Ekspertas paaiškino, kokią žinią slepia augantis Sauliaus Skvernelio populiarumas

Naujausia visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ atlikta gyventojų apklausa rodo, kad premjero Sauliaus Skvernelio populiarumas auga.

S.Skvernelio reitingai vėl kyla.<br>D.Umbraso nuotr.
S.Skvernelio reitingai vėl kyla.<br>D.Umbraso nuotr.
S.Skvernelio reitingai vėl kyla.<br>D.Umbraso nuotr.
S.Skvernelio reitingai vėl kyla.<br>D.Umbraso nuotr.
S.Skvernelio reitingai vėl kyla.<br>D.Umbraso nuotr.
S.Skvernelio reitingai vėl kyla.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-01-26 09:16, atnaujinta 2019-01-28 12:16

Dėl praėjusį mėnesį vykusio mokytojų streiko smukęs ministro pirmininko populiarumas – palankiai vertinančių jo veiklą sumažėjo beveik devyniais procentiniais punktais (gruodžio mėnesį per apklausą premjerą palankiai vertino 36,8 proc. respondentų, nepalankiai – 40 proc. o lapkritį jis turėjo 45,4 proc. palankių ir 32,3 proc. nepalankių vertinimų) – kyla.

Sociologas Vladas Gaidys priminė, kad visas gruodžio mėnuo S.Skverneliui nebuvo labai sėkmingas.

„Mokytojų streikai, netobulos reakcijos į to metu įvykius sumažino premjero reitingus, bet akivaizdu, kad sausis – jau geresnis mėnuo. Šiuo metu S.Skvernelį teigiamai vertina 40,4 proc. respondentų, o neigiamai – 34,4 proc. Jam, kaip kandidatui į prezidentus, šis pokytis labai svarbus, mat reikia užsitikrinti ne kokios nors vienos gyventojų grupės palaikymą, o daugumos“, – kalbėjo V.Gaidys.

Kylančius premjero reitingus V.Gaidys linkęs iš dalies sieti su žinia, kad jis planuoja kandidatuoti į prezidentus. „Šiuo metu S.Skvernelis kandidatų į prezidentus reitinge yra antras po Gitano Nausėdos, o Ingrida Šimonytė – trečia“, – kalbėjo sociologas, o paklaustas, ar dėl tokių pokyčių I.Šimonytė turėtų rimtai sunerimti, atsakė: „Taip. Veikiausiai ne visi apklaustieji tuo metu žinojo apie S.Skvernelio ketinimą kandidatuoti, tikėtina, kad kitą mėnesį jo reitingai bus dar aukštesni.“

Anot pašnekovo, kol kas reitingų lyderis tebėra G.Nausėda, mat daugelio jis laikomas gana universaliu kandidatu, imponuojančiu įvairiam elektoratui.

Lyderiai keitėsi vietomis

Apklausą atlikusios įmonės „Vilmorus“ vadovas V.Gaidys atkreipė dėmesį, kad partijų populiarumo reitinge esama esminio pokyčio, mat Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LŽVS) šio metu yra pirmoje vietoje, išstūmusi iš šios pozicijos Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus (TS-LKD).

„Šiuo metu dvi partijos yra lyderės, o kitos nuo jų kiek nutolusios. Jos konkuruoja. Tiesa, šiuo metu net 42 proc. apklaustųjų nežino, už ką balsuotų rinkimuose. Tai labai daug, tačiau natūralu, kad šis skaičius prieš rinkimus didėja“, – kalbėjo sociologas ir pridūrė, kad tendencijos rodo, jog ketinančių balsuoti už valstiečius skaičius padidėjo rajonų centruose. Tai sietina su tuo, kad jau kovą vyks savivaldos rinkimai.

Populiari partija ir nepopuliarus lyderis

Sausį keturiais punktais šoktelėjo ir valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio populiarumas, tačiau sociologas atkreipė dėmesį, kad R.Karbauskis, kaip ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, paprastai didelėmis rinkėjų simpatijomis džiaugtis negali.

„Jeigu kalbėtume bendrai, nėra beveik nė vieno partijos pirmininko, kuris būtų vertinamas teigiamai. Išimtis – „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis Remigijus Žemaitaitis, bet tai gali būti susiję su tuo, kad jis dažnai matomas įvairiose TV laidose“, – kalbėjo V.Gaidys.

Reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa „Lietuvos ryto“ užsakymu buvo atlikta šių metų sausio 11–20 d., jos metu apklausti 1 024 respondentai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.