalies jaunuoliai jau galėjo sužinoti, ar šiemet yra pašaukti atlikti privalomąją karinę tarnybą. Tiesa, panašu, kad kai kuriems norintiems išsiaiškinti, ar jų pavardė yra šauktinių sąraše, galėjo iškilti nesklandumų.

Apsigauti galėjo ne vienas: netikrame puslapyje – šauktinių sąrašai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Apsigauti galėjo ne vienas: netikrame puslapyje – šauktinių sąrašai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Apsigauti galėjo ne vienas: netikrame puslapyje – šauktinių sąrašai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Apsigauti galėjo ne vienas: netikrame puslapyje – šauktinių sąrašai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Apsigauti galėjo ne vienas: netikrame puslapyje – šauktinių sąrašai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Apsigauti galėjo ne vienas: netikrame puslapyje – šauktinių sąrašai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Modesta Gaučaitė, LRT.lt

Jan 18, 2019, 8:11 AM

Apie tai portalui LRT.lt papasakojo Andrius (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – Aut.). Vyras nustebo savo pavardę radęs šauktinių sąraše, nes yra vyresnis nei tie, kurie gali būti pašaukti tarnybai. Tačiau čia istorija dar nesibaigia.

Internete – netikras puslapis

Krašto apsaugos ministerija (KAM) paskelbė sąrašus, į kuriuos pateko daugiau nei 31 tūkst. jaunuolių, kuriems yra 19–26 metai. Nuspręsta, kad pašauktiems jaunuoliams pranešimai paštu siunčiami nebebus, todėl tie, kurie gali būti įtraukti į sąrašus, tai turėtų pasitikrinti internetiniame puslapyje.

Tai padaryti nutarė ir Andrius. Pirmiausia jis apsilankė puslapyje sauktiniai.karys.lt, kur skelbiami sąrašai. Suvedęs savo asmeninę informaciją jis turėjo paspausti vadinamąjį „captcha“, t. y. nurodyti, kad „nėra robotas“. Pabandžius tai padaryti kelis kartus jis vis negalėjo pamatyti rezultato – vis atsirasdavo pranešimas, kad jis turi pažymėti „captcha“ laukelį.

„Tapo akivaizdu, kad puslapis tinkamai neveikia, todėl atidėjau tai vėlesniam laikui. Tos pačios dienos vakare pabandžiau dar kartą – nuėjau į „Google“, suvedžiau paieškos frazę „šauktinių sąrašai 2019“ ir paspaudžiau pirmą nereklamuojamą rezultatą. Pastebėjau, kad „captcha“ funkcijos nėra. Kilo mintis, kad dėl ankstesnės klaidos ją išjungė.

Vėl suvedžiau savo duomenis ir pamačiau rezultatą – esu kviečiamas atlikti privalomosios karo tarnybos. Buvo keista, nes esu vyresnis nei viešai skelbiama šauktinių amžiaus grupė“, – pasakojo Andrius.

Manydamas, kad įvyko klaida, jis dar kartą apsilankė tame pačiame puslapyje, tik šį kartą sąrašų jau nematė. Įėjęs į minėtą puslapį Andrius pamatė pieštą arklio galvą su užrašu „atsikeli ir šauktinis“. Kaip sakė Andrius: „Iš karto supratau, kad esu „patrolintas“.

Pasak jo, aiškėja, kad dieną, kaip buvo skelbiami šauktinių sąrašai, veikė du internetiniai puslapiai: jau minėtas sauktiniai.karys.lt ir sauktinis.lt. Abu puslapiai atrodė identiškai – aplinka buvo to paties dizaino, buvo Lietuvos kariuomenės logotipas, apačioje – tie patys Lietuvos kariuomenės rekvizitai ir kontaktai. Kaip sakė Andrius, sutapo viskas – šriftai, spalvos, išdėstymas.

Iš Andriaus naršyklės istorijos.

„Suprantu, kad esu pats kaltas dėl neapsižiūrėjimo, tačiau man įdomu, ar šitos „akcijos“ organizatoriai nepažeidė įstatymų, apgaulės būdu surinkdami neaiškaus skaičiaus asmenų duomenis – vardą, pavardę, gimimo datą ir asmens kodo paskutinis du skaičius.

Manau, kad tokiu būdu galima nukopijuoti ir kitų valstybinių institucijų puslapius, todėl tai turėtų būti draudžiama. Juk tokios svetainės kaip šauktinių sąrašai nėra lankomos dažnai ir pamatęs labai panašų internetinį adresą su identišku grafiniu ir tekstiniu turiniu tikrai gali susipainioti ir prisidaryti nemalonumų“, – svarstė Andrius.

Juokelis, sklandęs dar 2015-ais?

Portalo LRT.lt žiniomis, minimas paveikslėlis – arklio galva su užrašu – nėra naujiena. Tokia iliustracija internete sklandyti pradėjo 2015-aisiais, tai žinomo prekės ženklo „Atsikeli ir varai“ kopija. Tuomet panašių iliustracijų netrūko. Be to, socialiniame tinkle „Facebook“ yra ir puslapis „Atsikeli ir šauktinis“.

Dar 2015-aisiais puslapyje, turinčiame 161 sekėją, paskelbti įrašai sukosi apie šauktinius: šmaikščiai buvo klausiama, ar vaikinai rado save šauktinių sąraše, ar yra pasiruošę ir t.t. Tiesa, įrašų nėra daug, o paskutiniai jų nesusiję nei su šauktiniais, nei su skelbiamais jų sąrašais.

Informacija gali būti perduota NKSC

Kaip portalą LRT.lt informavo Lietuvos kariuomenės Verbavimo ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja Giedrė Kazlauskienė, karo prievolininkų sąrašai yra skelbiami Lietuvos kariuomenės oficialioje svetainėje sauktiniai.karys.lt, kaip ir buvo skelbta visuomenės informavimo priemonėse.

„Dėl didelio svetainės apkrovimo svetainės lankytojams kartais galėjo neveikti kai kurios svetainės funkcijos. Tokių nusiskundimų gavome. Tačiau dėl veikusių kitų netikrų tinklapių, kuriuose buvo ar yra skelbiami karo prievolininkų sąrašai, nusiskundimų ar informacijos nesame gavę.

Jeigu būtų nustatyti tokie atvejai, nedelsiant kreiptumės į Nacionalinį kibernetinį saugumo centrą prie KAM (NKSC).

Kad nustatytume, kas buvo paviešinta svetainėje, reikia atlikti tyrimą, t. y reikia įvertinti, kas užregistravo sauktinis.lt domeną, kreiptis į registratorių ir t.t. Tuomet informacija, susijusi su netikra svetaine sauktinis.lt, bus perduota NKSC“, – komentavo Lietuvos kariuomenės atstovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.