Pirmieji asmenys po amnestijos į laisvę bus paleidžiami balandį

Pirmieji asmenys po amnestijos į laisvę bus paleidžiami balandį, iš viso jų bus apie 170, sako teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Elvinas Jankevičius<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Elvinas Jankevičius<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 28, 2019, 7:38 AM

„Kiekvienoje įkalinimo įstaigoje yra sudarytos amnestijos komisijos ir jos nagrinės visus pretendentus, kurie gali būti amnestuoti. Komisija turi savo darbą baigti iki balandžio 1 dienos. Visi pretendentai, kuriuos komisija svarstys ir priims teigiamą sprendimą, bus paleidžiami nuo balandžio 1 dienos ir bus prižiūrimi probacijos pareigūnų“, – BNS sakė E. Jankevičius.

Jis pabrėžė, kad projektu nėra siekiama paleisti kuo daugiau kalinių, o tik tuos, kurie yra charakterizuojami gerai, nėra pavojingi, turi „siekį keistis ir taisytis bei pradėti savo gyvenimą pirmuoju puslapiu“.

Sausio 1-ąją įsigaliojęs Seimo priimtas Amnestijos įstatymas iš viso palies apie 420 nuteistų asmenų: maždaug 170 būtų paleidžiami į laisvę, dar apie 250-čiai bus sutrumpintas bausmės laikas.

Numatyta, kad laisvę atgautų apie 90 atliekančių areštą, iki 40-ies nepilnamečių, nuteistų iki trejų metų laisvės atėmimo bausme, jei nusikaltimo metu jiems nebuvo 18-kos, taip pat keliolikai asmenų, pusiaukelės namuose atlikusių bent trečdalį bausmės (preliminariai – 17 asmenų). Taip pat nuo bausmės būtų atleidžiamos nėščiosios, nuteistos iki šešerių metų nelaisvės (preliminariai viena), neįgalieji (preliminariai – 6 asmenys).

Areštantams, bausmę atliekantiems paprasta tvarka, laikas bus trumpinamas pusiau, pirmąkart nuteistiems, jei jų bausmė neviršija trejų metų ir jų nusikalstamumo rizika žema, bausmė trumpinama metais (tai negaliotų nuteistiems lygtinai, jei jie pažeidė paleidimo sąlygas).

Besilaukiančioms bei įkalinimo įstaigose auginančioms vaikus moterims bausmės, priklausomai nuo nusikaltimų, mažinamos nuo ketvirtadalio iki pusės, daugiausia ji gali būti trumpinama penkeriais metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.