Radviliškyje – ligoninės gelbėjimo planas

Daugiau kaip metus Lietuvą drebinęs rajoninių ligoninių uždarymo vajus atslūgo, tačiau nuogąstaujama, kad po rinkimų prie šio klausimo šalies valdžia sugrįš. Radviliškyje nuspręsta tam užkirsti kelią – ligoninėje atidaromas Vaikų ligų skyrius.

 Gydymo įstaigų tinklo reformatoriai buvo numatę, kad rajoninės ligoninės privalo stacionariai teikti bent tris iš penkių paslaugų – chirurgijos, terapijos, akušerijos, psichiatrijos ir pediatrijos.<br> G.Šiupario nuotr.
 Gydymo įstaigų tinklo reformatoriai buvo numatę, kad rajoninės ligoninės privalo stacionariai teikti bent tris iš penkių paslaugų – chirurgijos, terapijos, akušerijos, psichiatrijos ir pediatrijos.<br> G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 23, 2019, 5:47 PM, atnaujinta Jan 30, 2019, 3:56 PM

Įkūrus šį skyrių išnyks priežastis uždaryti ir pačią ligoninę.

Gydymo įstaigų tinklo reformatoriai buvo numatę, kad rajoninės ligoninės privalo stacionariai teikti bent tris iš penkių paslaugų – chirurgijos, terapijos, akušerijos, psichiatrijos ir pediatrijos.

Anksčiau visas šias paslaugas teikusi Radviliškio ligoninė prieš kelerius metus uždarė gimdymo skyrių. Jo teko atsisakyti, nes gimdymų skaičius nebepasiekė Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytos minimalios kvotos.

Vėliau apskaičiuota, kad dėl gresiančio bankroto reikia atsisakyti ir pediatrijos bei psichiatrijos paslaugų.

Neseniai dirbti pradėjęs naujasis Radviliškio ligoninės vadovas Vaidas Smalinskas sakė, jog atkurti Vaikų ligų skyrių nuspręsta dėl didžiulio poreikio: „Nėra normalu, kai sergantį vaiką reikia vežti gydyti į kitą rajoną. Visoje Lietuvoje tokios paslaugos neteikia vos kelios ligoninės, o Šiaulių apskrityje – net trys.“

Anot direktoriaus, skaičiavimai parodė, kad pediatrijos paslaugos nebus nuostolingos. Tad buvo kreiptasi į Radviliškio rajono tarybą, kad politikai pritartų tokia žingsniui. Juolab kad skyriaus patalpos, įranga buvo išsaugoti, nereikėjo didelių investicijų.

V.Smalinskas sakė, kad atkuriamas kiek mažesnis, aštuonias lovas turintis, skyrius. Preliminariai jau susitarta su didžiąja dalimi personalo, tačiau dar liko nemažai formalumų dėl higienos paso, paslaugos akreditavimo, nėra sutarties su Ligonių kasa.

Radviliškio meras Antanas Čepononis pripažino, kad anksčiau buvo padaryta klaida: „Ir aš pats, ir kiti suklydome, nes pasitikėjome tuometės gydymo įstaigos vadovės teikta informacija. Dabar atlikta analizė parodė, kad situacija yra visiškai kitokia.“

Pasak mero, atkurti Vaikų skyriaus veiklai reikės apie 20 tūkst. eurų: „Tai nėra gąsdinanti suma, juolab kad ir ligoninė pernai dirbo pelningai.“

Pastaruosius mėnesius apie uždaromų ligoninių sąrašą nebekalbama.

„Bet tai nereiškia, kad reformos nebus, nes šios valdžios žingsnius sunku nuspėti“, – sakė Radviliškio meras.

Skandalas kilo, kai apie Sveikatos apsaugos ministerijos planus optimizuoti rajoninių ligoninių tinklą paskelbė žiniasklaida.

Į vadinamąjį juodąjį sąrašą buvo įtraukta net 17 iš 50 rajonų centruose esančių gydymo įstaigų.

Prieš tokią valdžios „dovanėlę“ sukilo ir medikai, ir gyventojai. Provincijoje gyvenančius žmones pašiurpino žinia, kad gydytis teks važinėti į didmiesčius – ir brangu, ir nepatogu.

O Sveikatos apsaugos ministerija apskritai neigė juodojo sąrašo egzistavimą.

Praėjusių metų pabaigoje parlamentaras Algirdas Sysas viešai pasidalijo žiniomis, kad ligoninių tinklo pertvarka atšaukta tik laikinai: viskas bus tęsiama po savivaldos, prezidento ir Europarlamento rinkimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.