Teismas atvertė Dramblio bylą

Vakar teismas atvertė politinės korupcijos bylą, kurioje partija „Tvarka ir teisingumas“ ir dar 6 teisiamieji kaltinami prekyba poveikiu, turto iššvaistymu, dokumentų klastojimu, apgaulingu apskaitos tvarkymu.

Buvęs partijos „Tvarka ir teisingumas“ atsakingasis sekretorius R.A.Ručys (nuotr. kairėje) ir prodiuseris R.Skaisgirys antradienį teisme purtėsi kaltės.<br>D.Krasausko nuotr.
Buvęs partijos „Tvarka ir teisingumas“ atsakingasis sekretorius R.A.Ručys (nuotr. kairėje) ir prodiuseris R.Skaisgirys antradienį teisme purtėsi kaltės.<br>D.Krasausko nuotr.
Partija „Tvarka ir teisingumas“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Partija „Tvarka ir teisingumas“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Partija „Tvarka ir teisingumas“.<br>T.Bauro nuotr.
Partija „Tvarka ir teisingumas“.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 23, 2019, 8:49 AM

Prieš Panevėžio apygardos teismą vadinamojoje dramblio byloje stojo buvęs „tvarkiečių“ atsakingasis sekretorius Rimas Antanas Ručys, verslininkai Rolandas Skaisgirys, Peisachas Kačerginskis, Giedrius Rakauskas, Vytautas Banys ir Justinas Garliauskas. Nė vienas jų anksčiau nėra teistas.

Kaune gyvenantis R.A.Ručys šiuo metu yra europarlamentaro V.Mazuronio padėjėjas.

Likę teisiamieji dirba įvairių įstaigų direktoriais, o vienas – konsultantu.

Žinomas prodiuseris R.Skaisgirys gyvena Vilniuje, P.Kačerginskis, G.Rakauskas – Vilniaus rajone, V.Banys – Telšių rajone, J.Garliauskas – Vilniuje.

Kaltės niekas nepripažino

Prieš posėdį kalbintas žinomas prodiuseris R.Skaisgirys kratėsi jam mestų kaltinimų: „Tyrimo metu man iš pradžių buvo pateikti penki kaltinimai, o dabar liko tik vienas. Esu kaltinamas prekyba poveikiu – esą daviau kyšį organizuodamas renginį.

Tačiau tai netiesa.“

Teisiamasis sakėsi esąs išvargintas penkerius metus tirtos bylos, o dabar tikisi apsiginti.

Taip savo kaltę neigė ir buvęs partijos „Tvarka ir teisingumas“ atsakingasis sekretorius R.A.Ručys: „Esu nekaltas, ir teismas tai įrodys.“

Kai prokuroras paskelbė kaltinamąjį aktą, kaltės nepripažino nė vienas teisiamųjų.

Visi prašymai buvo atmesti

Vos tiktai prasidėjus posėdžiui R.A.Ručio advokatas užvertė teisėjų kolegiją prašymais.

Iš pradžių siekta nuo bylos nagrinėjimo nušalinti visą Panevėžio apygardos teismą, o paskui – bylą grąžinti tyrimui papildyti.

Kitam advokatui užkliuvo tai, kad kai kurių liudytojų parodymai kaltinamajame akte buvo pabraukti. Šie prašymai buvo atmesti kaip nepagrįsti.

Pažerta įvairių kaltinimų

Nusikaltimų, kurie esą buvo vykdomi 2013–2014 metais, organizatoriumi prokurorai įvardija R.A.Ručį.

Įtariama, kad „Tvarka ir teisingumas“ veikė per savo atsakingąjį sekretorių, kuris galimai siekdamas neteisėto partijos finansavimo ir veikdamas jos naudai bei interesais susitarė su R.Skaisgiriu paimti kyšį – paramos koncertą „Pirk dramblį“.

Tyrėjų manymu, koncerte, kuriame buvo renkamos lėšos Kauno zoologijos sodui, būtų buvusi reklamuojama partija „Tvarka ir teisingumas, o už tai verslininkams pažadėta laimėti Vidaus reikalų ir Aplinkos ministerijų rengiamus viešuosius pirkimus.

Tyrimo duomenimis, R.A.Ručys galimai paėmė 68,2 tūkst. eurų vertės kyšį – paramos koncertą „Pirk dramblį“, kuriame buvo reklamuojami „tvarkiečiai“.

Partija „Tvarka ir teisingumas“, bylos duomenimis, veikdama per savo atstovą, taip pat susitarė su verslininkais P.Kačerginskiu ir G.Rakausku paimti iš jų kyšį, o už tai pažadėjo paveikti Vidaus reikalų ministerijos tarnautojus, kad jie padėtų laimėti Turto valdymo ir ūkio departamento bei vienos valstybinės įmonės viešuosius pirkimus.

Įtariama, kad į šį reikalą buvo pasitelktas verslininkas J.Garliauskas.

Esą buvo suklastoti dokumentai, pagal kuriuos pinigai buvo pervesti į verslininko įmonių sąskaitas.

Teigiama, jog taip partijos naudai ir interesais buvo paimtas daugiau kaip 150 tūkstančių eurų vertės kyšis.

Partija „Tvarka ir teisingumas“ taip pat kaltinama tuo, kad veikdama per savo atstovą R.A.Ručį sukurstė verslininką V.Banį panaudoti netikrus dokumentus ir pervesti lėšas į J.Garliausko vadovaujamos bendrovės sąskaitą.

Manoma, kad apie 140 tūkst. eurų taip pat panaudoti „Tvarkos ir teisingumo“ reklamai.

Baudžiamoji byla – didelės apimties

Šią bylą prokurorai Vilniaus apygardos teismui perdavė prieš tris mėnesius, tačiau dėl didelio teisėjų vilniečių užimtumo Apeliacinis teismas ją nagrinėti paskyrė Panevėžio apygardos teismui.

Prokuroras Rolandas Stankevičius sakė, kad tyrimas buvo pradėtas prieš penkerius metus, o baigtas praėjusių metų rudenį.

Byla yra itin sudėtinga ir didelės apimties. Ją sudaro 164 tomai, o vien kaltinamojo akto apimtis – 569 lapai. Teismui leidus buvo paskelbtas sutrumpintas jo variantas. Prokuroras sakė, kad ketinama apklausti apie 200 liudytojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.