Šilutės politiką įspraudė į kampą – pripažino savo kaltę

Aristotelis, senovės graikų filosofas (384–322 m. pr. Kr.), padaręs didžiulę įtaką vėlesnių epochų politikos mokslui, aprašo, kad politikos mokslas susideda iš trijų dalių: etikos, politikos bei valdymo.

 Etikos sargų akiratyje -Šilutės rajono savivaldybės tarybos nariai V.Pavilonis (kairėje) ir A.Jakas.<br> S.Gvildžio (silokarcema.lt) nuotr.
 Etikos sargų akiratyje -Šilutės rajono savivaldybės tarybos nariai V.Pavilonis (kairėje) ir A.Jakas.<br> S.Gvildžio (silokarcema.lt) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sergėjus Gvildys, silokarcema.lt

Jan 28, 2019, 4:42 PM

Etika sudaro neatskiriamą politikos mokslo dalį. Dabartinės kadencijos Šilutės politikai ne visi etikos pagrindų mokykloje mokėsi. Galima drąsiai daryti tokią išvadą.

Šventų nėra

Jau rašėme, kad lapkričio 29-ąją Šilutės rajono savivaldybės posėdyje pritarta komisijos sudarymui dėl grupės tarybos narių teikimo pradėti Šilutės rajono savivaldybės tarybos nario Vaido Pavilonio įgaliojimų netekimo procedūrą.

Politikas po skandalingų išlydėtuvių iš darbo išvartė Šilutės uosto tvorą, pasišalino iš įvykio vietos, buvo sulaikytas neblaivus ir galiausiai Teismo sprendimu buvo nubaustas.

Šilutės apylinkės teismas jam paskyrė per 1 200 eurų baudos ir trejiems metams atėmė teisę vairuoti transporto priemones. Šiuos „žygdarbius“ turi įvertinti sudaryta komisija, kurios vienas iš narių yra „tvarkietis“ Steponas Kazlauskas.

Abejonės dėl pastarojo moralinės kompetencijos dalyvauti tyrime iškilo valstietei Lijanai Jagintavičienei, mat politikas pats neseniai sėdo už vairo neblaivus. Jam paskirta 289 eurų bauda. Taip pat buvo netekęs teisės vairuoti 12 mėnesių.

Abejonę „išsklaidė“ pats tarybos narys: „Visame rajone nėra nė vieno švento“. Taigi, šventų gal ir nėra, tačiau tvarkingų ir blaivių vairuotojų, neturinčių nuobaudų tikrai daug. Tokie politiko postringavimai parodė tikrąjį moralės supratimą. Nejau tampa norma, kad tautos išrinktieji vairuoja girti, varto tvoras, o pakliuvę, kaip unguriai vartosi:„ Kas čia tokio?

Svarstė politikų elgesį

Posėdžio metu žodį tarė Etikos komisijos pirmininkas Jonas Jatautas. Jis informavo, kad komisija svarstys ne vieno politiko elgesį.

„Politikui taikomos visiškai kitokios moralės normos. Pareigos itin atsakingos, reikalaujančios iš asmens bet kokiose aplinkybėse išlikti oriu, nepasiduoti užplūstančioms emocijoms, nesikarščiuoti. „Nesieju ateities su „mužikynu“. „Mužikynas“ – Šilutės rajonas. Taip sakė viešai opozicijos narys, Šilutės rajono savivaldybės tarybos narys Arvydas Jakas. Tiesa, galima daryti ir prielaidą, kad jis linkęs į sukčiavimą, mat skolinasi lėšas, o žmonės negali niekaip jų atgauti. Politikas net kažkada pasakė: „Kam skolos, o kam investicijos“. Prašau Etikos komisijos apsvarstyti rajono tarybos Arvydo Jako pasisakymus, poelgius, įvertinti jo nuopelnus skolinantis lėšas ir jų negražinant. Žmonės prašo, o jis....“, – tarybos posėdžio metu pateikė prašymą L. Jagintavičienė.

Etikos komisijos pirmininkas patikino, kad tai bus padaryta ir A. Jakas privalo ateiti į komisijos posėdį pasiaiškinti.

Į posėdį neatvyko

Šį kartą Etikos komisijos narių užteko tam, kad posėdis įvyktų. Dėl nežinomų priežasčių V. Povilonis neatvyko ir klausimas dėl jo elgesio liko neišspręstas. Pasak komisijos pirmininko, kitas svarstytas politikas A. Jakas pripažino, kad yra susipažinęs su Valstybės politiko elgesio kodeksu ir sutiko, kad kodeksą pažeidė, nesilaikydamas padorumo, pagarbos žmogui ir pavyzdingumo principų.

„Komisija nutarė, kad politikas turi viešai atsiprašyti dėl savo elgesio. Etikos komisija nėra teismas, prokuratūra ar policija. Komisijos galios yra apibrėžtos įstatymu. Gyventi, dirbti ar tarnauti žmonėms vadovaujantis etikos principais yra sunkiausias išbandymas žmogui. Todėl etikos komisija ir reikalinga, kad politikams primintų jų misiją. Aš džiaugiuosi, kad pagaliau pavyko visus komisijos narius įtikinti, kad mes giname principus, o visa kita yra teisėsaugos organų reikalas“, – po komisijos posėdžio kalbėjo J. Jatautas.

Taigi, esančio tautos priekyje elgesys, gyvenimo būdas bei politinė, t. y. darbinė veikla, tiesiogiai veikia piliečių mąstymą, emocijas, jų valią, suteikia arba atima viltį. Nenuginčijama – etika susideda iš vertybių. Jeigu politikas jas turi, jis tuo pačiu turi galimybę jas parodyti bei pasiūlyti savo rinkėjui. Gali parodyti, kokiomis vertybėmis vadovaudamasis jis kuria įstatymus.

Jeigu neturi jokių vertybių arba jas turi iškreiptas – tą jo rinkėjui irgi tenka pamatyti, sužinoti ir susieti su savo asmeniniu išgyvenimu. Seka nusivylimas, nepasitikėjimas, netikėjimas, apmaudas ir baimė, nes apie tai nėra drąsu prabilti, geriau tylėti ir kentėti – dėl savo pačių ramybės ir bausmės išvengimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.